Direktør for levende bilder i Telenors strømmetjeneste Comoyo, Karianne Melleby, innrømmer nå at selskapet kom skikkelig bakpå i konkurranse med Netflix og de mange andre strømmetjenestene som har blitt lansert i det norske og det nordiske markedet det siste halvåret.

- Vi satt på knausen i 2011 og trodde vi hadde god tid, sa Melleby da hun holdt sitt foredrag «Det dramatiske året» før helgen under Nordiske mediedager.

Det er andre gangen på kort tid at en profilert Telenor-direktør går ut og tar selvkritikk knyttet til lanseringen av strømmetjenesten Comoyo. Først ut var ingen ringere enn tidligere direktør i Telenor Digital Services, nåværende NHO-direktør Kristin Skogen Lund, som nylig var ute og snakket om Netflix og Comoyo under digitalkonferansen Gulltaggen (se nederst i saken).

Telenor har jobbet lenge med Comoyo. Første gang selskapet slapp nyheten om at «Telenor goes over the top» og Comoyo var på Nordiske mediedager. Det var i 2011 og Skogen Lund satt i Telenor-ledelsen. To år senere er Comoyos abonnementsbaserte strømmetilbudet av film- og tv-innhold fortsatt ikke ute på markedet og Netflix har allerede tatt ledelsen i dette nye markedet.

Ferske tall fra TNS Gallup viste nylig at Netflix har tatt teten i konkurransen mellom de ulike leverandørene. Rundt fire prosent av den norske befolkningen, eller rundt 150.000 personer, benytter seg av tjenesten daglig. Ti prosent, eller snaut 370.000 personer, sier de i dag benytter tjenesten ukentlig.

Totalt anslår Telenor markedet for film- og tv-abonnementer til å ligge på rundt 1,3 millioner i Norden.

- Ai, ai, ai
Karianne Melleby sier man aldri trodde Netflix ville komme til det nordiske markedet før de store markedene i Europa.

- Vi så Netflix skulle til England og trodde neste ut var de store markedene i Frankrike, Tyskland og Spania også «bang» får vi vite at Netflix er på vei til å lansere i Skandinavia og at HBO skal bruke Norden som testmarked, sier hun.

I løpet av noen korte høst og vintermåneder i fjor høst fulgte den ene lanseringen etter den andre, det være seg Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Bonniers strømmetjeneste Filmnet. Internasjonalt spredde også satsinger som Voddler, Magine og Amazons Lovefilm seg, og for stadig flere ble det klart at markedet for fysisk distribusjon av DVD-filmer var steindødt.

- Jeg følte at jeg hadde vært tørketrommelen. Det var litt sånn «ai, ai, ai». De som sa at 2012 var det siste året vi så fysiske DVD-plater under juletrær, tror jeg får rett, sier Melleby.

Millionene renner ut
Comoyo har siden oppstarten i 2011 vokst kraftig i antall personer. Totalt så jobber det i dag litt under 120 personer i selskapet som ledes av Svein Størmer Thaulow, og bruker man enkle tommelfingerregler om én million kroner per årsverk, kommer det tydelig frem at selskapet brenner av mye penger og at det eskalerer.

- Comoyo er et softwareselskap der primærkostnaden er antall hoder. Vi har ikke gjort én enkeltstående investering som skal betale seg, men ligger i konstant utvikling. Av alle de som jobber i Comoyo jobber rundt 40 på film- og tv-tjenesten, sier Mellebye som ikke vil kommentere regnskapstall.

Tall for 2012 er heller ikke klare, men i 2011 tapte Comoyo snaue 20 millioner kroner.

- Telenor ønsker nok å se et visst kundevolum og at vi tar vår del av markedet, sier Melleby.

Sterk vekst
Comoyo-direktøren sier veksten i internettbaserte tjenester er enorm for tiden, men at det er en utfordring å gå opp og slåss med de internasjonale gigantene. I forbindelse med den siste kvartalsrapporten kunne Netflix blant annet fortelle at de skal bruke 350 millioner amerikanske dollar på å forbedre sin tjeneste samtidig med at de bruker to milliarder dollar i året på innholdet.

- De har også lagt 300 millioner dollar på bordet for en ny Disney-avtale som begynner om tre år. Det er et ganske «bold move» i et marked som endrer seg så raskt som dette, sier Melleby.

- Med slike konkurrenter, har tanken om å legge ned slått dere?

- I Telenor har vi både en finansiell og industriell eier og har gode diskusjoner rundt realismen i Comoyo. Det er godt å ha en slik eier som hjelper oss til å gjøre de riktige valgene, sier Melleby.

Selv om det er internasjonale spillere og en «global skala» som er driveren, sier Melleby at Telenor fortsatt ønsker å satse i dette markedet.

- Vi har ikke noe valg. Telekom kan marginaliseres til kun å levere tilgang på internett via «devicer» og kostnadsoptimalisere for den type leveranser, eller så er du med å lage tjenester, sier Melleby.

Men det er altså ikke bare Karianne Melleby som har tatt selvkritikk for satsingen knyttet til Comoyo. Nylig var også tidligere Telenor-direktør og leder av Telenor Digital Services, Kristin Skogen Lund ute og snakket på den store markedsføringskonkurransen Gulltaggen. Der kunne også NHO-direktøren trekke frem den raske inntreden til Netflix på det norske og nordiske markedet. Skogen Lund gjorde i foredraget sitt et poeng av at hun den gang ikke forutså at et så lite marked som Norge ville være attraktivt så raskt for den amerikanske Netflix-tjenesten.

Kristin Skogen Lund sluttet i Telenor i fjor høst.

NHO-direktøren ønsker i dag ikke å utdype dette overfor Kampanje og ønsker heller ikke svare på spørsmål om hvorvidt tjenester som Comoyo har noen sjanse i konkurransen mot de internasjonale gigantene.

Les også: - Veldig fornøyd med Comoyo