Forbrukerrådet mener Google sporer brukerne sine gjennom innstillingene «Posisjonslogg» og «Nett- og app-aktivitet», som er en del av alle Google-kontoer.

I et nyhetsvarsel fra Forbrukerrådet heter det at «sporingen er spesielt vanskelig å unngå for alle med Android-telefoner, slik som Samsung og Huawei.»

- Google behandler enorme mengder lokasjonsopplysninger, som etter vår mening har blitt samlet inn uten lovlig samtykke ved å manipulere brukerne, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet.

Her kan du se en video der Forbrukerrådet forklarer hvordan de mener Google manipulerer brukerne.

Dermed mener Forbrukerrådet at søkegiganten bryter personverlovgivningen og det nye GDPR-direktivet.

- Brukerne har ikke gitt et fritt, spesifikt og informert samtykke til denne formen for datainnsamling, spesielt med tanke på hvor omfattende og massiv sporingen er, sier Gro Mette Moen.

Funnene til Forbrukertilsynet er samlet i en rapport som heter «Every step you take».

Nå forventer Forbrukerrådet at selskapet «legger til rette for gode og opplyste valg og lar brukerne få kontroll over egne personopplysninger.»

- Dessverre er det ikke slik i dag med Google, noe som både bryter med forbrukernes forventninger, og intensjonen bak det nye regelverket, sier Moen.

Googles pressesjef i Norge, Helle Skjervold skriver til NRKbeta at de vil lese rapporten nøye for å se om det er ting de kan endre på. Hun skriver videre at posisjonsloggen i utgangspunktet er skrudd av og at brukerne selv kan redigere, slette eller sette den på pause når som helst.