Googles Digital News Initiative (DNI) er teknologigigantens svar på bekymringsmeldinger fra mediehus verden over om hvordan de kan tjene penger på journalistikk og finne nye inntektsstrømmer i en digital hverdag.

- Alle bør ha interesse av en mangfoldig og levende presse. Et av våre bidrag til det er Digital News Initiative som er laget for å fremme innovasjon i tradisjonelle medier, sa Grønbech til Kampanje i går.

Som en del av programmet har Google opprettet et fond på 150 millioner euro som fordelt på tre år, og nå står Google klar med sin første tildeling på til sammen 27 millioner euro. Av denne potten går totalt 500.000 euro, eller rundt 4,7 millioner kroner, til fem norske prosjekter som skal drive med innovasjon og nytenking rundt digital journalistikk.

Les mer: Googles «nødhjelp» til norske medier: 4,7 mill.

- Ser det kan styrke oss
Dagbladet er blant mottakerne av Googles første runde med mediestøtte. Det bekrefter digital konserndirektør Stephan Granhaug i Aller overfor Kampanje.

- Vi har fått gjennomslag på søknaden fra Google News Initiative. Det innebærer at vi tester hvordan det vil være å gjøre utviklingsprosjekter sammen med Google. Det er i tråd med den overordnede strategien vi har om at vi er åpen for partnerskap med eksterne aktører der vi ser at det kan styrke oss, sier Granhaug til Kampanje.

Dagbladet var også det første norske mediehuset som gikk inn i Googles nye mediesatsing.

Les mer: Dagbladet går inn i Googles medie-allianse

Ordknapp om detaljene
Granhaug vil ikke røpe hva prosjektet de har fått støtte til handler om.

- Det ønsker vi ikke å kommentere.

- Hvor mye har dere fått i støtte fra Google?

- Det ønsker vi heller ikke å kommentere.

- Har dere fått støtte av betydelig størrelse?

- Nei, det kommer helt an på hvilken aktør man er. Vi vil ikke beregne det som betydelig, men det er nok til at det er interessant å gjøre dette i samarbeid med Google.

Les mer: Slik svarer Facebook og Google på Schibsted-toppens krigsrop

- Holder en armlengdes avstand
Dagbladet får ikke bare pengestøtte fra Google. De bistår også med utviklingskapasitet til prosjektet, forteller Granhaug.

- Hvor tett er dere komfortable med å slippe Google innpå dere?

- Dette er et prosjekt vi har søkt om å gjøre i samarbeid med dem. Vi må holde en armlengdes avstand til øvrig del av vår virksomhet.

Allerede i mai er Google klar med en ny søknadsrunde, men digitaldirektøren sier det er for tidlig å si om de vil sende inn en ny søknad.