Google viser det som finnes – så skap noe bra!
Å få fjernet noe fra Google eller andre søkemotorer er nesten umulig. Og bra er det. Vi ønsker jo å se ”sannheten” når vi foretar et søk. Søkemotorer som Google og Bing viser bare det som faktisk står skrevet om deg på nettet, og hvis det som står om deg er negativt, så viser de nettopp det. Gjør derfor ditt for å nyansere bildet, slik at ikke en to år gammel sur bloggpost fra én misfornøyd kunde, er det eneste bildet som tegnes av deg ved et søk.

Fremstå bedre i søkemotorene
Selv om du ikke kan fjerne uheldige oppslag i Google, er det tiltak du kan sette i verk for å gjøre de mindre synlig. Undersøkelser viser at færre en ti prosent går videre til side to når de leter etter noe i en søkemotor. Det betyr altså at dårlig omtale på side to nesten ikke vil bli lagt merke til av noen. Klarer du å skyve de uvennlige resultatene til side tre i Google, vil det i praksis si at ingen lenger ser dem.

Tilstedeværelse i sosiale medier og positivt innhold kan være med på å gi potensielle kunder og samarbeidspartnere et bedre, og kanskje riktigere, bilde av deg eller virksomheten din – og samtidig kunne skyve gammel og ufin omtale lenger ned i søkeresultatet.

Reputation Management
Ta en aktiv rolle i hvordan du fremstår digitalt. Søkemotorene viser som nevnt bare det de finner om deg, og da bør du sørge for at enten du eller andre produserer bra innhold som søkemotorene kan finne.

Her er noen tips til Reputation Management:

Først og fremst; Reputation Management er ikke magi. Så før du begynner å tenke på noen av punktene under, må du sørge for å rydde opp i egne rekker, og faktisk fikse opp i det folk klager på. Å fjerne årsaken til negativ omtale er selvsagt avgjørende for å unngå at ny kritisk omtale fortsetter å dukke opp. Selger du et elendig produkt, som folk stadig skriver nedsettende om, behøver du egentlig ikke å lese videre.

• Gjør en innsats for å bli synlig og fremstå bra i sosiale medier. Husk at sosiale medier som for eksempel Facebook, LinkedIn, Twitter og Google + også indekseres når noen søker på merkenavnet ditt.

• Skaff deg oppføringer i relevante og seriøse nettkataloger og sørg for at opplysningene om deg er oppdatert og korrekte. Styr unna de på varslingslisten.

• Opprett en blogg og produser godt og informativ innhold som gir et nyansert bilde av virksomheten din og spre innholdet i sosiale medier.

• Skriv pressemeldinger når du har noe å fortelle, legg de på nett og spre dem på Mynewsdesk og lignende PR-hubs. Velger en nettavis å skrive om deg vil det sannsynligvis rangere godt. Husk at pressemeldingene skal ha kundefokus, ikke konsernfokus. Kundene dine er interessert i hva de får ut av bedriften din, ikke hva bedriften mener om sin egen virksomhet.

• Sørg for å lenke mellom de sosiale mediene, websiden og bloggen din. Be om lenker fra omtaler hos samarbeidspartnere og andre steder noen har skrevet noe bra om deg. Husk at lenker fra andre aldri skal kjøpes, men fortjenes.

• Legg inn ”Share buttons” på nettstedet og bloggen. Da er det enkelt for andre å dele innholdet ditt i sosiale medier.

• Opprett en adwordsannonse (søkeordsannonse i Google) og kjøp ditt eget merkenavn som søkeord. Da tar annonsen din plass i Google og negative organiske oppføringer havner lenger ned på siden. Det er rimelig å kjøpe eget merkenavn fordi det er få eller ingen andre som byr på det – og du vil bli overrasket over hvor mye trafikk det vil gi deg.

Bedre føre var
Selv om du ikke opplever negative oppslag i Google i dag er det lurt å sørge for at det finnes nok ”mat” på nett som kan konkurrere med eventuelle uheldige saker som skulle dukke opp.

Har du lite innhold på web, vil garantert en vrang nyhetsartikkel eller et surt blogginnlegg fra én enkelt misfornøyd kunde rangere godt – nettopp fordi det ikke finnes noe annet som Google kan vise om deg.

Eksisterer det lite informasjon om deg generelt sett, kan det også være at potensielle kunder eller samarbeidspartnere ikke får den tryggheten de trenger for å velge nettopp deg. Positiv omtale og mange kontaktpunkter fremmer selvsagt inntrykket av at du er seriøs og attraktiv.

Trenger du hjelp til reputation management?
Metro Branding er opptatt av helhetlig merkevarebygging, også i Google. Vi hjelper deg gjerne med merkevarebygging og reputation management. Vi tilbyr også kurs i SEO så du kan lære mer om digital merkevarebygging.

Innlegget er hentet fra nettsiden til merkevarebyrået Metro Branding.