Artikkelen blir oppdatert. Kampanje kommer med mer fra Amedias resultatpresentasjon.

Amedia er i løpet av året blitt kraftig rammet av papiravisenes voldsomme inntektsfall. I første halvår fikk mediekonsernet, som er eid av Telenor og LO, et resultat før skatt på minus 48 millioner kroner. I samme periode i fjor tjente Amedia 72 millioner kroner. Resultat før skatt i andre kvartal endte på skarve fem millioner kroner i pluss, mot et overskudd på 91 millioner i tilsvarende kvartal i 2013.

Det viser tall som Amedia legger fram under sin presentasjon av resultatet for andre kvartal i dag.

- Sterkere fall enn tidligere
Det er lavere annonseinntekter som forårsaker det betydelige resultatfallet. Amedia-sjef Are Stokstad vektlegger at mediekonsernets kutt og nedbemanning gjør konsernet i stand til å møte annonsenedturen.

 - Våre virksomheter har vist en sterk omstillingsevne, og vi kommer styrket ut av et krevende kvartal. Selv om vi opplever et sterkere fall i inntektene enn tidligere, har vi evnet å spare betydelige beløp og tilpasse driften i tråd med dette, sier Stokstad i en resultatmelding.

Kutt kostet 94 millioner
Han poengterer at Amedia i løpet av kvartalet vedtok betydelige kostnadsreduksjoner som vil ha stor betydning for utviklingen i 2015. Nedbemanningen i konsernet påførte Amedia engangskostnader på  94 millioner.

- Amedia har handlet raskt for å møte den utfordrende situasjonen i annonsemarkedet. De tiltakene vi har vedtatt har vært avgjørende. Vi forventer at fallet i rubrikkinntekter på print vil fortsette. Dette gjør løpende kostnadstilpasninger nødvendig også framover. Samtidig vil vi styrke oss i det digitale markedet, og vi forventer en sterk vekst i digitale abonnement. Behovet for en rask avklaring av de politiske rammebetingelser og en modernisering av mediepolitikken er påtrengende, sier Stokstad.

Tøft for mediehusene
Inntektene i forretningsområder Lokale Medier, som omfatter mediehusene landet rundt, falt bratt med 87 millioner i andre kvartal, hovedsakelig som følge av utviklingen i annonsemarkedet. Med et brutto driftsresultat på 113 millioner svekkes resultatet med 23 millioner fra fjoråret. r.

Annonseomsetningen i mediehusene sank med 10,9 prossent i andre kvartal. Fallet skyldes først og fremst reduserte rubrikkinntekter på papir. Amedia opplyser at merkevareomsetningen fortsatt er stabil. Papirannonseringen dalte med 14,4 prosent, mens de digitale annonseinntektene økte med 13 prosent.

110.000 bruker innlogging
Amedia lanserte i andre kvartal den digitale innloggingsløsningen Aid, som er konsernets svar på Schibsteds Spid. Ifølge Amedia er det 110.000 abonnenter som benytter seg innloggingstjenesten.

- Vi forventer at dette tallet vil øke betraktelig i tiden som kommer. Vi styrker vår digitale tilstedeværelse og digitale relasjon til våre brukere og gleder oss over trafikkvekst både på desktop og mobil, sier Stokstad.

Mediekonsernet trenger betalende digitalabonnenter på sikt, for Amedia-avisenes opplag sank med 4,8 prosent i kvartalet og følger dermed trenden i avismarkedet med fallende papiropplag. Amedia har totalt 750.000 brukere daglig på nett og 396.000 daglig på mobil

Her er noen nøkkeltall:

  • Driftsinntekter  2. kvartal 2014:1.251
  • Driftsinntekter 2. kvartal 2013: 1373
  • Driftsresultat 2. kvartal 2014: 147
  • Driftsresultat 2. kvartal 2013: 178
  • Resultat før skatt 2. kvartal 2014: 5
  • Resultat før skatt 2. kvartal 2013: 91