«Perfeksjon er oppnådd når det ikke er noe igjen å fjerne.» - Antoine de Saint-Exupéry.

Vi har i mange år snakket om brukersentrert design. I dag står hele systemet på terskelen til total forvandling. 

Med frøken Adblock allerede i hus, Mr. Big Data bankende på døren, og Marketing A.I. luskende rett rundt hjørnet, står vi ovenfor noen av de mest revolusjonerende digitale hendelsene siden internett så dagens lys. Vi er i ferd med å endre måten vi samler, analyserer, og ikke minst utnytter data på. Dette vil ikke bare sette en ny standard for vårt samspill med enheter og tjenester, men også hvordan vi definerer brukeropplevelse som konsept.

90 prosent av alt innhold som har blitt produsert i hele menneskehetens historie, har blitt produsert de siste to årene. Med dette bakteppet, er det neppe feil å anta at vi vil søke måter å fjerne vår egen rolle i en overveldende strøm av valgmuligheter. Allerede på 70-tallet snakket man om «information overload». Den gang var man ikke i nærheten av å forutse omfanget av datamengdene vi nå står ovenfor.

Vi drukner altså i massive mengder informasjon fra aktører som i økende grad personifiserer innholdet sitt for å treffe akkurat deg og dine interesser, for å kunne selge deg enda mer av det du allerede liker.

Og vi liker. 87 prosent av oss sier at vi helst foretrekker å kjøpe fra aktører som kan forutse våre interesser. Det er ikke så rart da, at vi lener oss mot kunstig intelligens, med tanke på alle valgene vi står ovenfor i en vanlig digital hverdag.

Aaron Shapiro, CEO i HUGE, skriver i sin nyeste artikkel om Anticipatory Design. Hele kongstanken er å fjerne valgmuligheter, og dermed deg som beslutningstaker.

Informasjon som er tilgjengelig på personnivå blir brukt på tvers av plattformer og arenaer, for å kunne gi deg den ultimate brukeropplevelsen: En helautomatisert interaksjonsfri brukeropplevelse.

Shapiro bruker Google Now, Nest og Uber som eksempler.

Forestill deg at Uber kan koble seg til kalenderen din og vurdere din nåværende posisjon. De vil dermed automatisk kunne sende en bil for å plukke deg opp fra jobb når du er ferdig i et møte. Og vips, er du fjernet fra ligningen. Bestillingen er gjort for deg, på dine vegne, basert på dine tidligere handlinger.

Basert på denne tanken, la oss si da, at hele hverdagen er skreddersydd dine behov.

Telefonen vet at du var ute og tok noen drinker etter jobb i går, så den lot deg sove 20 minutter lenger enn vanlig. Og den vet at det er greit, siden du ikke har noen møter eller andre avtaler som hindrer deg fra dette. Bilen, om ikke fra Uber, kjører deg til flyplassen mens du leser deg opp på dagens nyheter. Parkeringsbillett, flybillett og hotellopphold trenger du heller ikke bekymre deg for. Dette er allerede booket basert på dine preferanser, helt ned til siste detalj, som hvilken type sandwich du liker å spise på flyet og at du ikke liker å bo høyere enn tredje etasje på hotell, fordi du har høydeskrekk.

Det hele er ikke utenkelig, gitt at data blir delt og distribuert riktig.

Trenden er helt klar: Selskaper velger i stadig økende grad å tilgjengeliggjøre data. Hvorfor? Nettopp fordi man innser at informasjonen man selv sitter på er langt mer verdifull når den kan deles og kombineres med informasjon fra andre aktører.

Vi kommer til å bruke data til å skrelle bort overflødige interaksjoner og berike livene våre med nye opplevelser. En algoritmisk optimalisering av våre egne liv, om du vil.

Dataene er der allerede. Det nye grensesnittet er deg selv.