Et nytt år betyr som regel også nye moteord med dertil påløpende konsulenttimer og Facebook-grupper. Inne i krystallkulen for 2018 er det konversasjonsmarkedsføring som glitrer i all sin prakt.

Ikke det at norske og internasjonale markedsførere har definert sin enveiskommunikasjon tidligere som konversasjon, men forskjellen er nå at kundene snakker til og forventer personlig svar. Ikke personalisert, ikke segmentert, ikke målgruppestyrt.

Vil du hoppe rett til konklusjonen vil en av de viktigste investeringene du som markedsfører gjør i 2018 være hos kundeservice, de som snakker og møter kunden i situasjonene som kan surne fortere enn det meste.

Før den tid må voksenopplæring av kreative miljøer som er vant til å snakke til, og ikke med, skje. Reklamen, i alle sine former med mye og mer innhold, på egne og andres flater kan ikke lenger føre en samtale med kun seg selv i fokus. Vi vet alle hvor interessant det er å sitte i et rom med noen som kun snakker om seg selv i lengden. Er historiene gode nok hører vi på en stund, men har vi hørt historiene før kan tørkende maling ofte bli like interessant underholdning.

Vi har alle opplevd store norske merkevarer som i sin kontakt med kunden går britisk overklasse-arroganse en høy gang. Selskaper som ikke evner å snakke med, men snakker til. Ned til. Kjære deg, du må skjønne at vi ikke er ansvarlige for at vår leverandør har gjort en feil.

Så finnes det selvfølgelig noen unntak, selskapene som har lært seg å konversere kreativt. Som skjønner din situasjon, som skjønner at en julegave som ikke leveres til jul faktisk er mer enn en forsinkelse. Selskaper som Brødboksen som tilpasser sin kommunikasjon, og svarer deg på ditt problem. Som bruker konverseringen som markedsføring, kreativ kommunikasjon en til en.

For i 2018 vil du og jeg, som kunder og forbrukere, ønske kommunikasjon med. I presentasjoner fra konsulenter vil det ofte være chatroboter som er brikken du mangler i puslespillet ditt, og det vil stemme i mange tilfeller. For andre kan det være en grunnleggende omlegging av forholdet til eksistensgrunnlaget for selskapet: Kundene.

Når alle sitter i merkevareglasshus så er det fort slik at steinene som kastes også kommer utenfra. Vi som kunder vil ha svar, med en gang, som løser våre utfordringer. For vi er ikke så dumme at vi tror vi er viktige for deg om vi er nummer 159 i køen for å få et generisk svar.

2018 blir året hvor selskaper må bruke kunstig intelligens kombinert med kreativ kommunikasjon en til en for å kunne tilpasse budskap og innhold i reklame, kundeservice og annen kommunikasjon. Ikke bare fordi det vil øke salg, omsetning og merkevarens iboende positive oppfatninger – også fordi det er en ren nødvendighet i en verden hvor vi vil ha alt, med en gang og slik vi oppfatter at det skal være.