Deler av fremtidsdebatten har alltid vært styrt av folk som enten har et forretningsmessig eller politisk motiv for å fremme egne interesser. Siste sjokknyhet var at norske kommunikasjonsbyråer ikke har teknologer i styrene sine!

Kommunikasjonsbyråer driver, hvilket kanskje ligger i navnet, med kommersiell kommunikasjon, utformet for å påvirke, deretter distribuert så relevant som mulig. Har vi, med vår mangel på teknologer i styrene våre, begynt å miste fotfestet? Kommer vi til å bli overrumplet av en fremtid vi ikke skjønner?

La oss se, for slike byråer hadde i sine glansdager selvfølgelig både trykkere, settere, kinomekanikere og tv-teknikere i styrene den gangen distribusjon av kommunikasjon bare omfattet print, kino og tv. For den gangen kunne man ikke forstå hvordan folk ble påvirket - uten å ha den detaljerte tekniske kunnskapen om utgående falsetrykk og kromatisk fordreining ved isotopisk projeksjon? Vel, det gikk visst helt fint.

Kommunikasjon, selv den såkalte algorytmeutformede og personifiserte, handler om å nå ut til mange med relevante budskap. Det vanskelige her er ikke teknisk å nå ut til folk, for det er veldig tilgjengelig kompetanse, men å være relevant. Det krever kunnskap om hvordan folk oppfører seg, hvordan de prioriterer, hva de er engstelige for, hva de blir glade over, hva de bruker merker til og hvordan de kommuniserer med hverandre på stadig forskjellige plattformer. Hvilket også krever et talent for å uttrykke komplekse ting på enkle og fascinerende måter som vekker oppmerksomhet og ettertanke. Det er grunnkompetansen, selv om dette kanskje en gang kan bli levert av AI.

Les for øvrig denne beslektede kommentaren fra Aris Thophilakis: - Joda, du mister nok jobben

«Har vi, med vår mangel på teknologer i styrene våre, begynt å miste fotfestet? Kommer vi til å bli overrumplet av en fremtid vi ikke skjønner?»

Hvilken norsk merkevare var først med å bruke internett? Hvilken norsk bedrift var først med å bruke kampanjesider, digitalt innstikk og hvilket merke var først på Facebook, Instagram og Snapchat? Har du virkelig glemt det?! Slapp av, ingen andre husker det heller, for det er selvfølgelig helt uvesentlig. Det viktige fra et kommersielt kommunikasjonsståsted, er om det er en relevant gruppe som er stor nok til at det lønner seg å snakke med dem, som bruker dette mediet på en måte som er relevant for avsender. Du trenger ikke være først med å bruke teknologien. Ja, fordi du bruker andres penger bør du heller være sikker på at det funker. Flinke kommunikatører og markedsførere bruker det som funker på en unik måte, og oppnår effekt (Apple oppfant som kjent ikke selv teknologiene de brukte for å dominere PC og mobilmarkedet). Det krever mer menneskeinnsikt enn teknologiinnsikt, beklager å måtte si det.

Som markedsfører ville jeg heller hatt Daniel Kahneman i styret mitt enn Nerd Nerdson jr fra Microsofts fjerde semiautonome enhet for utvikling av robotiserte Things of Internet of Things. Men det er kanskje bare meg.

For de som er bekymret, kan jeg forsikre om at Futatsu med sin metodikk og fokus, og sine beviselig oppegående medarbeidere, er relativt godt nysgjerrige og orientert om det som ligger i horisonten. Og vi sitter klare når det blir lønnsomt. Kunnskapen om hvordan man programmerer en ny modul i Snap eller om Blockchain kommer i nettbanken i august eller neste påske er ikke kjernekompetanse. Hvordan folk bruker, og hva de tenker og føler når de bruker disse tingene, er derimot det. De som ikke skjønner forskjellen, må selvfølgelig gjerne søke styreplass uansett.