I går tok Schibsteds mektige styreleder, Ole Jacob Sunde, til orde for et utvidet samarbeid mellom norske mediehus om både innhold, bruker og teknologi i kampen mot de store internasjonale gigantene som Facebook og Google.
- Hvis vi skal ha en levende presse i Norge i framtiden, må det en nasjonal dugnad til. Vår felles kamp mot utenlandske selskaper er mye tøffere enn konkurransen innad i Norge, sier Sunde til Aftenposten.
Google svarte på krigsropet med å åpne armene. Mangeårig Google-sjef i Norge, Jan Grønbech, sier at de «søker å samarbeide med norske medieselskap».
- Alle bør ha interesse av en mangfoldig og levende presse. Et av våre bidrag til det er Digital News Initiative som er laget for å fremme innovasjon i tradisjonelle medier, sa Grønbech til Kampanje i går.
Les mer: Slik svarer Facebook og Google på Schibsted-toppens krigsrop
Googles Digital News Initiative er et trenings- og analyseprogram for mediehus som tar sikte på å gjøre mediene mer innovative og finne nye inntektsstrømmer. Som en del av programmet har Google opprettet et fond på 150 millioner euro som fordelt på tre år skal stimulere til nettopp dette, og nå står Google klar med sin første tildeling på til sammen 27 millioner euro.
Av denne potten går 500.000 euro, eller rundt 4,7 millioner kroner, til norske nyhetsprosjekter. Det kommer frem i et blogginnlegg fra Google Europe.
Totalt fem norske prosjekter har fått Google-støtte, men når det kommer til hvilke prosjekter som har fått finansiering, er ikke «blekket helt tørt enda», ifølge Google.
Kampanje får imidlertid bekreftet at Aller og Dagbladet er på mottakerlisten, mens Schibsted ikke har søkt, etter det Kampanje kjenner til.
- Vi har nå tildelt den første runden av finanseringen innenfor rammen til DNI og er glade for å se flere norske prosjekter. Vi håper så klart å se enda flere norske søknader når neste runde åpner i mai, sier Gustaf Brusewitz som er nordisk talsperson for Google.
Et av de norske prosjektene beskrives av Google som et prosjekt av middels størrelse, mens de fire andre beskrives som prototypeprosjekter. Ingen store norske prosjekter har fått støtte. Her kan du se hele oversikten fordelt på land.
I Sverige deler fire prosjekter på seks millioner svenske kroner, skriver Dagens Medier.
Googles mediestøtte blir småpenger sammenlignet med hva giganten håver inn i Norge. Gogole omsatte for 2,3 milliarder i Norge i fjor. I år spår Iprospect at omsetningen stiger med 15 prosent til 2,6 milliarder kroner – inkludert YouTube.
Les også: Så mange reklamekroner tar Facebook og Google i Norge (krever innlogging)
Kommentér