Nådde ikke opp i rettighetskamp: - Champions League er kanskje litt for stort for oss

Men sportsrettigheter kan bli en større del av tilbudet til Schibsted når den nye sjefen tar farvel med børsen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag offentliggjorde konsernsjef Kristin Skogen Lund resultatene for Schibsteds nyhetsmedier for aller siste gang. Det skjedde bare timer før generalforsamlingen vedtok salget av nyhetsmediene til Stiftelsen Tinius. Neste gang det børsnoterte selskapet legger frem resultater, er det som et rendyrket rubrikkselskap uten medier i porteføljen.

- Nyhetsmediene har en sterk avslutning, kvitterte Kristin Skogen Lund i fredagens resultatpresentasjon.

Dermed har hun på mange måter gitt stafettpinnen videre til Siv Juvik Tveitnes, som blir administrerende direktør i det nye selskapet Schibsted Media. Det skal ikke børsnoteres.

- Dette er en merkedag for Schibsteds nyhetsmedier på mange måter, hvordan skal du markere den?

- Jeg er usikker på om jeg skal markere dagen spesielt, men det er virkelig en merkedag, så jeg får kanskje ta meg et glass vin i kveld og se fremover mot det som er i vente, sier Siv Juvik Tveitnes, som befinner seg på Oslo S etter en uke med reise når vi snakker med henne.

Les også: Schibsted-underskudd på 216 millioner kroner

- Håper og tror vi kan ha en åpenhet

Det neste formelle steget i oppdelingen av Schibsted, «closing-dagen», er også det siste steget. Etter planen skal det skje i løpet av juni.

- Da er vi to selvstendige selskaper som driver i hver vår struktur og er uavhengige av hverandre, sier Siv Juvik Tveitnes.

- Hva må dere ha på plass før den tid?

- Nå jobber vi med å bemanne opp medieorganisasjonen. Det er mange funksjoner vi har delt i Schibsted-konsernet, spesielt innenfor teknologi, HR og finans. Alle mennesker skal være på plass i ny struktur fra «closing-dagen». Vi har annonsert et nytt styre som også vil bli virksomt da.

Hvordan resultatene til Schibsted Media skal kommuniseres når selskapet ikke lenger er børsnotert, er enda ikke bestemt.

- Dette må vi diskutere med nye eiere og nytt styre. Det vil ikke bli i samme form som det er når du er et børsnotert selskap, men jeg håper og tror at vi kan ha en åpenhet om våre resultater, hvordan det går og hva som er driverne for virksomheten. 

Les også: Hun blir ny styreleder i Schibsted – tidligere Finn-topp gjør medie-comeback

- En margin på tre prosent er for lavt

De siste børsnoterte resultatene for Schibsteds nyhetsmedier viser en betydelig forbedring i lønnsomheten som et resultat av kostnadsprogrammet som ble satt i gang i fjor. Driftsmarginen endte på tre prosent. 

- Er du fornøyd med denne marginen?

- Nei, en margin på tre prosent er for lavt når det gjelder vår virksomhet, men marginene svinger veldig gjennom året og første kvartal er alltid det svakeste, sier Siv Juvik Tveitnes.

I dette perspektivet mener mediesjefen at resultatet for første kvartal er akseptabelt. Hun tar med seg flere lyspunkter fra starten på året.

- Vi har god kostnadskontroll og Sverige har igjen vekst på annonsesiden etter et beintøft 2023. Det er veldig bra. 

Andre deler av medievirksomheten driver i motvind.

- Den største utfordringen i første kvartal er det norske annonsemarkedet, som er svakt hos oss. Det handler om markedet der ute. Vi har en annonseavdeling som jobber veldig godt, men som blir møtt av en tøffere makroøkonomi i Norge. Vi får håpe det ikke varer så lenge, men det kan gå opp og ned også i de neste månedene. Det er ikke noe som tyder på at det skal snu med det første.

- Må dere gå i gang med ytterligere kostnadskutt for å forbedre marginen?

- Det har vi ingen planer om nå. Vi skal levere på de kostnadstiltakene som er bestemt og kommunisert i fjor.

Schibsted er inne i sitt andre år av det toårige kostnadsprogrammet selskapet innførte ved starten av fjoråret og som skal bedre lønnsomheten i mediedivisjonen med 500 millioner kroner.

- Rettigheter kan bli en større del av tilbudet

Samtidig åpner Siv Juvik Tveitnes for at de kan ta andre grep når Schibsted Media er oppe og står som eget selskap.

- Det er mye vi skal ta stilling til gitt at vi blir et eget selskap. Vi må se på om vi skal gjøre ting på samme måte som vi gjør i dag eller om vi skal ta andre valg fordi det vil passe medievirksomheten bedre. I det ligger det at vi må ha press på kostnadene, og drive så effektivt og godt som mulig, sånn at vi kan prioritere de rette tingene.

- Du har sagt at Schibsted skal satse mer på sport og underholdning. Var dere noen gang i posisjon i forhandlingene om Champions League?

- Jeg vil helst ikke kommentere på det, men Champions League er kanskje litt for stort for oss på nåværende tidspunkt. Vi vil bygge sterke sportsposisjoner over tid, både i Norge og Sverige, og rettigheter vil være en viktig del av det. Akkurat nå blir det interessant å få det nye styret på plass og få de om bord på vår strategi og våre prioriteringer.

I april ble det kjent at TV 2 har sikret seg Champions League-rettighetene i Norge i tre nye år. Kampanje har tidligere erfart at Viaplay har sikret seg rettightene i Sverige og Danmark, samt de to mindre turneringene Europa League og Conference League i Norge. I tillegg har også Disney begynte å bevege seg inn på makedet for fotball og sport. 

Etter det Kampanje kjenner til skal Schibsted også ha vært et av mediehusene som har vært inne i rettighetskampen denne gangen. Kampanje har snakket med kilder som følger budprosessen tett og det gikk lenge rykter om at Schibsted var nære å kjøpe Europe League og Conference League i Sverige. Men heller ikke denne gangen nådde Schibsted opp i kampen mot TV 2, Disney og Viaplay. Tidligere har Schibsted forsøkt seg i kampen om de norske fotballrettighetene tilbake. Den gangen ble TV 2 for sterke.

Les mer: - Viaplay er tilbake i angrep og sikrer seg mer TV-fotball

- Hva tror du må til for at Schibsted skal komme i posisjon for å kjempe om flere sportsrettigheter?

- Vi har sterke sportsposisjoner med VG Sporten i Norge og Sportsbladet til Aftonbladet i Sverige. Det gir oss en veldig sterk rekkevidde og en digital posisjon som vi mener er interessant å bygge videre på. VG og Aftonbladet når nærmere halvparten av alle nordmenn og svensker hver dag. Rettigheter kan bli en større del av dette tilbudet, men det vil ta tid å bygge. 

- Nå som dere ikke lenger risikerer å bli straffet av aksjemarkedet, vil det bli lettere å gå inn på eiersiden i andre nordiske TV-selskaper?

- Nå skal vi først møte styret og presentere hvem vi er og hva som er strategien vår.

- Har du en drøm om å kjøpe TV4 i Sverige, for eksempel?

- Det som vi har sagt om vår strategi er at vi tror på sport, vi tror på underholdning, vi tror på video og vi tror på lyd. Det kan være mange veier til å levere på den strategien, og den diskusjonen må vi ha med styret vårt.

Det var i januar i år at ryktene om at Telia vurderte å selge TV4 dukket opp for første gang. Ifølge svenske Affärsvärlden vurderte mobilselskapet å selge kanalen for en pris på rundt fem milliarder svenske kroner og her skal både Schibsted, Bonnier og Egmont være blant de interesserte. 

Dersom Schibsted skulle fått kloka i svenske TV4 ville mediekonsernet få tilgang til en rekke sportsrettigheter som SHL (Svensk hockeyliga), La Liga, Serie A og fotball-VM som de største. I tillegg har de en samarbeidsavtale med Discovery om at Allsvenskan, som er Sveriges svar på den norske Eliteserien i fotball, kan vises på strømmetjenesten TV4 Play.

Her kan du se resultatene i Schibsted News Media i første kvartal i 2024 og 2023. Tall i MNOK.Resultatforbedring for Schibsted-medier

Schibsted News Media 2024 2023 Endring i prosent
Omsetning 1.789 1.791 - 0
Driftsresultat (EBITDA) 61 - -

Nådde ikke opp i rettighetskamp: - Champions League er kanskje litt for stort for oss