- Oppdager vi nå at aktører ikke forholder seg til markedsføringsloven og ikke merker reklame i sosiale medier kommer vi til å ilegge bøter, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet.
Tilsynet møtte i dag pressen og varslet en tøffere holdning i arbeidet for å bidra til et enklere og tryggere marked for forbrukerne.
- Det er blitt vel så viktig for oss å se på de sikkerhetsmessige og praktiske betydningene for folk, ikke bare de økonomiske sidene, sa Lier Haugseth i møte med pressen.
Hun er glade for at tilsynet ved årsskiftet fikk flere og sterkere virkemidler, og har fått muligheten til å handle raskere og uten lange forhandlingsrunder.
Forbrukerdirektøren tror det vanskeligste for forbrukerne er den store mengden med informasjon de må forholde seg til.
Saken fortsetter under videoen:
- Forbrukerne skal være trygge
Den viktigste oppgaven for Forbrukertilsynet er å påse at forbrukerne får god og riktig informasjon før de tar et valg og handler.
- Det viktigste er å sørge for at næringslivet vet at markedsføringsloven skal overholdes, og at det er en grunn til det. Og det er fordi forbrukerne skal kunne ha god informasjon. Når du markedsfører skal du gjøre det på en måte som gir forbrukerne tillit til det de ser og det de hører. De skal også være trygge for at avtalene de inngår er både forståelige og balanserte. Det er kanskje de to viktigste oppgavene vi har, sier Lier Haugseth.
- Lokker med flatskjerm
Flere områder kan regne med å havne under tilsynets lupe i inneværende år.
På finansområdet er kravene skjerpet til markedsføring av kreditt- og forbrukslån, og at nye betalings- og banktjenester skal være det de gir seg ut for å være.
Tilsynet er også skeptisk til kreativ markedsføring i boligmarked med prisfall.
- Vi har sett det er blitt lokket med kokk til innflyttingsfest, flatskjerm på alle soverom eller gratis el-bil ved kjøp av bolig. Det er boligen folk skal kjøpe. Det er den de skal vite at de betaler riktig pris for, sier Lier Haugseth.
Verd å gi bort opplysninger?
I tillegg står ryddige telefonsalg, arbeid mot skjult reklame og tydelighet rundt digitale tjenester på tilsynets agenda.
- Forbrukertilsynet gjorde en test for en stund siden. For de mest brukte appene må en sette av til sammen 25-30 timer å lese gjennom bruksvilkårene. Det sier seg selv at tilbyderne må ha korte, tydelige, enkle avtalevilkår som folk skjønner og som er rimelig og balanserte. Og når jeg sier rimelig og balansert kan en ikke ha vilkår som låser forbrukerne inne, eller har urimelig lang oppsigelsestid.
- Er det mulig å bruke digitale tjenester og samtidig unngå å bli sporet eller fanget i algoritmer?
- I sum er forbrukerens mulighet til å påvirke begrenset. Derfor er det viktig at Forbrukertilsynet er der og sørger for å utfordre digitale tjenesteleverandører på hvordan de har avtalevilkårene sine og hvordan de håndterer forbrukerdataene. Dette gjør vi i samarbeid med Datatilsynet.
Når opplysningene er forståelige, kan forbrukerne ta informerte valg.
- Forbrukerne må ha mulighet til å spørre seg selv om det er verd å gi fra seg personopplysninger for å få tilgang til en tjeneste. Et slikt aktiv valg kan de bare ta dersom de vet hva som gjøres med opplysningene, sier Lier Haugseth til Kampanje.
Kan bli dyrt
Det mer handlingskraftige Forbrukertilsynet kan slå tidligere og hardere ned når lovene som skal beskytte forbrukerne brytes.
- Hvor høye bøter kan for eksempel bloggere som skjuler reklamen risikere å måtte betale?
- Det er vanskelig å si. Det kommer an på den konkrete situasjonen, men det skal ikke lønne seg å bryte loven. Det sier seg selv at det kan bli stor forskjell på bøtenes størrelse, sier Forbrukertilsynets direktør, og legger til at forebygging virker.
- Heldigvis ser vi at det er større oppmerksomhet rundt fordelene med å merke. Det positive trekkes frem. Forbrukerne og følgerne synes det er greit med reklame som er tydelig.
Les også: Vixen Awards snur – utestengte bloggere får likevel delta
Kommentér