Super-gründer og investor i oppstartsselskaper, Are Traasdahl, drar i gang et nytt kontorfellesskap og innovasjonshus i Oslo Sentrum, nærmere bestemt i Forsvarets gamle stall for hester. Onsdag kveld åpnet Traasdahl og eiendomsutvikler Aspelin Ramm sitt nye kollektiv for lovende tech-selskaper som allerede er så store at de tenker utenfor landets grenser,
- Hva har skjedd med den gamle stallen til Forsvarets hester, Are Traasdahl?
- Ha, ha nå er det kanskje en del hester her inne fortsatt (suksessrike oppstartsselskaper kalles ofte for enhjørninger, red. anm,), men det er kanskje en annen type hester. Nå er det hester som skal dra landet og dra Oslo fremover på teknologisiden, sier Traasdahl.
Traasdahl som selv er fra Orkdal i Trøndelag bli et kjent navn da han solgte sitt eget gründerselskap Tapad til Telenor for 3,2 milliarder kroner. Nå bruker han sammen med Aspelin Ramm 25 millioner kroner på å bygge et nytt co-working-space som det heter på godt norsk i gründermiljøene.
De nye leieboerne er allerede på plass og noen av dem er programvareselskapet Ardoq, tidsplanleggeren Spond og klimapositivistene i Chooose for å nevne noen. Fellesnevneren er at leieboerne skal være i størrelse 20-100 ansatte, eller såkalte scale-ups, og som vokser ut av de mange kontorfellesskapene som huser start-ups med en til to ansatte.
- Vi vil ha de selskapene som har fått til det skikkelig bra i Norge og Skandinavia og har stort internasjonal potensial, sier Traasdahl.
Han utelukker ikke at han kommer til å investere penger i denne type virksomheter selv gjennom sitt nye investeringsselskap Spring Capital der også tidligere Telenor-topp Gunnar Sælleg jobber. Noen av de norske oppstartsselskapene som Spring Capital har investert i er salgsverktøyet Sales Screen og Inspera som muliggjør digitale eksamener.
Men selv om det handler mye opp gründere og oppstartsselskaper for tiden, skapes det like fullt flest jobber i tradisjonell industri. En fersk statistikk fra SSB viser at det ble skapt drøye 300.000 nye jobber i Norge det siste året og at kun 27 prosent av de nyetablerte jobbene kom i bedrifter som ble startet det siste året eller rundt 85.000. Resten av de nye jobbene kom i de etablerte bedriftene.
- Får gründere som deg og startupselskaper for mye oppmerksomhet?
- Utenom oljebransjen er det faktisk veldig lite nye jobber som er blitt skapt de siste årene. Det er utrolig viktig at vi får i gang denne motoren. Ser du på USA er 60 prosent av jobbene skapt av venture-støttede selskaper, sier Traasdahl.
Se videointervju med den suksessrike gründeren Are Traasdahl før åpningsfesten til kontorfellesskapet Share ved Akershus Festning.
Kommentér