Apptopia, som spesialiserer seg på datainnsamling og analyse av app-markedsplasser, har nylig publisert 2017-statistikken over de mest nedlastede appene i verden. På tronen med desidert flest nedlastinger sitter Facebooks WhatsApp med nær en milliard nedlastinger. Det er nesten 600 millioner flere nedlastinger enn det Spotify fikk, som basert på kategori inntar andreplassen. 

Resten av topplisten består kanskje ikke så overraskende av globale aktører som Facebook, Uber, Amazon, Snapchat, Instagram, PlayStation og Skype. Men på andreplass over de mest nedlastede underholdningsappene i verden i fjor, med 80 millioner nedlastinger, finner vi appen til det trønderske medie- og teknologiselskapet Zedge. Det er ganske imponerende når man sammenligner med Tinder sine 58 millioner og Netflix sine 118 millioner nedlastinger.

Saken fortsetter under topplisten.

Apptoppen:

Det er mange kjenninger på toppen av applistene, men også et norsk selskap har sneket seg inn på andreplass blant underholdningsappene.

Til topps med ringetoner og bakgrunnsbilder
Antall nedlastinger er totalt for iOS og Android i 2017, med tall fra Google Play Store og App Store. Norske Zedge har hovedsete i Trondheim og er notert på New York Stock Exchange med selskapet Zedge, Inc. 

- Vi er godt fornøyde med å ligge i toppen på en liste som er dominert av sterke globale merkevarer. Vi har vært i toppsjiktet i mange år og har lykkes spesielt godt i USA. Stabiliteten bekrefter at vi har etablert et navn som folk kjenner igjen i store deler av verden, sier administrerende direktør og gründer Tom Arnøy i Zedge. 

Kjernevirksomheten til Zedge er å la innholdsprodusenter og artister dele sine kreasjoner med mobilbrukere som ønsker å personalisere sin telefon med ringetoner, meldingslyder, ikoner og bakgrunnsbilder. Og selv om det for mange kan minne om tjenester fra 2002, mener Arnøy det fortsatt er et stort marked for dette i dag. 

- Større skjermer og økt bruk av telefonen har medført mer etterspørsel enn i 2002. En telefon var i 2002 bare en telefon og ble ikke like mye brukt som i dag. Mennesket har i titusener av år hatt behov for å uttrykke sin identitet, og dette vil neppe endre seg med det første. Mennesker over hele verden ønsker å uttrykke seg gjennom personalisering av sine telefoner, og spesielt hjem-skjermen som ofte ses på av en selv og andre mennesker, sier Arnøy.

- Vi får også daglig henvendelser fra mennesker som takker oss for at vi har hjulpet dem med å gjøre den gamle telefonen sin ny igjen. Det er utrolig hva et nytt bakgrunnsbilde og ikoner kan utgjøre for brukeropplevelsen. Veldig mange der ute har eldre telefoner og har ikke råd til ny. Telefonen spiller en viktig rolle i mange menneskers liv og Zedge fyller noen av behovene disse menneskene har. I tillegg er det veldig underholdende og interessant å bla gjennom nytt innhold, sier han.

Store i utlandet, men små i Norge
Zedge har i dag rundt 45 ansatte i sine lokaler i Trondheim, og har også avdelinger i New York, Silicon Valley og Helsinki. Det er USA, Europa og Latin Amerika som er selskapets viktigste markeder.

- Det er vanskelig å si hvorfor Zedge slår bedre an i USA enn her i hjemlandet, men Android står sterkt i USA og vi fikk en veldig god start med å være tidlig ute på plattformen. Vi har en høy tetthet av brukere i mange segmenter. Det har en selvforsterkende effekt, sier Tom Arnøy.

Les også: Zedge må nedbemanne

Appen har mer enn 30 millioner månedlige brukere, og ved utgangen av fjoråret kunne de melde om 288 millioner nedlastinger totalt.

- I Zedge har vi jobbet kontinuerlig med å utvikle kjerneproduktet vårt og vi har hatt fokus på innholdskatalogen som er vårt største konkurransefortrinn. Et massemarkedsprodukt fordrer god brukervennlighet og relevans. Vi er ydmyke i forhold til hva vi har prester og vi ser oss sjelden tilbake. Vi vet at vi ikke lever lenge på gamle meritter, sier Tom Arnøy.

Her er de mest nedlastede appene i 2017, etter kategori:

  • Spill: Subway Surfers - 190M
  • Sosialt: WhatsApp - 924M
  • Underholdning: Netflix - 118M
  • Mat og drikke: Subway - 35M
  • Dating: Tinder - 58M
  • Reise: Uber - 189M
  • Shopping: AliExpress - 81M
  • Musikk og lyd: Spotify - 299M