Torsdag leverte Forbrukerrådets samarbeidsorganisasjonen Privacy International inn en klage til ulike europeiske datamyndigheter på syv selskaper for brudd på GDPR-reglene.Telenor-eide Tapad er blant selskapene som klages inn.

Fagdirektør for digitale tjenester Gro Mette Moen i Forbrukerrådet sier til Dagens Næringsliv at klagen tar opp et viktig tema.

- Klagen er et viktig oppgjør med denne forretningsmodellen, og den viser hvor uoversiktlig og utfordrende praksisen er. Siden forbrukere sannsynligvis ikke engang har hørt om disse selskapene, er det nærmest umulig å reservere seg mot sporingen, sier hun.

Fagdirektøren mener forbrukerne vet for lite om hvordan Tapad samler inn informasjon om dem.

Det er ikke kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Telenor enig i.

- Selskapet er åpent om hva det gjør og sørger for gjennomsiktighet rundt dette med informasjon på egne hjemmesider. I tillegg forplikter det sine kunder til på sine websider å informere om deres bruk av Tapads tjenester og måten som bruker kan kontrollere eller velge bort dette, sier hun til DN.