- Innenfor designfaget handler det om å være like tydelig på hvem man vil være som hvem man ikke vil være, sier Maren Helle, designer i Remarkable, under arrangementet «Gamechangers» i regi av Ixda - på Mesh torsdag kveld. Ixda omtaler seg selv som et samlingspunkt for folk som er interessert i brukeropplevelse, interaksjonsdesign, tjenestedesign og informasjonsarkitektur.

Remarkable er en norsk startup som har laget et nettbrett som er like godt å tegne og skrive på som papir.

Gründerne i Remarkable har de siste fire årene forsket og utviklet på skjermteknologien «Electronic Paper Display», også kalt digitalt papir, som ser og føles ut som fysisk papir. Liknende skjermer er kjent for mange, blant annet fra lesebrettet til Amazon Kindle, men har frem til nå hatt for stor treghet til å kunne brukes til tegning og skriving.

Selskapet har satset globalt helt fra begynnelsen. Produktet er designet og utviklet i Norge, men produseres i Kina. I november i fjor åpnet selskapet for forhåndsbestilling av produktet, og solgte da nettbrett for 1,5 millioner kroner på 24 timer.

Det siste offentlige omsetningstallet selskapet ønsker å gå ut med, er at de solgte for tre millioner kroner på to dager. Gründerne ønsker ikke å kommentere salgstall, men bekrefter at de har solgt tusenvis av enheter.

Produktene skal etter planen sendes ut til de første kundene i august, og selskapet er nå inne i en av de siste fasene med testing og designendringer. 

Skal ansette flere
Helle er en av to fast ansatte som jobber med design i Remarkable, men sier til Kampanje at utover dyktige konsulenter så trenger de flere folk for å videreutvikle produktet. 

Remarkable ønsker å fokusere på produktutviklingen frem til levering og har som policy å ikke snakke på for mange konferanser, eller være for mye i media, men deltok på konferansen på Mesh fordi de nå ønsker å ansette flere. 

- I kveld er en av de første gangene vi snakker offentlig, en av årsakene er at vi ønsker å bli mer synlig. Vi må skalere opp organisasjonen og skaffe enda flere designere, og da må flere folk kjenne til oss, sier hun.

- Hvorfor er design så viktig for produktet deres?

- Vi vet at våre kunder er papirfolk, de sitter gjerne med papir og tar notater til tross for digital skjerm-tilgjengelighet. Vi tror noen trenger papirfølelsen for å tenke fritt, og da er det viktig for oss å designe rundt den opplevelsen og skape den så godt som mulig, enten det er en konsulent eller kunstner som bruker produktet.

- Brukeropplevelsen er viktig for oss, det gjennomsyrer produktet. Vi vil levere det vi har lovet kundene våre. 

Ung teknologi
Helle sier til Kampanje at Remarkable har jobbet mye med fokusgrupper og brukertesting underveis i utviklingsløpet.

- Vi har brukertestet fra tidlig av i prosessen, og fått mange tilbakemeldinger på hva som fungerer og ikke. Vi jobber med design helt frem til produktet blir ferdigstilt, og kommer også til å gjøre forbedringer etter lansering. 

Helle forklarer videre at Remarkable har en e-papirskjerm. Denne har andre egenskaper enn LCD-skjermer, og er en relativt ung teknologi som Remarkable har bidratt til store fremskritt på.  

- Er det noen utfordringer med å jobbe med denne typen teknologi? 

- Vi flytter grenser innen denne typen skjermteknologi hele tiden, så det er klart det er utfordringer, men det er også noe av det morsomme med å jobbe i Remarkable. Vi løser utfordringer som store teknologiselskaper fra USA og Asia ikke har løst før.