Charlotte Roppen besøkte Simen Smedsberg Kneppe og Mats Stangeby i nyeste episode av Marketingpodden (Bilde: Carat)

Charlotte fremhever influenceres evne til å drive personlig historiefortelling til et spisset og og allerede engasjert publikum. – Via influencere kapitaliserer merkevarene på en etablert tillit. Den effekten kan ikke mange andre marketingkanaler skape.

Veien rundt acblock
Hver fjerde nordmann følger en influencer. De har en særlig stek posisjon hos 15-25 åringer (generasjon z) hvor over halvparten følger en profil og videre lar dette påvirke kjøp og handlinger.

– Jeg pleier å si at generasjon Z går rundt med en medfødt AdBlock, smiler Charlotte. – De er super-skeptiske til alt som minner om annonser, men vi ser at via våre influencere klarer vi å nå denne målgruppen. De vil selv velge hvor de skal hente inspirasjon og har valgt seg profiler de stoler på og liker.


Slik ble cowboy-preget fjernet
For ikke mange år siden ble influencer marketing med rette oppfattet som en cowboy-verden hvor annonsørenes og forbrukernes beste ikke alltid stod i høysetet. Charlotte forteller i Marketingpodden om hvordan dentsu sammen med teknologipartner inzpire.me har endret det.

Når Merkle nå håndterer kampanjer for annonsører, Carat og andre dentsu-byråer driftes hele aktiviteten via inzpire.me. Her plukkes profiler, prises forhandles, kampanjen driftes og via direkteoppdaterte dashboard kan aktivitetene på plattformer som YouTube, Instagram og Facebook følges og måles.

Resultatet er at kjøp her kan kontrolleres som i andre kanaler. Mediebyrået har all dokumentasjon og kontrakter som beskytter kunden.


Merkevarene må gi litt slipp – og utnytte innholdet maksimalt
De merkevarene som virkelig lykkes med influencer marketing tør å gi litt slipp. De må stole på at profilene forteller historiene best på sin måte, for det er der tilliten og troverdigheten ligger.  Den kreative kraften til influencere må respekteres.

–Også må du ikke stoppe ved profilenes egne kanaler, understreker Charlotte. Kanskje skal det lages betalte annonser av innholdet influenceren har laget? Kanskje skal det spres organisk også via merkevarens egne kanaler? Skal profilen også jobbe via merkevarens egne kanaler ved f.eks. en take-over på en Instagram-konto?

For å få alle aktiviteter til å «sitte» er det viktig med god planlegging og tett samarbeid mellom mediebyrå og kunde. Vi må vite hvilken rolle aktiviteten skal fylle i marketingmiksen, jobber vi med merkevarebygging eller taktisk, kjøpsutløsende kommunikasjon? Vi bør planlegge hvordan materialet skal brukes i andre kanaler og profilene må briefes godt så de virkelig skjønner posisjonen til merkevaren og hva kunden ønsker å oppnå.

Langt mer om influencer marketing lærer du i siste episode av Marketingpodden.