Vår evne til å oppfinne og bruke teknologi gjør homo sapiens helt spesiell. Teknologi er å slå to steiner mot hverandre, innhegne kyr, lage tekstiler, utbedre asfalt, trykke bøker og oppnå kontakt med de som er langt borte. Alt dette har vært med på å forandre hvordan vi lever våre liv, og det finnes mange meninger om hvilken teknologi som har vært mest epokegjørende. Det som er besnærende er at vi alltid har levd i konstant teknologisk utvikling (i en eller annen retning) der nye verktøy har kommet og gått.
I ettertid kan man si at ikke alt gikk like fort eller var like viktig, men der og da var utviklingen reell og heftig nok. En teknolog er en som mestrer teknologi, ja som kanskje til og med lever og ånder for denne teknologien. Hadde vi hatt Norges råeste snekker i styret vårt hadde vi fort diskutert om vi ikke burde investert i en skikkelig sirkelsag. Naturlig nok. Man ser verden ut fra egen legning og interesser.
Når vi nå lever i en periode med mye digital utvikling, er det klart at de digitale teknologene føler seg viktige nok til å ta ansvar for både samfunnsdebatt og egen bunnlinje, gjerne i ett og samme åndedrag. For alle som elsker verktøy, er det selvfølgelig frustrerende å møte de som ikke mener at disse verktøyene definer alt hva mennesket er, ja er selve livet. Hvor ofte hører vi ikke «nå forandrer alt seg»?
Les også: - Teknologer i styrene? Yeah right!
«For et kommunikasjonsbyrå gjelder det å kunne noe om både verktøy og mennesker, men mest om det siste.»
Første erkjennelse er allikevel at Maslows pyramide gjaldt når vi bygde faktiske pyramider - som den gjelder når vi nå bygger profiler på Instagram.
For noe annet utviklingen har gitt oss, er mer og mer kunnskap om hvordan mennesket er skrudd sammen, og hvordan grunnleggende behov blant annet gir seg uttrykk i hvilke teknologier vi velger å bruke og hvordan, og da gjerne i en kjøpsprosess. For et kommunikasjonsbyrå gjelder det å kunne noe om både verktøy og mennesker, men mest om det siste. Og når noe er litt viktigere enn noe annet, har man det som kalles strategi.
Og så litt om faren min som kanskje ikke er sterkere enn din, men som har krefter nok. Futatsu er over snittet nysgjerrige på hvordan ting funker, noe som gjenspeiler seg i måten vi jobber på og hvem vi ansetter. Digital teknologi og viktigere, dets bruk, er en viktig del av dette, og vi søker kunnskap vidt og bredt. Det siste året har vi både vært på Drucker Summit, MIT og Stanford samt at vi også har lært av dere i Netlife. Vi jobber med kunder og leverandører som følger godt med i timene, og dessuten er vi også med å starte opp et health-tech selskap i Silicon Valley. Ikke fordi vi utviklet en ny teknologi, men fordi vi tror på behovet som er avdekket i markedet.
Så får vi se hvordan det utvikler seg. Som det heter der borte: Market/Fit er det viktigste, altså at det finnes et reelt marked. Og marked er et annet ord for (mange) mennesker. Dessuten er det greit å skille mellom Innovation og Invention, og at det er forretningsmodellen og ikke teknologien som avgjør om det blir innovativt. Apples Iphone ble nevnt, og det er et godt eksempel. Som jeg har skrevet om før, er all teknologi i dagens smarttelefoner utviklet av det amerikanske forsvaret (Mazzucato), og Apple var den flinkeste til å kombinere disse teknologiene kommersielt.
Futatsu har ansatt mange som brenner for teknologi i forskjellige former. Men ikke i styret. Og dette er neste snubletråd. For vi mener et styre primært skal utfordre på de lange linjene og sikre profesjonell drift. IT er ikke et kjerneområde, noe som dypt sårer IT folk fordi «alt er IT og IT er alt». Nei, det er det ikke det.
Selv om alle selskaper i dag bruker digital teknologi, betyr det ikke at alle disse selskapene er digitale teknologiselskaper - akkurat som at alle selskaper som bruker strøm til absolutt alt, ikke selv er strømselskaper.
For det er en annen ting vi også vet om tingenes utvikling, og det er at avansert teknologi som har livets rett alltid blir forenklet, både for sluttbrukere og tilretteleggere. Derfor vil tunge programmerere kanskje ikke sitte hvor de gjør i dag, tro det eller ei. Der du i dag trenger fire teknologer, trengte du 20 i går, mens du i morgen vil kunne kjøpe noe brukervennlig som hyllevare.
For hvis ikke ny teknologi blir bredt distribuert, dør den. Derfor investerer vi ikke i teknologisk utvikling som sådan, men i å skjønne hvordan teknologien brukes. Både den som er her og den som ser ut til å komme. Fordi når mye forandrer seg, er det fremdeles mye som forblir akkurat som før. Og akkurat derfor har folk som elsker verktøy mer enn mennesker, ikke så mye i styret vårt å gjøre.
Kommentér