Tror flere norske artister vil droppe Melodi Grand Prix etter Skandale-Eurovision

- Hva EBU nå gjør, er avgjørende for klima for rekruttering, erkjenner NRKs MGP-sjef.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Artist og aktivist Marthe Valle tror flere artister vil vegre seg for å delta i Melodi Grand Prix med årets Eurovision Song Contest friskt i minne.

- Ja, det tror jeg. Dette har vært en stor diskusjon i det musikalske og kulturelle miljøet og det har vært utrolig lett å mobilisere mange store kulturpersonligheter til å bli med på boikotten. Kommer det ingen stor opprydning, tror jeg vil flere og flere vegre seg for å være med, sier hun.

Marthe Valle er initiativtaker bak oppropet «Utesteng Israel fra Eurovision» som ble lansert tidligere i år, og har også vært på plass under flere av demonstrasjonene som har funnet sted i forbindelse med sangkonkurransen.

Hun har tidligere vært på innsiden av musikkfesten som deltaker i Melodi Grand Prix i 2012.

- Tror du omdømmet til Eurovision har tatt permanent skade av denne saken?

- Israel er under etterforskning av Den internasjonale domstolen i FN for folkemord. Det de gjør i Gaza er så alvorlig, det mangler sidestykke for noe vi har sett tidligere, og det vil stå som en skamplett i historien at man lot Israel delta i Eurovision.

Les også: - Skandale-Eurovision kan få store konsekvenser for NRK

- Må ta kloke og nødvendige grep

Også årets norske representanter, Gåte, er kritiske til hvordan årets arrangement har utartet. I et intervju med Aftenposten forteller gitarist Magnus Børmark at han er glad de dro, men at de opplevde at de måtte ta mer ansvar enn de burde. Han retter kritikk mot Eurovision-arrangør European Broadcasting Union (EBU).

- Vi som artister er der på grunn av verdiene til arrangementet. Når EBU ikke klarer å leve opp til disse verdiene, må artistene bære dem. Samtalene med EBU ble konstruktive etter hvert. Det gjorde at det ble bedre å være der. Ting ble akkurat bra nok til at det gikk an å gjennomføre, sier Børmark til avisen.

Delegasjonsleder Stig Karlsen i NRK slår fast at omdømmet til Eurovision Song Contest er blitt «betydelig skadet». Han mener det er viktig at EBU raskt rydder opp.

- Hvis de gjør kloke og nødvendige grep for å sikre verdiene til konseptet, så skal man nok klare å få dette tilbake på skinnene igjen, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

- Frykter dere for rekrutteringen til MGP med årets kontroverser?

- Eurovisions omdømme går hånd i hånd med MGP og alle de andre nasjonale finalene. Hva EBU nå gjør, er avgjørende for klima for rekruttering og det videre arbeidet med MGP. Vi skal nå se på dette internt i NRK, før saken tas videre med EBU.

Les også: NRK-sjefen varsler «tydelige tilbakemeldinger» til Eurovision-arrangør

- Har konsekvent valgt å se en annen vei

Marthe Valle har et tydelig råd til NRK.

- NRK bør gå kraftig i seg selv. De har konsekvent valgt å se en annen vei, og ventet på at dette skal gå over. Det holder ikke å komme nå og si at de ser at dette er mer enn underholdning, det er også politikk.

Valle og de andre arktivistene nådde aldri gjennom til NRK-ledelsen med sin oppfordring, og verken den norske allmennkringkasteren eller noen av de andre EBU-medlemmene tok til orde for å utestenge Israel fra konkurransen.

I stedet fikk Israel nest flest stemmer fra TV-seerne, og selv om de ulike fagjuryene var mindre imponerte – med unntak av blant andre den norske fagjuryen - endte Eden Golan til slutt på en femteplass.

- Hvordan tolker du de mange poengene Israel fikk fra TV-seere fra hele Europa under lørdagens finale?

- Mange såkalte Israel-venner har vært ute og fortalt hvor heftig de har mobilisert for å stemme på Israel. At det finnes Israel-venner i Norge, er ikke noe nytt. En konsekvens av at de som protesterer mot krigføringen har boikottet programmet er at de som støtter Israel får mer innflytelse over resultatet.

Tror flere norske artister vil droppe Melodi Grand Prix etter Skandale-Eurovision