Er det bare meg? Eller virker det som hver gang noen går ut og dømmer starten på slutten for tv-mediet, så er det stadig flere som går ut og tar det i forsvar. Det hele ender snart med å virke mot sin hensikt, jo flere som fornekter den såkalte tv-smellen, jo mer aksept får den.
Marius Ramdahl er siste mann i rekken av et forsvarslag av tv-sjefer som forsvarer sitt medium. Med uttalelser som lav seertid, latterlig viewability og dårlig forutsetning for merkevarebygging fyrer han av salver som forvandler det digitale videomarkedet om til en slagmark. Joda, tv er et veldokumentert og kraftfullt medium - etter X antall IPA-referanser, foredrag og leserinnlegg har vi fått med oss dette. Men de som sitter og venter på at noen skal erstatte tv slik vi kjenner det i dag med noe som har de samme kvalitetene - bare på internettet - må vente lenge! Bare fordi digital video ikke er like godt dokumentert som tv (enda), så betyr ikke det at det ikke funker. Merkevarebygging er langt fra død, vi må bare lære oss å tenke nytt på hvordan det skal gjøres.
Digital video gir annonsører fantastiske muligheter til å fortelle innholdsrike gode historier på tvers av et mangfold av flater der folk oppholder seg. I hjertet av disse gode historiene ligger en solid strategi for utnyttelse av alle disse flatene, slik at de sammen forteller en historie. Selv ser vi at stadig flere annonsører på imponerende måter klarer å mestre historiefortelling som er skreddersydd for digitale flater. Ved å lage et univers som kan utnyttes på tvers av mediekanaler og medier, kan man formidle porsjoner av historien sin over tid. Enkelte biter av historien krever kanskje større tv-like formater for å bli formidlet riktig, mens andre deler av historien fint kan passe inn i en 6 sekunders mobilvideo. Er historien skapt hånd i hånd med mediestrategien så vil den kunne anvendes til det meste. Og da begynner vi å snakke kommunikasjon som ikke bare bygger merkevaren, men som formidler hvorfor folk skal benytte merkevaren!
Det finnes mange gode eksempler på dette. Et av konseptene vi nylig var så heldig å få være med på var Kolonial.no sin Kjempehjelp-kampanje (ja, han store fyren fra «Game of Thrones»). Reklamebyrået Anorak stod i dette tilfellet bak et knippe på intet mindre enn 28 filmer. Hver av dem skreddersydd til varierte roller og tidspunkter i kampanjens distribusjonsstrategi, med forskjellige formater skreddersydd for å utnytte hver av flatene på best mulig måte. Dette er bare ett av mange eksempler ute i det norske markedet idag på gode videostrategier!
Vi har fortsatt en lang vei å gå, men det at flere annonsører der ute «følger strømmen» og satser kraftigere enn noensinne på video i digitale kanaler er på ingen måte naivt eller «direkte skadelig». De som mestrer historiefortelling i digitale kanaler idag er de som vil stå som vinnerne i morgen!
Kommentér