Forrige uke ble det kjent at den svenske blogg-dronningen Isabella Löwengrip, også kjent som Blondinbella, i løpet av desember lanserer en New York basert klone av seg selv i sosiale medier. Löwengrips klone, robotinfluenceren Gabrielle, er en AI-versjon som skal date, henge med venner, jobbe, teste spisesteder, trene til maraton og sist men ikke minst ta et dypdykk i skjønnhetsprodukter – uten å egentlig eksistere.

Spørsmålet er om de nye, automatiserte robotinfluencerne vil skape verdier for annonsører (og influencere) eller om det vil vanne ut den verdien som influencere i dag hevder ligger i deres påvirkningsmuligheter ovenfor følgere og lesere.

- Jag vill, men kan inte, finnas överallt samtidigt. Speciellt inte då jag är mamma till två små barn. Därför bygger vi nu kloner av mig i sociala medier, och vi börjar med en: Gabrielle Löwengrip, skriver Isabella Löwengrip på bloggen sin.

Bakgrunnen for lanseringen av influencer-klonen er den globale ekspansjonen til Löwengrips beauty-tech selskap, Löwengrip Beauty. Ifølge Löwengrip selv er det den digitale ekspertise innad i selskapet som er årsaken til suksess og vekst.

Löwengrip ser lyst på fremtiden for robotinfluencere, og hevder at vi bare om noen få år vil være vant til de animerte figurene. Det handler, i følge henne, ikke om hvorvidt personene er ekte eller ei, men snarere om hvilken inspirasjonskilde de evner å være. På bloggen skriver hun: - Det är som på film – inte nödvändigtvis äkta, men en underhållande inspirationskälla!

AI-klonen Gabrielle er ikke den første robotinfluenceren. Den 19-årige amerikansk-brasilianske Lil Miquela er en robotinfluencer og artist med hele 1,5 millioner følgere på Instagram. Lil Miquela har allerede vært på forsiden av magasinet Hypebeast og blant annet blitt «avbildet» i klær fra Balenciaga og Kenzo i V Magazine og Vouge. Siden Lil Miquela postet sitt første innlegg på Instagram tidlig i 2016 har hun i tillegg rukket å gi ut egen musikk og blitt kåret til en av de mest innflytelsesrike personene på internett av Times i 2018.

Kreatørene bak Lil Miquela er det Californiabaserte selskapet Brud. De er spesielt opptatt av historiefortelling og spiller ut forskjellige narrativer i sosiale medier gjennom tre robotinfluencere. Selv hevder Brud at influencerne deres er programmert til å være «fri» og at Lil Miquela ikke er ute etter å tjene penger. Men med en stadig voksende stab på 11 ansatte, platekontrakt og en rekke sponsoravtaler i sosiale medier, er det åpenbart at selskapet profiterer på robotinfluencerne.

Hva med Löwengrips klone? Foreløpig spekuleres det i at Gabrielles Instagram konto er styrt av Löwngrips kusine, som er bosatt i New York, når det gjelder produksjon og posting av innhold til Gabrielles Instagram-story. Hvorvidt det foregår et samarbeid med Brud er foreløpig ukjent. Men mye tyder på at Isabellas klone(r) også skal leve tilsynelatende «normale» influencerliv, følge strategiske poster i sosiale medier - og slik forhåpentligvis øke omsetningen til Löwngrip Beauty i USA.

Mulighetene med robotinfluencere er mange. Det er det ingen tvil om. Det store spørsmålet er om forbrukeren vil la seg inspirere - og enda viktigere, om innhold fra roboter som Gabrielle faktisk kan påvirke atferd og lede til kjøp.

Man kan tenke seg at de i noen tilfeller vil kunne fungere, også i Norge, for eksempel som talsrør for nye kolleksjoner fra motehus eller for å vise frem nye produkter for en annonsør. Men noen produkter må de i så fall holde seg unna om det skal fungere. Hvem vil vel kjøpe en hudkrem testet av... vel, ingen? Det visuelle blir nok viktigere enn følelser og opplevelser som denne roboten har.

Det blir spennende, og litt skummelt, å følge med på #robotinfluencere i tiden fremover. Jeg vil uansett påstå at forbrukere i Norge ikke er klare for influencerkloner i form av roboter med kunstig intelligens helt ennå. De unge voksne leser fortsatt magasiner, de er åpne, men prøvende når det gjelder kunstig intelligens, og har en viss skepsis til reklame, uansett hvilken form den kommer i.

De som er barn i dag, eller tidlig i tenårene, vokste opp med å bruke iPad før de kunne gå. De har en helt annen holdning til alt digitalt og til informasjonen de får gjennom sosiale medier. Holdningen til teknologi er en helt annen hos denne generasjonen, og når de blir voksne skal du ikke se bort fra at det vil være helt naturlig å få råd om både merkevarer, produkter og underholdning av en robot. 

Men det blir neppe en «robot takeover» av det norske influencermarkedet med det første.

Mia Amalie Lodden Johnsen, intern på Innsikt og analyse-avdelingen i Mindshare. Mastergradsstudent ved Universitetet i Oslo, skriver masteroppgave om effekten av influencermarkedsføring i sosiale kanaler.