I januar ble det kjent at storannonsør Ringnes splitter reklamekontoen mellom McCann og Try. Try sikret seg Solo og det er Gullfisken-vinnerne Karin Lund og Øystein Halvorsen som skal jobbe med det norske brusmerket.

PR-stunt?
Samarbeidet har fått en iøynefallende start. For nå går Solo utenlands, nærmere bestemt til USA, skal vi tro den Ringnes-eide merkevaren. Hvorvidt det er et rent PR-stunt, som er rettet mot det norske PR-markedet, gjenstår å se. Pressemeldingen fra Solo, datert 6. april, minner mye om en forsinket aprilspøk.

En Kampanje-leser skriver dette (se kommentarfeltet nederst):

«...og hvor mange tror EGENTLIG at de virkelig skal ut med Solo der borte?? Alt vi har sett er et bilde av en bilboard og en bil. Foreløpig ser det ut som en VELDIG billige kampanje for å få MYE redaksjonelle omtale her hjemme. Noe de har greid i bøtter og spann i dag.»

«Dette er et kjempefint PR-stunt, og en smart måte å utnytte et mest sannsynlig ganske trangt markedsbudsjett», skriver Alexander Gjersøe på Kampanjes Facebook-side.

«Heftig omtale i media av Solo-lansering i USA. Hvis introen av en utenlandsk brus i Norge fått slik omtale, hadde man kalt det tekstreklame», skriver partner og informasjonsrådgiver Hans-Christian Vadseth på Twitter.

Og Solo selv er meget tilfreds:

«Vi takker for den overveldende responsen fra norske medier og støtten fra norske Solo-tilhengere. Vi er, som dere sikkert har fått med dere, i LA for å gjøre Solo verdensberømt, og har bare så vidt begynt. Så følg med her fremover. Og se ikke bort fra at vi trenger din hjelp etter hvert også! Go Solo!», skriver Solo på sin Facebook-side.

Store medieoppslag
Den påståtte Solo-lanseringen i Hollywood fikk oppslag i papirutgaven til Dagbladet i dag, i tillegg til omtale i nettmedier som VG, NRK Aftenposten, E24 og Kampanje, for å nevne noen.

En gigantisk reklametavle med Solo-logo lyser angivelig ved berømte Sunset Boulevard i Hollywood denne uken. På skriften lyder slik:

«Sjokkerende, men sant: Verdens beste brus er gul og norsk.»

- Den norske appelsinbrusen satser for første gang i sin 77-årige historie tungt på å skaffe seg berømmelse utenlands - og det attpåtil i et marked som fra før er tungt dominert av Coca- Cola og Pepsi, skriver Dagbladet i dag.

Solos daglige leder Joakim Sande tror den norske brusen vil slå an i USA.

- Vi syns Solo er verdens beste brus, og nå er det på tide å overbevise folk utenfor Norge om akkurat dét, sier Sande i en pressemelding.

- En voksen mann blir rørt
Går alt etter planen vil flere millioner amerikanere eksponeres for Solos «David mot Goliat»-kamp i Amerika, ifølge Solo. Brusmerket er hittil ukjent blant de fleste amerikanere, men nå gis det full gass, påstår Solo i en pressemelding og i et oppslag i Dagbladet i dag. Foruten gigantiske billboards, har Solo delt ut tusenvis av flasker på ikoniske steder som Venice Beach, Hollywood Boulevard og Sunset Strip, og arrangert premierefest med den norsk-amerikanske filmstjernen Evan Ross som vert. Det hele dokumenteres av den prisbelønte norske regissøren Lasse Gretland i samarbeid med Rhiannas musikkvideoprodusent Jil Hardin, opplyser Solo.

- Mottakelsen har vært helt uvirkelig. Å stå med Hollywoodstjernene under føttene og se blaserte amerikanere gå bananas fordi de digger brusen vår, er jo helt fantastisk. Det er så en voksen mann blir rørt, sier Sande i pressemeldingen.

Solo skriver:

- Budskapet «Solo - soon to be world famous» står seg godt i byen der folk med tro på seg selv ferdes.

Oscar-vinner Renée Zellweger er selverklært Solo-fan, forteller brusmerket i pressemeldingen og mer skryt kommer:

Arne Næss jr. og Diana Ross' sønn, Evan Ross, sier at han har elsket brusen fra første gang han fikk smake som guttunge.

- Nå håper Solo-sjefen at andre verdensstjerner, både med og uten norske aner, kjenner sin besøkelsestid, skriver Solo.

- Slår deg ut i første runde
- Vi satser selvsagt på at verdens beste brus vil leske strupene til hele Hollywood-eliten, sier Sande.

Hvorvidt dette er en forsinket aprilspøk er usikkert. Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, karakteriserer Solos satsing som et «brekk-nakken-prosjekt».

- Man går ikke i ringen mot noen som slår deg ut i første runde, sier han til Dagbladet med klar henvisning til Coca-Cola.

Daglig leder Elizabeth Hartmann i reklamebyrået Siste skrik er skeptisk.

- Jeg vil ikke virke for negativ og jeg håper jeg tar feil, men USA har allerede masse gul brus, og bare et enormt markedsføringsbudsjett kan gi sjanse til suksess. Det tror jeg ikke Solo har, sier Hartmann.