Tidligere i dag ble det kjent at TV 2 setter ut produksjonen av «God morgen Norge» til produksjonsselskapet Mastiff. Det innebærer at 31 TV 2-ansatte blir med på flyttelasset. Av det Kampanje kjenner til skal det være delte meninger blant de ansatte som nå flyttes ut av TV 2. Noen skal være veldig skuffet og mener dette er urimelig, mens andre skal være positive og ser nye muligheter hos Mastiff.

Klubbleder i TV 2, Henrikke Helland, forteller at det er vanskelig å beskrive stemningen internt nå, og hun vil ikke kommentere på hva som sies blant de som er berørt av «outsourcingen».

- Vi har forsøkt å synliggjøre de konsekvensene dette vil få for TV 2, men dette mener ledelsen er overkommelig, og at man vil få på plass avtaler med Mastiff. Beslutningen ligger hos ledelsen, så nå må vi bare se hvordan det blir. TV 2 blir et fattigere redaksjonsmiljø uten «God morgen Norge», det er en bekymring.

- En dårlig idé
- Hvordan har dialogen mellom TV 2 og de tillitsvalgte vært?

- Prosessen har vært veldig ryddig, og vi har vært tidlig involvert i en idéfase, hvor vi hadde som hensikt å synligjøre at dette var en dårlig idé, og for å forhindre at man setter ut «God morgen Norge». TV 2 sitter igjen med et mindre kreativt redaksjonsmiljø, og de ansatte i «God morgen Norge» har vært tett involvert i mange andre prosjekter i TV 2, som har satt oss på kartet på en god måte. Bedriften har en styringsrett, så da vi gikk over i fase to, måtte vi sørge for at de ansatte som berøres får best mulig vilkår hos Mastiff. Den prosessen opplever vi som konstruktiv, og vi har fått gjennomslag på mye rundt arbeidsbetingelser.

- Kan du være mer konkret rundt arbeidsbetingelser?

- Vi har opparbeidet en sterk lokalavtale i TV 2 gjennom å forhandle frem goder fremfor lønn, og dette har «God morgen Norge» vært sterkt delaktig i. Nå får de med seg det over, samt andre ting som blir konvertert i lønn, så de ikke taper på å gå over til Mastiff.

Les mer: TV 2 setter bort «God morgen Norge» - 31 ansatte flyttes til Mastiff

Solbrække: - Ingen mister jobben
Rett etter at møtene i redaksjonen og produksjonen av «God morgen Norge» onsdag formiddag, sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, at hun føler man har landet «en god avtale» med tv-produksjonsselskapet Mastiff om produksjonen av TV 2s frokost-tv-sending.

- Det er en avtale som sikrer programmet, de ansatte og produksjonen av «God morgen Norge» i fem år. Det er ingen som mister jobben sin og de kommer inn i et av landets beste produksjonsselskaper og i et redaksjonelt miljø som også produserer «Åsted Norge», «Matkontrollen», «Helsekontrollen» og «God kveld Norge». Det har vært en viktig vurdering for oss. TV 2 vil satse og utvikle programmet videre og Mastiff har det beste miljøet til å gjøre dette når det gjelder denne produksjonen, sier Solbrække.

Les også: Blomster-Finn advarer TV 2 og Mastiff: - Beholder du ikke miljøet, vil vi ikke beholde seeren

- Har hatt gode forhandlinger
I en pressemelding som ble sendt ut i dag kom det frem hvor mange ansatte som blir berørt av beslutningen om å sette bort produksjonen av «God morgen Norge» til Mastiff – totalt 31 årsverk. Solbrække sier tallet «er høyt», og at det skyldes at det også ligger mange andre typer funksjoner inne i tallet.

- Det inkluderer alle som jobber med produksjonen av «God morgen Norge» fra redaksjon til produksjon, programverter, sminke, freelancere og tilkallingsvikarer og andre typer funksjoner med forskjellige ansettelsesbrøker. Når det gjelder faste stillinger er tallet litt over 20, sier hun.

- Får de ansatte de samme betingelsene i Mastiff som de har hatt i TV 2?

- Vi har hatt veldig gode forhandlinger med Mastiff og det er åpenbart at Mastiff har vært veldig motiverte for å ta i mot «God morgen Norge». Jeg føler vi i dag har lykkes med å sikre de ansattes avtaler og vi er veldig fornøyd med de avtalene vi har inngått med Mastiff.

- Men er avtalene like gode?

- I all hovedsak. Vi opplever at de ansatte er fornøyde, også er det også hensyn som må tas når vi vet at Mastiff har en stab fra før. Da er det viktig at det ikke blir for stor ulikhet. Men både Mastiff og TV 2 har strukket seg langt i dette arbeidet.

Beholder to profiler
Hun sier det «er naturlig at det er uro» blant ansatte i denne typen prosesser, sier Solbrække.

- Vi har jobba tett med ansatte og tillitsvalgte for å definere utfordringer og har gjennomført en prosess som er veldig solid. Rammebetingelsene som nå foreligger med Mastiff er gode og gjør at det er mulig å ivareta programmet slik at seerne ikke skal merke forskjell. Så er det alltid sånn at det er vemodig å slutte i TV 2, men opplever at de er fornøyd med at det ble Mastiff og at de ser frem til å komme dit når den tid kommer.

- Hva er verdien på avtalen?

- Dette er ikke et prosjekt som TV 2 tjener penger på og at vi kommer ut omtrent som vi er i dag, sier hun.

Ikke alle blir imidlertid over til Mastiff. Kjente programlederprofiler som Vår Staude og Wenche Andersen fortsetter sine ansettelsesforhold i TV 2.

- Alle programlederne og profilene som jobber i «God morgen Norge» har like stor betydning for programmet og for TV 2, men Vår Staude og Wenche har vært med fra starten i TV 2 og har en historikk og kontinuitet i kanalen, sier Solbrække.

Kampanje har vært i kontakt med Vår Staude, som ikke ønsker å komme med noen kommentar.