Tekst: Trude Nergaard, Metro Branding 

Og jadda, jeg surfer gjerne rundt på internett, jeg leser gjerne nettaviser, og jeg jobber daglig med levende bilder og nett-kommunikasjon.

Men når jeg kommer hjem fra jobben, når jeg trenger en pause fra Google og Outlook og Facebook og Snapchat og alle de evinnelige SKJERMENE som plinger og ringer og maser på meg:

Da sier jeg som Odd Børretzen: Gi meg en papiravis. Som knitrer med papiret. Som mildt ligger på bordet. Mot meg.

Media-Norge er i total omveltning. Nå handler alt om å være best på digitale medier. Annonsekronene, abonnentene og den journalistiske kvaliteten (som krever annonsekroner) forsvinner fra papiravisene, sakte men sikkert.

Heldigvis er det noen gode journalister der ute
De gode, gamle gravejournalistene, de som brukte uker eller måneder på å avsløre viktige ting i samfunnet vårt (heldigvis er det noen få av dem igjen ennå), de får sparken. Og de som virkelig kan skrive feature (det er sånn fortellende journalistikk som krever en god penn), alle personlighetene som jobbet i pressen før i tida, mange av dem røyket og drakk, til og med - de røyker og drikker sikkert enda mer nå, men de fleste av dem skriver ikke i papiraviser lenger.

Uansett: Heldigvis er det noen få gode papiraviser igjen, og heldigvis er det noen gode journalister der ute.

Hadde aldri søkt noe sånt på nettet
For det er faktisk en hemmelighet inni papiravisen. Akkurat nå sitter jeg ved kjøkkenbordet med Aftenposten foran meg, og jeg begynner å bla i den. ”Stort tilbakeskritt for Syria”, står det i lederen. Jeg hadde ALDRI søkt på noe sånt på nettet. Men når papiret først ligger der, med trykkfersk typografi foran meg, så skjer det: Jeg har plutselig lest hele lederartikkelen. Og jeg har LÆRT noe!

Du BLAR ikke på internett. Du søker på det du er på jakt etter, der og da. Og du klikker på det som pirrer nysgjerrigheten din. Du får ikke øye på et godt bilde, en bra tittel og en lang artikkel, for så å tenke: Den kunne jeg tenke meg å lese.

Få papiraviser med en unik posisjon
Jeg har sagt opp noen av papiravisene mine, rett og slett fordi de ble for dårlige etter at annonsekronene og de fleste journalistene forsvant. Og jeg tenker at vi slett ikke trenger alle avisene som fremdeles finnes i Norge i dag – flere av dem kunne fint tatt sitt siste åndedrag uten at noen kom til å felle en tåre i begravelsen.

Men de få – DE FÅ – som klarer å ta vare på det gode innholdet og den gode journalistikken, de som klarer å skille seg ut i det massive bombeangrepet av informasjon og underholdning vi utsettes for på nettet hver time på døgnet: De vil få en unik posisjon!

For det er vanskelig å bli sett på internett. Det er mye lettere å bli sett med en god papiravis, særlig fordi det etterhvert kommer til å bli veldig få papiraviser.

Dessuten kan du TA på dem.

Trude Nergaard er partner, content manager og videofotograf i Metro Branding. Hun er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøyskole, og har i tillegg fagene psykologi og pedagogikk fra Universitetet. Trude har bred erfaring som featurejournalist og portrettskribent. Hun har dessuten meget god innsikt i magasinproduksjon – både som redaktør og som konseptutvikler av nye magasiner.

Innlegget er hentet fra nettsiden til merkevarebyrået Metro Branding.