Torsdag var MTG Norge-sjef Morten Aass, Discovery Networks Norge-sjef Tine Austvoll Jensen, TV 2-sjef Olav T. Sandnes, VG-sjef Gard Steiro og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tilbake på Nordiske Mediedager for å diskutere tv-bransjens utsikter.
I 2017 falt tv-seingen med ti prosent til 150 minutter daglig. Fallet er spesielt stort blant seere mellom 20 og 40 år.
- Det er «plenty» av skyer, men ikke alle er mørke. Det er mange muligheter, men det er beintøft. De tallene her lyver ikke. Da gjelder det å finne andre måter å attrahere seere på, sier Morten Aass i MTG.
- En mulighet og et stort problem
For første gang deltok også Google Norge-sjef Jan Grønbech på møtet. Til tross for at en fjerdedel av alle nordmenn er innom YouTube daglig, har ikke Google-sjefen vært invitert inn i varmen i Bergen før nå.
Han representerer både en konkurrent og en samarbeidspartner for de tradisjonelle tv-husene.
- Den gjengen her står for 40 millioner avspillinger på YouTube og det har økt enormt fra i fjor, sier Grønbech og viser til innholdet tv-kanalene laster opp på YouTube.
VG-sjef Gard Steiro kaller YouTube både «en mulighet og et stort problem».
- Utfordringen vår er hvordan vi skal finansiere journalistikk. Plattformen til Grønbech er fristende å bruke, men plattformen er utrygg på sikt - med tanke på å finansiere journalistikken på en god måte, sier Steiro.
- Jeg er enig med Gard i at det både er en utfordring og en mulighet. Vi er stolte når vi når frem til ungdom og skaper debatt og refleksjon. Det gjør man ikke gjennom en lineær tv-kanal. Samtidig er det viktig at vi har en steinhard strategi når vi bruker YouTube og de andre sosiale mediene, slik at vi også verner våre egne plattformer. Det er ikke sånn at de sosiale mediene er veldig slemme, og så er Telenor og Get bare snille. Vi er avhengige av at norske politikere tar vare på nettnøytralitetsprinsippet, la Thor Gjermund Eriksen til.
- Jeg er ikke her for å hovere, sa Google-sjefen, men han brukte likevel anledningen til å oppfordre tv-sjefene til å legge ut enda mer innhold på YouTube.
- Jeg tror denne bransjen i enda større grad kan bruke YouTube for å lykkes enda bedre på tv, slik de gjør i Sverige. Det vil jeg oppfordre bransjen til, sier Grønbech.
Se reaksjonene etter tv-toppmøtet:
- Bedre å ha 70 prosent av veldig mye
Grønbech mener at det er liten forskjell på YouTube som distribusjonskanal og den tradisjonelle tv-skjermen.
- Forskjellen er at Bang & Olufsen ikke tar 30 prosent av inntektene våre, sa VG-sjef Gard Steiro til latter fra salen.
- Men det er bedre å ha 70 prosent av veldig mye enn 100 prosent av ingenting, parerte Grønbech.
Han fikk ikke bare stå å hovere. Debattlederne Fredrik Solvang og Sigrid Sollund fra NRK presset Grønbech på hvor lite Google spytter inn i det norske fellesskapet.
- YouTube er et amerikansk selskap. De har ingen omsetning i Norge, og så enkelt er det, sier Grønbech.
Les mer fra Nordiske Mediedager: Medietopper lei av dommedagsprofetier: - Men «krisen» er ikke over
Les også: DN, Costume og Faktisk er årets store medievinnere
«Heimebane-effekt» i NRK
Det er imidlertid ikke YouTube som har stjålet de aller fleste seerne fra lineær-tv, påpeker Eriksen. Elefanten i rommet heter Netflix.
- Noen av seerne har gått til deg (Grønbech, red. anm.), men i primetime har de fleste seerne gått til Netflix, sier han.
- Utfordringen er en endeløs katalog av rettigheter med dramaserier. Det er en kvalitet og et omfang som vi får trøbbel med å følge. Akkurat nå ser vi at de under 30 år bruker nesten like mye tid på utenlandske medier som på oss som står her, fortsetter han.
Svaret på konkurransen er det samme både i TV 2 og NRK;
- Vi må ha fingeren på den norske pulsen, og der tror jeg vi fortsatt har en konkurransefordel, sier Sandnes.
Eriksen forteller at de i NRK nå snakker om en «Heimebane-effekt», og viste til at serien er den første i NRK der seertallene er høyere på nett enn på lineær-tv.
- «Kampen om tungtvannet» er den serien hvor vi har hatt de høyeste tallene på lineær-tv, og det er bare fire år som skiller dem, sier NRK-sjefen.
Fikk gave av Discovery-sjefen
Debatten dreide også innom finansieringen av NRK og TV 2s forhandlinger med regjeringen om en ny allmennkringkastingsavtale. Tradisjonen tro hadde Discovery-sjefen tatt med seg en gave til TV 2-sjefen.
- For to år siden fikk du et sugerør av min forgjenger (Harald Strømme, red. anm.). Nå er det ganske sikkert at du får stikke sugerøret ned i statskassen. Da tenker jeg det er godt med transparens - hvor mange jobber hvor, og hva tjener dere egentlig på nyheter, sa Tine Austvoll Jensen og ga han et gjennomsiktig drikkebeger med sugerør til TV 2-sjefen.
På et tidspunkt i debatten fikk TV 2-sjefen nok av spekulasjoner knyttet til regnskapet TV 2 har satt opp i sin søknad på allmennkringkastingsoppdraget.
- Vi er en samfunnsaktør som ønsker å utføre et oppdrag, og Stortinget har besluttet at vi skal få dekket merkostnadene. Er det veldig lønnsomt, er merkostnadene null. Det å bli mistenkeliggjort for å sitte på bakrommet og finne på noen morsomme tall... Søknaden vi har levert, er utarbeidet av de fremste regnskapsekspertene i Norge, har vært gjennom revisjon og advokater. Selvfølgelig er vi opptatt av å ha orden i egen bakgård. Selvfølgelig driver ikke vi med tull og tøys, sier Sandnes.
TV 2-sjefen: - Schau fortjener respekt
Til slutt kom debattlederne innom årets metoo-kampanje mot seksuell trakassering, en samfunnsdebatt som ikke minst har satt dype spor i TV 2. TV 2-sjefen ble presset av Solvang og Sollund til å si hva han mener om twitter-meldingene til Aleksander Schau, der hendelsene i TV 2 for første gang ble omtalt offentlig.
- Aleksander Schaus tweets har gjort det norske samfunnet en stor tjeneste. Det har tvunget sånne som oss til å flytte seksuell trakassering øverst på agendaen, og det måtte øverst på agendaen for å få en endring. Hvis man spør oss i TV 2 om hva vi tenker om de tweetene, så mener jeg han fortjener respekt, sier Sandnes.
Kommentér