Studier og adferdsmønstre viser at forbrukerne i dag tar flere bevisste valg, når de velger varer - og tjenester. Personlige verdier og overbevisning er viktigere enn tidligere, og forbrukerne ønsker varer og tjenester som finner gode løsninger på problemer de er opptatt av.
Flere nasjonale og globale studier peker på at dagens forbrukere, og særlig de yngste, i stadig økende grad tar bevisste valg. Sist ute var en Accenture-studie som viser at 63 prosent av globale forbrukere foretrekker å handle varer og tjenester som reflekterer personlige verdier og overbevisning.
Grunnene til dette er flere og sammensatte. Den globale handelsarenaen er mer transparent enn noensinne. Informasjon er lettere tilgjengelig og det er vanskeligere for selskap å gjemme bort uetisk forretningspraksis.
- Med økt netthandel og handel over landegrenser er tilgjengeligheten og utvalget av ulike handelsvarer stadig økende. Alt dette er koblet med et økende miljø- og samfunnsengasjement, særlig blant yngre forbrukerne, som ser at forbruksfesten tidligere generasjoner har vært med på ikke er bærekraftig, sier Elisabeth Rage Taranger som til daglig er administrerende direktør i Marketing Clinic.
Hun mener «etablerte aktører strever med å opprettholde konkurransekraften i skjæringspunktet mellom disse trendene.» Der det før ofte holdt å være synlig (gjennom reklame) og tilgjengelig (i butikk), må man nå også overbevise om at man er en positiv kraft i samfunnet, mener hun.
- Vinnerne er de som kommer opp med de gode ideene. De som blir del av løsningen, ikke problemet, sier Taranger og trekker fram appen Too good to go som et eksempel.
Plattformen har skapt en arena hvor restauranter, bakerier og dagligvare kan tilby «til overs»-mat til forbrukerne. 92.000 porsjoner ble reddet i Norge bare i januar, og hele 900.000 i løpet av 2018. Alle involverte opplever at de vinner på det.
Det er tre viktige lærdommer som ligger i dette eksempelet:
1) Finn ditt Otaku
Otaku er japansk ord som beskriver en ubalansert fasinasjon for noe. De aller fleste har noe de virkelig brenner for. Det kan være fotball, matlaging, reising eller Fortnight. Matsvinn er «Otaku» for aksjonister som leter gjennom matbutikkers søppelcontainere for å ta vare på mat og redusere avfall. Too good to go har skapt en plattform som ble løftet frem av såkalte «Dumpster divers», som har bidratt og spredd engasjementet videre til vanlige folk som gjerne bidrar, men som ikke er klar for å dykke i søppelcontainere. Den gode ideen kommer ofte ved å studere, forstå og dele ulike gruppers Otaku.
2) Løs, ikke fortell
Tidligere har det ofte vært marketing-avdelingen som har vært ide-fabrikken i et selskap. Ideene har ofte handlet om å fortelle om noe på en ny og spennende måte. Dagens vinnere fokusere først og fremst på å finne en god løsning på et problem folk er opptatt av. Finner de løsningen vil de ofte ha et mindre behov for å fortelle om den gjennom klassisk reklame. Tidlige ambassadører tar seg av varepraten og delingen og sikrer rask skalering. Igjen er Too good to go et godt eksempel. På to år har over en halv million nordmenn lastet ned appen, og farten tok seg opp uten bruk av klassisk reklame.
3) Bygg på relevant kontekst
De gode løsningene kommer ofte som et resultat av at man forstår at verden er i endring. Ny teknologi bringer med seg nye måter å løse et problem på. Nye trender skapes og infiltrerer alle aspekter av folks liv, og så kjøpsbeslutninger. Nye forretningsmodeller endrer spillereglene. For noen år siden ville det antakeligvis vært utenkelig for mange at en delingsøkonomi-inspirert app skulle være en løsning på matsvinn. De fleste ville nok tenkt at dette var et problem som trengte en politisk løsning, gjennom endret lovgivning og straffetiltak.
Vil du lære mer om dette temaet? Kom og hør Tarangers foredrag «Hvordan kan innsikt om trender gi økt treffsikkerhet i morgendagens marked?» på Merkevaredagen den 7.mars.