I dag avholder det svenske mediekonsernet Modern Times Group og konsernsjef Jørgen Madsen Lindemann kapitalsmarkedsdag på hjemmebane i Stockholm i Sverige.

Ved siden av utviklingen i Russland og nye forretningsområder som strømme-tv-tjeneste Viaplay, kommer mye av fokuset til analytikere og investorer til å ligge på utviklingen for reklame-tv-kanalene i Skandinavia.

Les også: Rammes av medie-njet

For ikke bare stuper tv-seingen i Sverige. Også i Norge bærer de siste markedsandelstallene bud om en tv-kanal i fritt fall. På reklame-tv-markedet ser derfor utfordringene ut til å stå i kø. Ser en på markedsandelen for den største tv-kanalen TV3, så faller den med kraftige 22 prosent i riksuniverset (12+). Det viser tall fra TNS Gallups tv-meter.

- Det ser fryktelig stygt ut, men det er ikke overraskende når vi vet at TV3 i høst har kjørt uten «Robinsonekspedisjonen». Dette er nok kalkulert inn fra Morten Micalsen (administrerende direktør i MTG TV i Norge, red. anm.), men det er heller ikke lett å se noen lysning, sier Morten Wiberg, tv-sjef i Carat, til Kampanje.

- Hvor langt ned kan de gå?
Denne uken kom altså tallene som viste at MTGs tv-kanaler fortsetter å miste oppslutning på det norske markedet. Spesielt ille er utviklingen for hovedkanalen TV3, som faller fra en markedsandel på fire prosent i november 2013 til årets 3,1 prosent.

- Det er ganske ekstremt når vi vet hvor lavt de faktisk ligger, og en spør seg jo om hvor mye lenger ned de skal. Utviklingen er ikke noe bedre i den yngre aldersgruppen 20-50 år og det kan fort være at vi får en nedgang på rundt 20 prosent for året, sier Wiberg.  

For gruppen som helhet ser det litt lysere ut. Lanseringen av den nye kanalen TV6 «redder» kanalgruppen til det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) i Norge. Tilbakegangen i november var her på kun 0,2 prosent, slik at den samlede markedsandelen for alle MTG-kanaler endte på 6,2 prosent. 

Omsetningen faller
Det er likevel på et historisk dårlig nivå. Etter det Kampanje har grunn til å tro, faller også omsetningen til MTGs reklame-tv-kanaler i år med nye 40-50 millioner kroner fra fjorårets omsetning av tv-reklame og sponsing på 500 millioner kroner. På to år har omsetningen dermed falt med snaue 100 millioner kroner.

- Med disse andelene blir ikke TV3 like viktig for annonsørene og ser man stort på det, så er ikke TV3 lenger en kanal man snakker om. Det er ikke der annonsørene ønsker å vise seg frem og de er på vei til å bli en nisjekanal. De bidrar helt klart med seere og målgrupper, men det er bare TV 2 og TVNorge man i dag prater om. De andre kanalene blir fyll, sier Wiberg.

Ny sjef øker trykket
Før sommeren ble det klart at den tidligere Mindshare-sjefen Morten Micalsen tok over ansvaret for MTGs tv-kanaler denne høsten. Micalsen hentet inn Jørn Korbi og Bjørn Erik Broady Aasebø til å lede reklamesalget og den digitale utviklingen i tv-huset.

Les også: Savner TV3-snakkis

- Vi har gått inn i høsten med langt færre egenproduksjoner enn normal og med det utgangspunktet at vi skal ha på plass en ny strategi for MTG og TV3 neste år. Allerede nå er det klart vi øker trykket med 60 prosent til våren neste og år og vi vil øke ytterligere neste høst, sier Morten Micalsen, administrerende direktør i MTG TV til Kampanje.

Micalsen sier den nye ledelsen tok over et selskap som var «på vent» i forhold til «å få en ny kurs».

- Nå er vi on track. Økonomisk følger vi også den planen det er lagt opp til, sier han.

- Faller omsetningen i 2014?

- Vi kommenterer ikke omsetningstall brutt på enkeltmarkeder.

- Sunn tv-business: Den nye MTG-sjefen i Norge, Morten Micalsen, sier tv-selskapet driver godt i Norge. -  MTG driver en sunn tv-business. I tillegg så girer vi opp i Norge, sier Micalsen.

- Trykk i tv-markedet
- Er det mulig å hente igjen «det tapte»?

- Ja, aboslutt. Ser du på endringene i tv-markedet i år, så viser det at det er mulig. Hvem hadde trodd at «Farmen» skulle avslutte sesongen med seertall over 1,2 millioner seere. Det er nok av dommedagsprofeter som snakker ned tv, men faktum er at det er et veldig trykk i tv-markedet og det er fullt mulig å komme tilbake, sier Morten Micalsen.

Kampanje er til stede på MTGs kapitalmarkedsdag i Stockholm og vil komme tilbake med konsernledelsen syn på selskapets fri-tv-virksomhet.

Så langt i år har MTG økt omsetningen etter tre kvartaler med 13 millioner svenske kroner til 900 millioner svenske kroner. Selskapet hadde et overskudd på driften i fri-tv-virksomheten i Skandinavia på 120 millioner svenske kroner og omtaler markedsutviklingen i Skandinavia i sin siste resultatrapport på følgende måte: «Danmark er opp, Norge stabilt og Sverige ned».