Så herlig befriende når noen tør å bruke ordene «revolusjon» og «død» i samme artikkel vedrørende markedsføring og kommersialisering - da føler man virkelig at man lever.  Jeg refererer til Pål Nisjas spennende takter og innfallsvinkel tidligere vedrørende kunstig intelligens (AI) her på Kampanje: «Mens eksperter diskuterer hvilke medier som er mest døde, sitter vi midt oppe i en revolusjon».

Det er lett å være enig i at vi er på vei inn i en ny tid hvor AI vil spille en stor rolle i folks hverdag. Det er bare å glede seg til de uendelige mulighetene dette representerer. Vi aner så vidt konturene av det, og det innebærer unektelig en revolusjon sett i forhold til vårt eget levesett, samt en utfordring av dagens forretningsmodeller - også i marketingøyemed.  Det er 100 posent sikkert at AI kommer til å utfordre bestående kommunikasjonsprosesser, og like sikkert er det at vi som jobber med kommunikasjon kommer til å gå på et par tre smeller i vår iver etter å utforske de nye mulighetene.

Jeg krysser for øvrig fingrene for at vi alle er lei å bruke ordet «disrupsjon» dor å beskrive utviklingen; akselerasjonen i teknologien gjør at ordet raskt mister innhold og substans - noe som er synd for begrepets del.

«Vi vil bruke kunstig intelligens som vår viktigste rådgiver», skriver Nisja.  Dersom det medfører riktighet vil konsekvensen være at System 2 (ref. «Thinking, Fast and Slow» av Daniel Kahneman) oftere vil trumfe beslutningsprosessen i en gitt valgsituasjon i og med at vurderingene via System 1 sjeldnere vil måtte iverksettes (da de rasjonelle valgene tas for deg via AI). 

Således risikerer merkevarer å få mindre betydning – på sikt.

Heldigvis for oss i bransjen og produsentene er jeg sikker på at det emosjonelle aspektet og merkevarestrukturer og den underliggende psykologien fremdeles vil ha en stor betydning; kunstig intelligens kan ikke dissekere alle beslutninger ned til et minste felles multiplum for å deretter ta et 100 prosent rasjonelt valg. Aspekter som smak, troverdighet, image, luksus og lignende vil i stor grad fremdeles leve et eget liv. Det er jeg overbevist om at en klok mann som Pål Nisja er enig i, og det er vel også det han refererer til når han snakker om merkevarer og «ekte følelser».

Vi lever i spennende tider, og vi må omfavne utviklingen. Samtidig er vi mennesker som drives av følelser – og de er langt fra alltid basert på et godt fundert rasjonale – og de triggerne håper jeg vi fortsetter å ta høyde for. Også med AI.