Bakgrunn

Black Friday en årlig handledag med mange tilbud som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpner ofte så tidlig som klokka tre på natta og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Norwegian Outlet i Vestby innførte denne tradisjonen i Norge i 2009 og gjennomførte det for sjette gang i 2015.

De siste årene har flere retailere innført handledagen og i første rekke har el-gigantene Elkjøp og Ekspert forsøkt å knytte eierskap til fenomenet ved å bruke flerfoldige millioner på reklame i forkant av handledagen. Hvis Norwegian Outlet fortsatt skulle ”eie” Black Friday i Norge måtte vi gjøre ytterligere grep, ellers ville Black Friday kun bli en ny utgave av ”elleville dager” som nå eies av alle… eller ingen… i handelsstanden.

Mål

Målet var klokkeklart, å bidra til å maksimere oppmerksomheten rundt Black Friday på Norwegian Outlet og å sørge for at eierskapet til handledagen forble i merkevarelandsbyens rettmessige hender. For å oppnå dette måtte man også ha en tydelig «share of voice» i mediene for å konkurrere mot de overlegne reklamebudsjettene konkurrentene hadde.

Gjennomføring

For å forsterke at Black Friday er startskuddet til julehandel har Norwegian Outlet alltid benyttet anledningen til å åpne sin julegate, med tenning av julelys og annet som skaper den rette julestemningen. I tillegg har Norwegian Outlet, som er bygd opp som en liten by, gode fysiske fasiliteter for å skape den riktige dramaturgien. Med åpning kl. 06.00, køer foran gitterporten og på veiene, lysshow og egne arrangementer som sangkor, dansere, flammeslukere m.m. ble Black Friday alt annet enn ”elleville dager”. Det ble en opplevelse og noe særegent. Noe som bare kunne oppleves der.

Fenomenet Black Friday har vært utsatt for hard kritikk og blitt sett på som vulgært fra miljøstiftelser som Fremtiden i våre hender med flere. Bilder av voksne mennesker som river, sliter og slåss om salgsvarene har gått sin gang i norske medier. Vår oppgave var å nyansere det bildet litt. At de fleste  faktisk kommer for å kjøpe merkevarer til sterkt reduserte priser, som jo må sies å være fornuftig. Og at de som er først i køen, og hiver seg over de beste tilbudene faktisk synes det hele er en morsom happening. At rammen totalt sett gjør det til en morsom og annerledes handledag for alle og er du ekstra heldig så kan du slappe av resten av julen fordi du gjorde julehandelen unna på én dag.

I tillegg til å invitere med oss pressen på det Black Friday-arrangementet som ligner mest på originalen, inviterte vi også til debatt mellom lokalpolitikere i Vestby. Vi fikk med oss sosiologer, sosialantropologer og forbrukereksperter fra BI  til å se fenomenet i en kulturell kontekst, noe som åpnet opp for å avdempe inntrykket av at det hele var vulgært, men kanskje også litt morsomt og underholdende.

Eier Ådne Søndrål og daglig leder Einar Sørland, frontet arrangementet på folkelig vis og forsterket ideen om en herlig blanding av gøyalt kaos og starten på julehandelen med alt det medfører av stemningsskapende aktiviteter.

Resultat

Resultatene var overveldende. Totalt 40 000 besøkte senteret i 2015 og omsetningen økte med 25% fra forrige året. Butikkene på senteret tredoblet dagsomsetningen på Black Friday.

Mediene ville se og oppleve Black Friday på ekte. VG, Hegnar, Sol, ABC Nyheter hadde direktesending fra åpningen. NTB, Tv2, Moss Avis med flere var også tilstede, i tillegg til at NRK fulgte Black Friday fra Norwegian Outlet gjennom hele dagen. Først gjennom Nitimen, deretter med Østlandsendingen før daglig leder Einar Sørland ble invitert av Anne Grosvold til Dagsnytt 18. For å toppe det hele viet Dagsrevyen fredag en reportasje om fenomenet med bilder og intervjuer fra Norwegian Outlet. Totalt ble det 93 artikler/innslag og livesendinger og samlet sett en rekkevidde på utrolige 19 074 279!