I juli annonserte DNB at de som Norges første bank har gått inn i e-sporten som generalsponsor for den elektroniske sportsklubben Nordavind DNB, som har base på Vålerengas Intility Arena i Oslo. De går inn som tittelpartner, og i to år fremover skal klubben konkurrere som Nordavind DNB.

- E-sport er et globalt fenomen i ekstrem vekst, og med svært engasjerte supportere. Det har rett og slett blitt for stort til å ignorere fra et sponsor- og annonsørperspektiv. Vi har over lengre tid sett etter en inngang i den norske e-sporten, og i Nordavind har vi funnet nettopp det, sa Aina Lemoen-Lunde, merkevare- og markedsdirektør i DNB, til Kampanje under lanseringen.

Torsdag ettermiddag ble det klart at en ny stor aktør går inn i e-sporten. Forbrukerbanken Santander går inn som sponsor for e-sport i Norges Fotballforbund (NFF). Avtalen er verdt fem millioner kroner årlig, og strekker seg over tre år. 

Les også: NFF-sponsor satser på e-sport - Ødegaard fronter avtalen

Lanserer ny sponsorstrategi
DNBs konkurrenter, Nordea og Sparebank 1, har på sin side ikke gjort noen store fremstøt med tanke på e-sportmiljøet i Norge. Der Sparebank 1 holder døren åpen for samarbeid, forteller markedsdirektør i Nordea, Paal Sprakehaug, at dette ikke er et marked de planlegger å engasjere seg voldsomt i.

Vi holder selvfølgelig mulighetene åpne, forutsatt at vi får med våre kjerneområder innenfor samfunnsengasjement, økonomiopplæring og entreprenørskap i samarbeidet. Det er uavhengig av om det er snakk om fotball eller e-sport, forteller Sprakehaug.

- Hva tenker dere om e-sport som en arena for å nå en yngre målgruppe?

- Vi har jo fra før av initiativ hvor vi treffer en yngre målgruppe, som for eksempel gjennom Ung Entreprenørskap, samt fintech-programmer. Spillarenaen er også en god arena, men vi er litt skeptisk til å engasjere oss i arenaer hvor de unge må betale høye summer for vanedannende aktiviteter, svarer Sprakehaug.

I disse dager endrer Nordea sin sponsorstrategi og fokuserer på færre og større samarbeidspartnere. Nå vil de jobbe for kompetanseheving innen økonomi og entreprenørskap, ved å bistå sponsorrater som mentor og rådgiver, under banneret Community Engagement Strategy.

- Det historiske tankesettet rundt det å sponse er i endring, og vi vil nå vinkle det mot våre verdier i mye større grad, samtidig som vi vil at alle sponsorrater skal være relevante og ha en positiv effekt for begge parter. Vi mener det er relevant at vi som en stor finansaktør gir verdi til samfunnet ved å lære de unge om budsjettering og hva privatøkonomi er, forteller Sprakehaug. 

- De forstår ikke hva som ligger bak e-sport
Lageier og e-sportlærer ved Vefs Folkehøgskole, Kim-Erik Aanes, er oppgitt over sponsorvilligheten til norske bedrifter og næringslivet. Han mener de sitter på for lite kunnskap om e-sport.

- Jeg oppfordrer rett og slett bedriftsmarkedet og næringslivet til å åpne seg mer for nye ting, og sette av tid til å prate med de som har kunnskap og peiling, sier Aanes til Kampanje. 

- Hva tenker du om at Nordeas markedsdirektør er skeptisk til å engasjere seg i det han beskriver som arenaer hvor unge må betale høye summer for vanedannende aktiviteter?

- Dette viser hvor utdaterte de er, at de fortsatt sitter og baserer sine uttalelser på gamle stigmaer rundt e-sport. Det handler om at de er for lite opplyst. 

Aanes forteller at han ofte støter på slike holdninger hos store norske bedrifter, hvor de enten sier de er ute etter å sponse aktiviserende tiltak, eller ikke ønsker å bygge opp under noe som kan være avhengighetsdannende. 

- De forstår ikke seriøsiteten som ligger bak e-sport nå. Det er ingen lag i dag som ikke har krav til fysisk aktivitet og kosthold. Forskning viser blant annet at når man tar e-sportspill seriøst, så aktiviseres ikke den delen av hjernen som trigges av spilleavhengighet. Det trigger den delen av hjernen som aktiviseres når du jobber. 

Han er klar på at de som tør å satse, vil få godt betalt for investeringen.

- Det koster ganske mye å sponse et fotballlag i Norge, men du kan fort få mer rekkevidde ved å sponse et bra e-sportlag, for en mye mindre sum. De når ut til seerne sine hver eneste dag. Jeg vil oppfordre næringslivet til å oppsøke informasjon og kunnskap omkring e-sport. Vi er litt for passive i Norge, avslutter han. 

Les også: Norges «største» gamer omsetter for 2,1 millioner - satser med e-sport lag

- Har fått øynene opp
Tora Mellbye, leder for markedskommunikasjon i Sparebank 1, forteller på sin side at de ser på e-sport som en interessant arena for å nå en yngre målgruppe.

- Det er generelt vanskelig å få oppmerksomhet fra unge mennesker, så det er klart at aktørene følger arenaene som tiltrekker seg en yngre målgruppe. Det er ikke gitt at man skal bevege seg på enhver arena, men jeg synes e-sport er et interessant område, forteller Mellbye, før hun fortsetter:

- Engasjement fra store internasjonale merkevarer som for eksempel Coca-Cola, Audi og T-mobile har også bidratt til at andre kommersielle aktører har fått øynene opp for denne kanalen.

Les også: DNB går inn i e-sport - blir generalsponsor for Oslo-klubb

Mellbye synes det er spesielt spennende at e-sport er preget av en ekstrem nærhet mellom utøvere og følgere, og trekker frem livestreaming som et eksempel på dette. 

Saken fortsetter etter bildet.

Åpen for e-sport: Leder for markedskommunikasjon i Sparebank 1, Tora Mellbye.

Har vært i samtaler
Strømming av e-sport har blitt veldig populært gjennom plattformer som Twitch og Youtube, og de fleste store eventer og arrangementer strømmes live. I tillegg har verdens største e-sportselskap, ESL, betal-tv-kanalen EsportsTV, som sender e-sport 24 timer i døgnet. ESL er eid av det svenske mediahuset MTG. 

Mellbye bekrefter at Sparebank 1 har vært i samtaler med aktører i e-sportmiljøet, men hun vil ikke kommentere hvilke, da det ikke har resultert i noen avtaler. 

- Opplever du at flere i Sparebank 1 synes e-sport er en interessant arena?

- Ja, det har vært diskutert internt her i en god stund. De siste to-tre årene har det vært oppe som tema med jevne mellomrom, men vi må finne den relevante inngangen, og det må være noe mer enn bare å hekte navnet sitt på. Vi må finne en felles plattform, forteller hun. 

Satser på lokale avtaler
Sparebank 1 er i dag tungt inne i idretts- og kultursfæren med flere sponsoravtaler. Filosofien deres baserer seg utelukkende på lokale sponsorrater og bredde, fremfor elite. 

- Siden vi er i en allianse av sterkt regionalt forankrede banker, så kan bankene ha en varierende strategi, men viktig for alle er å bidra til at regionene der bankene er, er sterke og attraktive. Dette er bunnplanken, og det betyr at vi sponser mer bredde enn elite, forteller Mellbye. 

De har avtaler med en hel rekke eliteserieklubber som RBK, Kristiansund, Bodø Glimt, Tromsø Idrettslag, Ranheim, Odd og Stabæk. De fleste av disse engasjementene omfatter ikke bare elitelaget, men også bredde, og både jenter og gutter, opplyser Mellbye.

I tillegg er de hovedsponsor for Norges Skiforbund Langrenn, og de har en rekke egnasjementer i nevneverdige eventer som Arctic Race, Finnmarksløpet, Birkebeineren, Trænafestivalen og Slottsfjell.