Som Kampanje skrev tidligere i dag, er det Espen Asheim som tar over topplederjobben i Egmont Publishing (tidligere Hjemmet Mortensen) når Olav Sandnes nå blir sjef i TV 2.

Les mer: Blir ny toppsjef i Egmont

Asheim er 51 år gammel og kommer fra stillingen som konstituert konsernsjef i Bertel O. Steen Invest. Han har tidligere blant annet jobbet som konsernsjef i VIA Travel Group ASA og administrerende direktør i Elektroskandia AS. Asheim har erfaring fra den norske mediebransjen som administrerende direktør i Telenor CTV, senere Canal Digital Norge, fra 1993 til 2000, med et kort opphold i Anderson Consulting/Accenture i 1996.

Jon Nørstebøen, som blant annet er kjent for å ha vært med på å forhandle fram de store norske fotballavtalene på 2000-tallet, kjenner Asheim fra den gangen de jobbet sammen i Telenor på 1990-tallet. Nørstebøen var administrerende direktør i Canal Digital-forløperen Telenor CTV, og der ansatte han Asheim som norgessjef i 1993.

- Helt siden parabolene ble billige i Norge, har han vært med på å bygge parabolmarkedet. Espen var i praksis norgessjef for Canal Digital parabol fra 1993 til 2000. Sammen med resten av teamet var han viktig når det gjaldt å sørge for at parabolen ble et volumprodukt, og han bygde opp en business som ble stor. Han kjenner distribusjonsbransjen godt og har et stort nettverk i tv-verdenen, sier Nørstebøen til Kampanje.

I kraft av stillingen som Egmont Publishing-sjef går da også Asheim inn i TV 2-styret.

- Godt lag med folk
Som Nørstebøen påpeker, har Asheim siden den gang hatt tre administrerende direktør-jobber.

- Han er en typisk CEO. Veldig flink til å styre en forretning i en administrativ rolle, sier Nørstebøen.

- Han har ikke publisistisk erfaring, men mye digital erfaring fra de andre jobbene, legger han til.

Som leder beskriver han Asheim på følgende måte:

- Jeg opplever ham som en strukturert person og en sterk leder, med en down to earth lederstil. Han har et godt lag med folk.

- Hva blir de største utfordringene hans i den nye jobben?

- Å håndtere overgangen fra papir til nettmedier. Og å drive med kostnadskutt, samtidig som han får opp nye tjenester og inntekter.

Les også: - Kunne ønsket redaksjonell bakgrunn

- Fantastisk fin fyr
Stig Eide Sivertsen, som i dag har styreverv i en rekke selskaper, kjenner Asheim fra perioden da han selv var leder for Telenor Broadcasting og Asheim var sjef for Canal Digital.

- Han er en fantastisk fin fyr. Det er bare å gratulere Egmont, sier Eide Sivertsen til Kampanje.

- Han er kunnskapsrik, trivelig og flink, og lett å samarbeide med, legger han til.

Også Eide Sivertsen peker på overgangen fra print til digital som den største utfordringen Asheim vil møte i den nye jobben.

Også Gunnar Bjørkavåg, administrerende direktør i NHST Group, som eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet, har positive bemerkninger å komme med om den nye Egmont-sjefen.

- Han er en hyggelig og energisk kar, sier Bjørkavaag.

- Inkluderende, men tøff
C More-sjef Steinar Brændeland ble kjent med Asheim da han selv jobbet i TV 2 og Asheim var Canal Digital-sjef. Brændeland var deretter med på å starte CTV, hvor Asheim satt i styret. Han legger til at Asheim med årene har blitt en god venn av ham.

- Han har mye humor. Kjappe replikker og enda flere spørsmål. Han er en mann som «catcher» forretningsmodeller og ser muligheter på en helt unik måte. Jeg har veldig respekt for det hodet, sier Brændeland til Kampanje.

- Tror du Asheim vil passe inn i Egmont?

- Det virker som veldig godt trekk av Egmont. Han kommer til å utfordre både seg selv og andre for å ta mediekonsernet inn i en ny verden.

- Hvordan vil du karakterisere lederstilen hans?

- Den oppfatter jeg som veldig inkluderende, men også tøff. Han har et engasjement og en deltakelse som jeg sjelden har sett hos andre. Og han er flink med mennesker, sier Brændeland.