I mars i år annonserte Preben Fjell og Dennis Vareide at deres populære Youtube-kanal, Prebz & Dennis, skulle legges ned. Det var den mest populære norskspråklige spillkanalen basert på avspillinger og abonnementer på Youtube. De hadde i løpet av sine seks år på Youtube opparbeidet seg en trofast fanskare på litt over 250.000 følgere, og før deres siste episode kommer et sted i månedsskiftet august/september, har de litt i overkant av 185 millioner avspillinger.

Nå som tiden med Prebz & Dennis snart er over, er det Joachim «Noobwork» Haraldsen (25), som seiler opp som innehaver av Norges mest populære norskspråklige spill-kanal på Youtube, med sine 185.919 abonnementer, og totalt 122.479.145 avspillinger. Han understreker likevel at som ren spillkanal, har han vært størst lenge.

- Min kanal har jo vært en ren gaming-kanal helt siden oppstarten i 2013, og ikke alle kanaler  er basert utelukkende på det, heller ikke Prebz & Dennis-kanalen. Som en ren gaming-kanal har min kanal stått sterkest lenge, kommenterer Joachim Haraldsen ovenfor Kampanje.

Bak Noobworks følger Addexio, eller Bjørn Eriksen, med 125.397 abonnementer og totalt 78.149.361 avspillinger. På tredjeplass følger Sander Austad Dale (20), under navnet Randulle. Han har 115.177 abonnementer og 44.051.511 avspillinger.

Kampanje har ikke lyktes å komme i kontakt med Bjørn «Addexio» Eriksen eller August Sander «Randulle» Austad.

Beste omsetning siden oppstarten
Selskapet til Joachim «Noobwork» Haraldsen leverte i 2017 sin beste omsetning siden selskapet ble opprettet i 2015. Haraldsen hadde salgsinntekter på 2.109.000 i 2017, mot 2.044.000 i 2016. Resultatet falt derimot 40 prosent, fra 429.000 i 2016 til 258.000 i 2017.

Han vil ikke kommentere tallene ovenfor Kampanje.

Sammen med sin nære venn Petter Trobe (27) har Haraldsen startet e-sportlaget Octagon, for å satse frem mot VM i Fortnite. Haraldsen går selv inn som trener for laget, mens Trobe fungerer som daglig leder. Med seg på laget har de fire danske gamere.

Ifølge NRK, er laget seedet som verdens beste e-sport lag i Fortnite Battle Royal (seeding innebærer i idrettssammenheng å plassere spillere i rangorden etter antatt dugelighet i cupkonkurranser, slik at man unngår at de beste deltagerne slår hverandre ut på et tidlig stadium red. anm).

Vil gjøre norsk e-sport mer legitimt
Octagon hadde sin første samling i slutten av juni, da de deltok i DreamHacks Fortnite-turnering i Sverige, hvor de innkasserte sin første seier. Og i helgen tok Octagon-spiller, Christian Telstad, en andreplass i Fortnite Summer Skirmish, hvor han innkasserte 60.000 dollar. 

- Jeg startet den norskspråklige Youtube-kanalen min «Noobwork» for å gjøre norsk gaming mer legitimt. Nå ønsker jeg gjennom Octagon å gjøre det samme for norsk e-sport. Jeg brenner for det norske gaming- og e-sportmiljøet, og ønsker å bidra til å bygge opp dette i Norge. Octagon er ett av mange prosjekter jeg er involvert i, men det vil ikke ta fokuset bort fra YouTube-kanalen min, som vil fortsette i kjent stil, forteller Haraldsen om Octagon-prosjektet.

De vil først ha fokus på å bygge et godt lag i Fortnite, men på sikt ser de for seg å etablere lag innen flere spill, et eget akademi og å jobbe aktivt med samfunnsrelatert ansvar, ifølge Petter Trobe.

- Det er mye penger i e-sport og man hører om store pengepremier. Allikevel må organisasjonen drives av faste og forutsigbare inntektsstrømmer. Her vil mesteparten av inntektene komme fra sponsorer og samarbeidspartnere, men også på sikt merch, når fanbasen blir stor. Dette kan nok sammenlignes mye med andre idretter, men det er få idretter som etterhvert kan matche interessen som finnes rundt e-sport, sier Trobe.

- Hvor mye har dere spyttet inn selv?

- Alle nystartede selskaper trenger startkapital, men jeg vil ikke gå nærmere inn på hvor mye vi har satset. 

Fra før av har Octagon inngått en sponsoravtale med Logitech, selskapet som er kjent for å lage tastatur og mus til PC. Ifølge Trobe er de også i samtaler med flere mulige samarbeidspartnere.

- Må vinne internasjonale turneringer
Selv om det er mulig å livnære seg på spill-strømming på plattformer som Youtube og Twitch, er det langt hardere kår for e-sport spillere. Blant de norske e-sport lagene er det bare Nordavind DNB, Norges største e-sport klubb, og Haraldsens Octagon, som kan skilte med fast lønning til sine gamere.

- Nordavind har jo samarbeidsavtale med eierselskapet til Vålerenga Fotball Elite, samt at de sponses av DNB, og de har råd til å ha flere heltidsansatte, og lønne spillerne sine. Det er ganske unikt i norsk skala foreløpig, forteller Erling Rostvåg i Gamer.no.

Han er liga- og turneringsansvarlig i Gamer.no, og jobber aktivt med Telenorligaen. 

På spørsmål om hvilke norske e-sport lag som er de største, med tanke på organisasjon, omsetning og antall lag, lister han opp følgende:

Nordavind DNB, Celestial Gaming, Riddle, Fact Revolution og nDurance.

- Skal du kunne leve av dette, så må du vinne internasjonale turneringer, eller eventuelt spille for en internasjonal klubb med ambisjoner. På høyere internasjonalt nivå kan du mislykkes med målet, men spillerne kan fortsatt heve fastlønn. De eneste i Norge som får fastlønn nå, er spillerne i Nordavind DNB, og mitt inntrykk er at de best betalte spillerne kan klare seg med deltidsjobb eller studielån ved siden av. Lenger ned i systemet, er det mer snakk om symbolske summer, hvor man må ha andre jobber ved siden av, forteller Rostvåg. 

Les også: DNB går inn i e-sport

Telenorligaen premierer vekk 300.000 kroner
I Norges eneste profesjonelle gaming-liga, Telenorligaen, kan gamere konkurrere i spillene League of Legends, Counter-Strike, Overwatch, Rocket League og Hearthstone. Den totale premiepotten i ligaen er på 300.000 kroner, og størsteparten av premiepengene utbetales i lagspillet Counter-Strike. Førsteplassen tar med seg 70.000 kroner, som fordeles på fem personer.

- Da har du spilt kamper fra august til november, så det dekker ikke livsoppholdet, men det kan komme godt med. Premiepengene i Norge er foreløpig ikke noe å leve av, selv om det er en betydelig sum, kommenterer Rostvåg, før han fortsetter:

- Motivasjonen, for oss som driver ligaen, er jo at vi skal få innført litt holdninger og struktur i gaming-miljøet, slik at norsk e-sport utvikler seg.  

Håper på internasjonal suksess
Rostvåg tror at man kan få se norsk suksess på den internasjonale scenen dette året, men han tviler på at det blir seire i Majors med det første (spillmiljøets svar på Champions League red. anm.).

- Jeg tror vi kan se gode prestasjoner på Tier 2-nivå (kan sammenlignes med en halvgod europeisk liga red. anm.), det ville vært kult, og jeg tror store deler av Esport-Norge ville satt pris på det. Vi har enkeltspillere, som har potensiale til å gjøre det godt i internasjonale lag. Det vi venter på er at et helnorsk lag skal gjøre det godt på et ganske høyt nivå. Det ville vært et vannskille i historien om norsk e-sport, sier Rostvåg.

Han forteller at nordmenn ofte blir hemmet av den dårlige spill-økonomien i hjemlandet, selv om nordmenn hevder seg greit i ferske e-sporter. 

- Innen spillet Rocket League har det vært et rimelig høyt nivå på den norske scenen. Men fordi det ikke er en ordentlig spill-økonomi enda, og få klubber som er godt organisert, så blir nivået ofte tatt igjen av den internasjonale scenen etterhvert, sier han.

- Utfordringen nå ligger i at det ikke har kommet noe gjennombrudd for norsk e-sport enda. Verken sportslig eller på seer- og følgersiden. Dermed er det vanskeligere å finne gode stabile inntektskilder. Medlemstall er ikke en kilde til ordentlig inntekt for de fleste, og de store sponsorpengene har uteblitt. Når de langsiktige og tålmodige sponsorene kommer på banen, blir det lettere å kunne prøve å feile sportslig uten å risikere inntektsgrunnlaget hver gang, avslutter han. 

Ifølge markedsundersøkelsesselskapet Newzoo, som spesialiserer seg på e-sport, forventes e-sport markedet å vokse med litt over 2 milliarder kroner i 2018, hvor totalmarkedet vil utgjøre nesten 7,5 milliarder norske kroner. Til tross for markedets raske vekst, utgjør e-sport fortsatt bare en liten brøkdel av det digitale annonsørmarkedet, ifølge det britiske nettstedet Digiday, som rapporterer globale nyheter innen media og markedsføring.