Når sommerferien trer inn, og de faste daglige logistikkutfordringene byttes ut med utflukter til strender og andre sommerperler, er det svært få som benytter kollektivtilbudet. Det skulle denne kampanjen gjøre noe med. For like ved alle strender og sommerperler i hovedstadregionen finnes det en Ruter-holdeplass. Problemet var at svært få kjente til kollektivmulighetene tilknyttet disse stedene.

Nøkkelinnsikt og idé

Alle vil ha mest mulig ut av sommeren. Men når charterturer, hytteturer og helgeturer til diverse fornøyelsesparker er unnagjort, har oppfinnsomheten en lei tendens til å gå i stå. Vi benyttet denne muligheten til å minne målgruppa om sommerperler som bare er en kollektivreise unna.

Å reise uspesifisert er et kjent begrep blant nordmenn flest. Mange velger det kanskje for å spare penger, men det er også noe forlokkende ved spenningsmomentet i å reise uspesifisert. Og nettopp derfor ville vi denne sommeren tilby uspesifiserte reiser til noen av Ruters holdeplasser.

Som uspesifiserte reiser pleier, var disse turene billigere enn ellers. Hver tur kostet bare en 5’er, og man booket plass på uspesifisert.ruter.no på lik linje som med vanlig feriereise. På selve reisen ble man tatt imot på klassisk charter-vis med reiseguide og goodiebags.

Vi fortalte om de uspesifiserte turene på plasseringer som Aftenposten.no/Reise og andre lokale nettaviser. Mobil ble spesielt viktig for å treffe folk i sommermodus. For å treffe de som allerede reiste kollektivt hadde vi ukeplakater innvendig i Ruters farkoster.

Men bærebjelken i markedsføringen ble de faktiske turene, som ble filmet og postet fortløpende på Ruters Facebookside Slik fikk vi også vist alle at man kan komme seg til destinasjonene hver eneste dag med hjelp av Ruters kollektivtilbud.

Se film her.

Resultater
Interessen for turene var overveldende - det var så stor pågang at Ruter måtte triple kapasiteten på den første turen!

Kampanjen skapte det desidert største engasjementet Ruter noen sinne har sett på sin reise i sosiale medier! På drøyt én måned genererte kampanjen over 5.000 likes, kommentarer og delinger, og filmene ble avspilt over 25.000 ganger. Ikke minst utløste kampanjen positiv vareprat på Ruters Facebook-side, som vanligvis brukes som klagemur. Kommentarene tilknyttet kampanjen var udelt positive.

Posttesten dokumenterte de beste utslagene for Ruter noen sinne! Over 500.000 personer fikk med seg kampanjen, som tilsvarer 40 % av befolkningen i Oslo og Akershus.

Av disse oppgav hele 76 % at de hadde et godt/svært godt inntrykk av Ruter og 50 % mente at Ruter gjorde det enklere å oppdage sommeropplevelser i Oslo/Akershus.

Den største nøtta å knekke, nemlig å bredde Ruters attraktivitet til også å gjelde i fritiden, ble løst med glans. Hele 28 % er mer positivt innstilt til å reise med Ruter i fritiden nå enn for ett år siden.