I kveld har TV 2 sitt nye program «Presseklubben» premiere på Nyhetskanalen. Programmet skal «kikke mediene i kortene», og diskutere hvorfor mediene gjør som de gjør. Ønsket er å bedre ettergå mediene i aktuelle saker.

- Jeg mener Norge mangler et program hvor medier og redaktører er åpne om hvordan de tar valgene sine, sier nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, til Kampanje.

Målet med programmet er å gi de som står på andre siden av mikrofonen en mulighet til å fortelle hvordan møtet med mediene oppleves. Solbrække ønsker at mediene skal være åpne om hva som er vanskelig og hvilke valg som tass og at det kan føre til en god diskusjon.

- Vi ønsker at folk som er i mediebildet får et sted hvor de kan fortelle hvordan de opplevde det. De skal kunne kritisere oss og reflektere sammen med oss, fortsetter hun.

Programmet skal også vises gratis på TV 2 Sumo og det er Linn Wiik som er programleder.

- Det er ikke PFU-live
Nyhetsredaktøren forteller at programmet skal ligge tett på aktualitetsbildet, og gjestene kan være alt fra representanter fra mediebransjen, kjente mennesker med mye erfaring fra media, og «vanlige folk» som plutselig får søkelyset mot seg. Hvilke saker som vil bli tatt opp avhenger av nyhetsbildet.

- Inngangen er at det ikke må bli et program kun for andedammen. Det er ikke PFU-live, sier Solbrække.

Videre mener Solbrække det er mer mediekritikk i det offentlige rom enn før, som en følge av sosiale medier.

- Det mener jeg i utgangspunktet er sunt, at vi i mediene kritiseres. Samtidig tror jeg også det er lett å kaste ut påstander som fake news og mainstream media. Det er en del misforståelser som er ute og går også, som det er sunt å ha en åpen samtale om, sier hun.

Medienes valg om identifisering og hvilke saker som får omtale og ikke, kan være uforståelig for mange, mener hun. Derfor håper hun folk i mediebransjen ser på programmet som et prosjekt som er bra for alle, og som bidrar til mer åpenhet.

- Jeg tror at vår bransje har mye å hente på å vise at vi er vanlige folk som gjør så godt vi kan, og at vi kan gjøre feil vi også, sier Solbrække.

- Vi skal ikke ta mediene
«Presseklubben» er ett program TV-kanalen har diskutert og drømt å lage lenge. Nyhetsredaktøren legger til at TV 2 ikke ønsker å lage et program som skal «ta» mediene, men kunne diskutere problemstillinger og høre om valgene som har blitt tatt.

- Vi representerer folket og er på jobb for dem. Det er viktig for oss å vite hva de mener om jobben vår, og at vi kan være ærlige nok til å snakke om hvordan vi jobber, forteller hun.

Videre forteller hun at programmet vil ta for seg journalistikk og media generelt, og at det ikke primært handler om TV 2-journalistikk.

- Det er ikke et program hvor TV 2 skal ta andre medier, vi er i akkurat samme bås, sier Solbrække.

Skal sendes ukentlig
I kveldens premiere er det Siv Jensen, Jan Fredrik Karlsen og Sarah Sørheim som sitter i sofaen til Wiik. Det vil blant annet diskuteres hvordan oppmerksomheten i mediene oppleves for en politiker, hva det forventes at politikere tåler, og hvor mye en skal by på seg selv.

- Noen av det som snakkes om er hvor grensene går, om mediene respekterer dem og hva man skal kunne forvente av de folkevalgte, forteller Solbrække.

Programmet blir sendt hver fredag frem til nyttår.