I 2022 satte netthandelen nye rekorder under Black Week. Hele atten prosent økning ble registrert hos Klarna. Til tross for årets dystre fremtidsutsikter med spådom om nok en renteheving før jul, samt økte priser på både varer og matvarer, så skal nordmenn fortsatt handle julegaver. I hardere økonomiske tider kan vi anta at flere vil benytte seg av muligheten til å gjøre et godt kjøp.

Vil nordmenn velge billigere varer? 
Virke tror at mange vil være på utkikk etter gode tilbud, mens NTB melder at forbrukere nå sammenligner mer priser enn tidligere. Det er registrert økning i antall brukere både fra Prisjakt og Prisguiden, og det er en økende klikkfrekvens på billigere produkter. I følge Klarnas nyeste undersøkelse så oppgir 41 prosent av nordmenn at de skal benytte seg av sammenligningstjenester for å gjøre gode kjøp under julehandelen. Kan en økende trend være at nordmenn ender opp med å velge varer i billigere priskategorier?

Hvordan forberede bedriften din til Black Week?
Som bedrift er det mye å tenke på for å være best mulig forberedt til årets hotteste shoppinguke.  Dersom man ikke har budsjetter til å være med i kampen om betalt oppmerksomhet, så er det smart å utnytte egne kanaler for alt de er verdt.

Start i god tid i forveien med å opprette en egen nettside for Black Week. Bruk denne siden til å tease om at det vil komme spennende tilbud og overraskelser. Ha en nedtellingsfunksjon. Skaff deg leads ved å bruke VIP-shopping og salgstjuvstart for å få folk til å melde seg på nyhetsbrevet ditt. Kjør konkurranser i sosiale medier for å samle flere medlemmer i kundeklubben. Jo flere medlemmer du har til Black Week, jo flere har du å selge til. Bruk sosiale medier til å tease, slippe tilbudene, og vise frem dem frem i dybden. Vurder å kjøre en live shopping i forkant dersom du selger komplekse produkter eller tjenester. Hold Black Week-siden live året rundt, og oppdater den med andre salgskampanjer.

Den viktigste sjekklisten før, under og etter Black Week

  • Husk å ha stort nok varelager til at annonseringen lønner seg, og at kundene ikke blir irriterte
  • Tenk inntjening og lønnsomhet, gjør et regnestykke på margin
  • Oppgrader serverkapasitet så kundene ikke opplever kø og tekniske problemer
  • Ha en brukervennlig og mobiltilpasset nettside
  • Kjør ulike budskap til de som handler til seg selv og de som skal handle gaver
  • Vær transparent med før- og etter-priser, og ha dem synlig på nettsiden
  • Ha fraktalternativer, returmuligheter og andre fordeler lett synlig
  • Øk åpningstidene på kundeservice denne uken, vær tilgjengelig
  • Planlegg å ha nok folk på lageret i etterkant, send ut varene like raskt som vanlig

Dersom du i tillegg til nettbutikk har et fysisk utsalgssted så har du en stor mulighet til å øke marginene dine denne uken. 36% av de som besøker fysisk butikk ender opp med å kjøpe mer enn den ene tingen de hadde planlagt, og gjerne også fullprisprodukter. En ny kunde som får en god kjøpsopplevelse i Black Week kan plutselig bli en av dine mest lojale kunder!

Trenger du hjelp til å finne ut om du er godt nok rustet til Black Week, ta gjerne kontakt med oss i Carat eller Dentsu. Lykke til med årets shopping event!

Av Lisa Skram Haktorson, fagansvarlig e-handel og Client lead i Carat