I går kveld var det «Farmen»-finale på TV 2 og selv om snittet på sesongen og snittet på hele finalesendingen var på linje med tidligere år, var det ikke en finalefest helt uten irritasjonsmomenter.

For da vinneren Halvor Sveen ble kåret til vinner var det langt færre seere som fulgte med enn på samme tid i fjor.

Les mer: Brølende gode Farmen-tall - men ingen ny toppnotering

- Nesten 200.000 færre seere så den siste og avgjørende finalekampen i år sammenlignet med 2016. Hva skyldes det?

- Nettavisen publiserer vinneren på lørdag og selv om den saken kun var ute i ti minutter så spredte den seg via Google og det tok mange, mange timer før man klarte å fjerne saken, sier PR- og mediesjef Jan Petter Dahl.

Han sier navnet på vinneren «gikk som en farsott gjennom sosiale medier gjennom helgen».

- Vi så det spesielt i timene før finalen søndag da vi publiserte de første finalesakene. Da kokte det i kommentarfeltet med kommentarer som «dette vet vi allerede» og «dette har Nettavisen allerede skrevet». Det er utvilsomt at dette fikk påvirkning på selve peaken eller toppnoteringen, sier TV 2.

- Dere er helt trygge på at disse to tingene har en sammenheng?  

- De to tingene har hatt en sammenheng og vi har fulgt opp dette med Nettavisen gjennom helgen og gitt klart uttrykk for at dette ikke skal skje, sier han.

Tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom sier at hun har stor forståelse for TV 2s frustrasjon.

- Klart dette kan være en medvirkende årsak. Dropp i ratingen blir jo en direkte konsekvens, sier hun til Kampanje.

Strammer inn overfor Nettavisen
TV 2 sier videre at Nettavisen har fått beskjed om å komme tilbake til kanalen med nye rutiner før nettavisen kan vente deg seg den samme tilgangen på forhåndsinformasjon som de store riksmediene alltid får i forkant av store finalesendinger som gjøres i opptak. Dahl sier dette er en vanlig praksis å invitere store redaksjoner til å overvære finaleopptakene slik at mediene kan få seiersintervjuene der og da.

- Alle de store redaksjonene får være med på selve finalopoptaket for å intervjue vinnerne. Dette gjør vi slik at nettavisene skal være forberedt, men da må vi også kunne være trygge på at de kan sitte på den informasjon, sier han.  

Dahl sier videre at det kan «bli aktuelt å stramme inn på denne tilgangen» fremover og at dette er noe TV 2 nå vil vurdere.

- Kan Nettavisen spesielt vente seg tøffere behandling av TV 2?  

- Nettavisen har fått klar beskjed om hva vi mener om det som skjedde på lørdag og vi venter på at de kommer tilbake med nye rutiner før vi gir dem den samme tilgangen, sier Dahl.

- Får dette noen økonomiske konsekvenser for TV 2?

- Enhver nedgang i seertall vil ha økonomiske konsekvenser for TV 2, men heldigvis har vi hatt veldig sterke seertall denne uken. Det har vært vår sterkeste uke så langt i år og vi er veldig godt fornøyd med nivået på finalesendingen og snittet på årets «Farmen»-sesong, sier han. 

Frustrert: - Vi har gitt klart uttrykk for at dette ikke skal skje, sier mediesjef Jan-Petter Dahl i TV 2. Foto: TV 2.

Nettavisen: - Beklagelig

Frontredaktør Morten Ø. Karlsen i Nettavisen legger seg flat.

- Det er beklagelig dersom vår feil har ført til lavere seertall for TV 2. Det vi har vært opptatt av er å gjøre alt vi kan gjøre når feilen først oppstår, sier han til Kampanje.

Det var en vaktsjef i Nettavisen som ved en feiltakelse publiserte saken lørdag. Selv om saken ikke ble lagt ut på fronten, var lenken synlig for leserne i «Siste nytt»-spalten, noe som raskt ble fanget opp av andre medier.

- Vi forklarte situasjonen til det første mediet som tok kontakt med oss og de lot å være å trykke en sak, men andre medier gikk ut med det. Det er beklagelig, men feilen er vår, sier Karlsen.

- Mener du at de mediene som valgte å publisere bidro til å spre lekkasjen?

- Det må andre vurdere, men jeg kommuniserte tydelig at det kunne være skadelig dersom det ble publisert en sak om dette.

- Burde de latt være av hensyn til TV 2 eller Nettavisen?

- Det får andre gjøre seg opp en mening om, men det forandrer ikke det faktum at dette var vår feil.

- Gjennomgår rutinene
- TV 2 sier at de ikke vil dere samme tilgang på forhåndsinformasjon som andre riksmedier før dere kan komme tilbake til dem med nye rutiner?

- Vi skal selvfølgelig gjennomgå våre rutiner, både når det gjelder oppbevaring av manus med sperrefrist og selve publiseringssystemet, for å unngå at dette skjer igjen. Vi diskuterer både internt og eksternt de tekniske løsningene for dette.

- Men man kan vel aldri unngå menneskelige feil?

- Nei, feil kan alle gjøre, men vi skal gjøre alt vi kan for å minimere sannsynligheten.