De fleste norske mediehus har begynt å venne seg til modellen der de får distribusjon fra Facebook i bytte mot innhold, samtidig som stadig mer av annonsekronene forsvinner i motsatt retning.

På onsdag - selveste nasjonaldagen - lanserer TV 2 og Facebook et samarbeid som bryter med denne modellen. Da tar nemlig Facebook på seg jobben med å produsere innhold for TV 2. Tre kameraer skal fange opp 17. mai-feiringen i 360 grader. Bildene skal streames direkte på TV 2 Nyhetenes Facebook-side.

- Facebook kommer til Norge med tre team som skal produsere direkte 360-videoer fra barnetoget i Oslo, fra festplassen i Bergen og sannsynligvis fra Aksla i Ålesund, men det er ikke helt spikret. Det spørs om Facebook er fornøyde med plasseringen der, sier Bård Espen Hansen, digitalredaktør i TV 2, til Kampanje.

Også statsministerens tale i Bergen skal fanges opp av Facebooks kameraer.

- Gøyalt prosjekt
Samtidig som videoene distribueres på TV 2 Nyhetenes Facebook-side, som er Norges største nyhetsside på Facebook med 505.000 følgere, skal Facebook sørge for at bildene også når flere av deres 1,28 milliarder daglige brukere som ikke følger TV 2.

- De går inn med tunge ressurser for å pumpe ut dette slik at det dukker opp i nyhetsfeeden til folk, om du følger TV 2 eller ikke, men trafikken vil gå via vår nyhetsside.

- Hva får dere ut av dette?

- Vi får oppmerksomhet og et gøyalt prosjekt, og vi blir godt synlige på Facebook på nasjonaldagen med forhåpentligvis feiende flotte 360-bilder fra Bergen, Oslo og Ålesund.

Produserer ikke 360-video selv
- Norske medier blir ofte kritisert for å fôre Facebook med innhold, mens de stikker av med fortjenesten, men her har vi noe så sjeldent som at Facebook leverer innhold til et norsk mediehus?

- Det er riktig. Det er selvfølgelig hyggelig for oss. Facebook er viktig for alle norske mediehus, fordi de hjelper oss med distribusjon. Alle de store norske nyhetsstedene har et sted mellom 25 og 40 prosent av trafikken fra Facebook «any given day». Det er sånn vi velger å se på dette.

- Hvorfor kan dere ikke produsere disse bildene selv?

- Vi har ikke tilstrekkelig kapasitet til å gjøre 360-produksjoner, som er ganske krevende. Vi kan heller ikke kjøre slike videoer på vår player på TV2.no, det må gjøres på playeren til Facebook.

- Er dette starten på et mer omfattende samarbeid med Facebook?

- Dette er et engangsprosjekt i denne omgangen, så er det sånn at vi samarbeider med Facebook om både hvordan nyhetstjenestene deres videreutvikles og publiseringsstrategier. Men dette er ikke et forretningssamarbeid, det er bare glede og moro.

Facebook: - Fantastisk fint
Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Münster - som er dansk - er svært begeistret for den norske 17. mai-feiringen.

- Den er både historisk, på den måten at folk får rundt i deres bunader og gjør ting på samme måte som de har gjort i årevis, og moderne fordi man kan få være med uansett om man er norsk eller ikke. Det synes vi var fantastisk fint, og vi ville gi nordmenn en mulighet til å vise dette frem til verden. Det blir et vindu for folk utenfor Norge til å se inn, sier Münster.

- Hvor mange av Facebooks brukere vil se disse bildene?

- Det er vanskelig å si, det kommer an på hvor mange som deler, men jeg håper det er noe veldig mange kommer til å se, om ikke live, så ettrpå. Jeg håper det kommer noen fine høydepunkter og morsomme øyeblikk. Det er ikke bare disse tre kameraene som skal produsere innhold, vi har også team som løper rundt på fem forskjellige lokasjoner i Norge med fysiske profilrammer sånn at man kan lage en videohilsen eller et nytt profilbilde for å feire hendelsen.

Les også: Facebook-topp om medieflukten: - Vi har en jobb å gjøre