I 2012 skrev journalist og redaktør i Techcrunch, Mike Butcher, følgende om den norske tech- og innovasjonsscenen:
«Jeg blir ofte minnet på all den fantastiske innovasjonen som oppstår i den nordiske regionen. Land som Sverige, Finland, og til med lille Danmark, «punch above their weight», med produksjon av selskaper som Spotify, Rovio, Tradeshift og Everbread. Men det er et land som snodig nok ikke engasjerer seg i den globale tech-scenen, og det er Norge».
Men nå, tre år senere, gjester Butcher Oslo Innovation Week for å overbære den norske versjonen av initiativet Techfugees, som han selv startet i London i september.
Techfugees er et initiativ som ble startet for å hjelpe flyktninger. Gjennom å koble veldedige organisasjoner med innovative og kreative hoder, er målet å skape enkle og innovative løsninger som kan hjelpe nyankomne flyktninger. Løsningene skapes på hackathon, et event hvor deltakerne jobber sammen i en gitt tidsperiode for å utvikle en helt ny løsning på noe. Et hackathon varer gjerne mellom 24 timer og en uke.
- Jeg og flere andre i London var frustrert over at det ikke var noe respons på flyktningkrisen i tech-miljøet, så vi bestemte oss for å gjøre noe med det. Dette er en av de største flyktningkrisene siden 1939, men forutsetningene for å hjelpe er mye bedre. I dag har vi tilgang til teknologi og mange av flyktningene har smarttelefon. Etter andre verdenskrig opplevde familier å være separert i kanskje 50 år, men nå er det mulig å gjenforene dem. Folk gjør dette ad hoc selv gjennom meldingstjenester, men det bør utvikles flere løsninger som kan hjelpe med dette.
I Norge burde jo alle være entreprenører, for om det går dårlig betaler staten husleia di. Det kommer til å gå bra uansett.
Gjester Oslo først
På ni dager organiserte Butcher og flere sentrale tech-folk i London et event hvor britiske Røde Kors, Redd Barna og en rekke andre organisasjoner var til stede.
- Vi arrangerte et hackathon hvor 100 stykker deltok. Det ble blant annet utviklet apper som hjelper folk med gjenforening. Til min lettelse ble jeg kontaktet av en rekke mennesker verden over som ønsker å gjøre det samme.
I løpet av de neste ukene skal Techfugees arrangereres i Beirut, Warszawa, Berlin, München og New York. Den andre byen techfugees arrangeres i er faktisk Oslo.
- Hvorfor valgte du å komme hit først?
- Jeg så at det var et stort engasjement her, folk ønsket å utvikle løsninger som kan hjelpe flyktninger på sikt, med for eksempel bosetning og jobb.
Det var Laila Josefin Azhar som jobber i UT:Studentbyrå som fikk tech-profilen til Norge.
- Vi fikk det til gjennom stalking, rett og slett. Jeg måtte mase en del, men det gikk til slutt, sier hun.
Stalket journalist: Det var Laila Josefin Azhar (i midten) som fikk Mark Butcher til Oslo. Her med 657-gründer Anniken Fjelberg og Ida Faldbakken fra MashUpNorway. Foto: Camilla Hellum
Det norske techfugees-hackathonet arrangeres på 675 i Oslo, og en rekke studenter meldte seg på.
- Alle i Norge burde være gründere
Butcher mener at tech- og gründersituasjonen er forbedret siden 2012.
- I 2015 er Norge med på festen med resten av oss, og jeg ser at stadig flere venturekapitalister er sultne på det norske markedet.
- Jeg har sett dette mange ganger; så snart man får et par ledende selskaper, som Soundcloud i Berlin, fungerer disse som rollemodeller i økosystemer, og det er veldig viktig. Om innovasjon blir ledet av byråkrater i dress blir det feil, for disse lager ikke selskaper, de spiser skatt. Det er viktig at gründere leder økosystemet selv.
Butcher mener det er fint at staten involverer seg i form av å bevilge økonomiske midler og lage en gründerplan, men mener at det å tenke globalt og få hjelp gjennom akseleratorprogrammer er vel så viktig.
Les mer her: - Veldig langt unna å være et godt gründerland
- Det er bra at staten er involvert i start-ups, det bør de være, men de kan ikke velge hvilke selskaper som skal satses på. Entreprenører og private investorer er mye bedre på det. På et tidlig stadig bør ikke selskapet tenke på penger, men hvorvidt produktet er godt og om det er mulig å skalere utenfor landet.
- Hvorfor er svenskene så mye bedre på innovasjon?
- Jeg tror ikke at Sverige har noe spesiell saus eller noe annet enn Norge, men de har klart å produsere entreprenører som har tenkt stort helt fra starten av. Det er det du trenger, er folk som tenker stort.
Kommentér