De siste årene har flere store merkevarer og selskaper signalisert et større fokus på å bidra til å gjøre verden mer bærekraftig og promotere rettferdighet. I Kampanjes Byrålederundersøkelse, som ble gjennomført høsten 2023 i forkant av Byrådagen i samarbeid med Kantar, var det likevel kun 18 prosent av byrålederne som sa at de ikke vil jobbe med olje. Undersøkelsen viste også at det er langt færre som er avvisende når det gjelder bransjer som fast fashion (8%) og fastfood (3%). 

Les mer: Disse bransjene er på fy-lista til norske  byråledere: - takket høflig nei

Dette ønsker trondheimsbyrået Pitch å gjøre noe med, derfor har de som det første norske byrået slått seg sammen med Ethical Agency Alliance, et initiativ etablert av non-profit organisasjonen Creatives for Climate. Det melder Pitch i en pressemelding.

Tall fra Creatives for Climate viser at til tross for at nesten 80 prosent av markedsførere oppgir å ha vært involvert i prosjekter med bærekrafttema i løpet av de siste årene, mener så mange som 40 prosent at de mangler gode nok kvalifikasjoner for nettopp denne type markedsføring. 

- Vi i Pitch ønsker å bruke kreativitet og kommunikasjon til å utfordre ideen om at vi bare kan fortsette som før. Gjennom alliansen blir vi en del av en større gruppe i den kreative bransjen, som vil bruke sin fagkompetanse til å gjøre en forskjell. Bevisstgjøring av reklamebyråenes rolle og påvirkningskraft i klimakampen, gjør at medlemskapet i Ethical Agency Alliance er et verktøy av stor verdi for oss, sier Anette Skjegstad, rådgiver i Pitch.

Byrået har fra før forpliktet seg til å ikke jobbe med oljeindustrien gjennom Clean Creatives.

- Et hvert velment standpunkt om bærekraft, må bakkes opp av en forpliktelse som sier «vi velger å ikke representere kunder med fossilt brensel». Når cirka 90 prosent av global karbonforurensning kommer fra fossilt brensel, er tiden inne. Og det har den vært en stund, sier Skjegstad. 

Creatives for Climate sikter mot å skape en konkurransefordel for byråer som tar klimautfordringene på alvor, og er et nettverk for kunnskapsdeling og læring mellom likesinnede byråer. 

- Å bli med i en global byråallianse for klimaet, innebærer å dele kunnskap, håndtere kollektive problemer og fortsette å jobbe for å heve standarden. Vi lærer blant annet mye nyttig om grønnvasking gjennom alliansen, noe som setter oss i stand til å påvirke kundene våre i riktig retning, og å hjelpe dem med å kommunisere ærlig rundt egne bærekraftinitiativer, sier Elise Skogrand.  rådgiver i Pitch.

Nå oppfordrer trondheimsbyrået flere norske byråer til å sette klimaet øverst på sin agenda. 

- Vi oppfordrer alle i den kreative bransjen, særlig byråer, til å ta stilling til, og tro på at ting kan gjøres bedre og bli bedre. Sammen kan vi endre bransjens kurs, sier Skogrand.