Bakgrunn:
Behovet for gründerskap vokser i landet. Miljø, det grønne skiftet, sirkulærøkonomi, bærekraftig utvikling og gjenbruk er viktige ingredienser for fremtiden. Fretex merker at gjenbruk generelt er blitt mer populært, men at gjenbruksklær ikke er like akseptert som andre bruktgjenstander.

For Fretex er det viktig å nå frem til en ung målgruppe. Selv tror de ikke dagens presentasjon av gjenbruksklær er den mest appellerende. Derfor inviterte vi målgruppen selv til å lage butikkonsepter som presenterer gjenbruksklær på en mer attraktiv måte.

 

Mål:
Hvordan ville fremtidens Fretex-butikker sett ut dersom målgruppen selv fikk bestemme?

Fretex ønsket å få en yngre målgruppe til å vurdere Fretex som et alternativ når de skal handle klær – og dra dit.

Fretex skulle øke salg og synlighet ved å involvere målgruppen direkte. Gjennom Fretex Gründer Challenge ble kreative studenter i Norge oppfordret til å opprette en ny type pop-up-butikk. Oppgaven til studentene ble å lage fremtidens Fretexbutikk slik de selv mener den bør være for at unge i større grad skal velge gjenbruk.

 

Gjennomføring:

Fem studentteam i Oslo, Bergen og Trondheim ble plukket ut til å delta i konkurransen. Gjennom Facebook og skolenes egne kanaler ble studenter invitert til å melde seg på konkurransen. For å få variasjon blant fagretningene inviterte vi studenter fra forskjellige skoler: Westerdals ACT, NTNU, Handelshøyskolen BI og Høyskolen Kristiania. De utvalgte teamene fikk én måned til å lage konsept, drive markedsføring og drifte egen pop-up shop i tre dager. Teamene fikk frie tøyler til å lage et nytt Fretex-konsept.

 

Resultat:
Hadde du sett for deg en klesbutikk med egen konsertscene eller et sy-om-hjørne hvor du kan sy om skjorten med en gang? Eller at det å handle secondhand skal være som å vandre i en eplehage på jakt etter de beste eplene? Hva med å spille Mario Cart-turneringer på Nintendo 64 samtidig som du kjøper en nice genser og snoop doggidogg tskjorte?

Studentene ga Fretex et nytt og moderne uttrykk gjennom konseptene 6 grader, Born&Raised, Fretex Epleslang, Refashion og Fretex Pop-Up-Shop. Gjennom hele prosessen fikk vi følge teamene gjennom deres egne Facebook-sider og Instagramprofiler.

Teamene viste stort engasjement gjennom sine konsepter og ga Fretex en makeover med et moderne uttrykk. Salget fra pop-up-shopene målte seg med Fretex normale omsetning.

Fretex Gründer Challenge resulterte i massiv medieoppmerksomhet over hele landet. Gjennom tradisjonelle medier på nett og papir hadde kampanjen en stor rekkevidde. I tillegg ble konkurransen mye omtalt i sosiale medier både gjennom skolenes kanaler, Fretex´ kanaler og teamenes egne Facebooksider.