Teknisk Ukeblad (TU Media) selger Tek.no til Schibstede-eide VG. Det skjer under to år etter at TU Media-sjef  Jan Moberg kjøpte Mediehuset Tek - med flere nettsteder i porteføljen - fra Amedia.

- Teknisk Ukeblad Media har eid Tek.no i to år. Vi har fokusert satsingen til tek.no på tester og guider, noe som har gitt gode resultater. Vi har tro på – og liker – VGs offensive planer om å satse på forbrukerteknologi. Med VG som motor, vil Tek.no få store og nye muligheter. Det er bare å ønske VG og våre dyktige kolleger lykke til med satsingen videre, sier Jan M. Moberg, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TU Media, i en pressemelding.    

Var ikke til salgs
- Hvorfor selger dere Tek til VG?

- Vi selger nettstedet fordi vi fikk et veldig godt tilbud fra VG som vi mente det var riktig å takke ja til. Det gjorde vi også fordi det er et meget offensivt miljø som kjøper Tek, det vil si Gard Steiro, Ola Stenberg, VG & Co. Jeg er overbevist om at de får mye ut av miljøet i Tek. De forretningsmodellene som gjaldt da vi kjøpte Tek i 2015 er blitt mye vanskeligere nå. Jeg er overbevist om at VG, med sitt store univers, vil være en god løsning for Tek, sier Moberg til Kampanje.

Han røper at det var VG som tok kontakt med TU Media og la inn et bud på Tek.

- Vi var aldri ute i markedet for å selge Tek, men da VG henvendte seg til oss, ble det altså en avtale om kjøp og salg, sier Moberg.

Les mer: VG kjøper nettavis fra Teknisk Ukeblad

- Oppkjøpet endret TU Media
Da Moberg og TU Media kjøpte Tek fra Amedia i 2015, sparte han ikke på de store ordene.

- Dette kjøpet endrer TU Media for alltid. Vi blir en betydelig digital publisist. Vi vokser også innenfor konferanser. Dette er viktige områder for oss å vokse på, sa Moberg den gangen.

- Hva sier du nå?

- Jeg fastholder det jeg sa den gangen. Oppkjøpet av Tek har i aller høyeste grad endret  miljøet i TU Media for alltid. Fusjonen med Tek var særdeles viktig for utviklingen av TU Media. Å selge Tek var ikke det vi hadde tenkt å gjøre, men vi fikk et veldig godt tilbud fra VG. Nå har vi ressurser til å fokusere på andre områder, sier Moberg.

- Veldig god business
Tek utgjør ifølge Moberg en åttendedel av omsetningen og har seks av totalt 70 årsverk i TU Media. Omsetningen for Tek.no ligger på om lag 12 millioner kroner i året.

- Har Tek vært et rent tapsprosjekt siden kjøpet i 2015?

- Slett ikke. Nå er vi blitt enige med VG om å ikke kommentere prisen på denne handelen, men for TU Media er dette veldig god business, dette er en veldig god avtale for oss. Samtidig tror jeg det er en god deal for VG også, fordi de kommer til å få mye mer ut av Tek enn oss.

- Vurderer du å selge flere virksomheter, som for eksempel Digi og Inside Telecom?

- Vi har tidligere sagt at Gamer.no ligger utenfor vår kjernevirskomhet, så der kan det skje noe. Tek.no var det som var minst sannsynlig at vi skulle selge, men så fikk altså VG napp.

- Spin off av eierprosess
I vinter ble et mulig salg av TU Media avblåst. Jan M. Moberg forteller at salget av Tek har en viss sammenheng med den skrinlagte eierprosessen rundt TU Media.

- Salget av Tek er ikke helt uavhengig av det som skjedde rundt eierskapet i TU Media, det er en slags spin off. Når man først bruker mye tid på en slik prosess, så kan slike ting skje, men salget av Tek kom helt uventet på oss. Du kan sammenligne det med en som eier en hytte ved sjøen og en hytte på fjellet og som bestemmer seg for å selge hytta ved sjøen. Så får han et veldig godt bud på hytta på fjellet og ender med å selge den.

- Gir dere opp forbrukerjournalistikk om teknologi?

- Vi kommer ikke til å ha det som kjernevirksomhet lenger, men vi har alltid hatt det som litt krydder på Tu.no og Digi.no. Det blir ingen egen satsing eller egne årsverk for denne typen innhold fremover. Nå får vi gå dette litt til og så vil vel VG ta grep om dette segmentet.  

Lå utenfor Amedias kjernevirksomhet
Det var i juni 2015 Kampanje kunne fortelle at Mediehuset Tek var i spill. Eieren Amedia var i ferd med å kvitte seg med virksomheter som lå utenfor kjernevirksomheten, det vil si lokalaviser.

Kampanje skrev at  Teknisk Ukeblad (TU) var en høyaktuell kjøper av Mediehuset Tek, som hadde flere teknologinettsteder i porteføljen. Administrerende direktør og ansvarlig redaktør i TU, Jan M. Moberg, kjøpte i 2014 Digi.no fra Aller Media, og et nytt oppkjøp var på trappene. Uken etter kom bekreftelsen:

Oppkjøpet i 2015 omfattet nettstedene tek.no, teknofil.no, diskusjon.no, insidetelecom.no og gamer.no – i tillegg til Tek-konferansen, som ble arrangert vår og høst.

Les mer: Amedia selger Mediehuset Tek

Daaværende A-pressen og Edda Media bestemte seg i 2010 for slå sammen Mediehuset Digital, som tilhørte A-pressen, og Hardware-nettverket, som Edda eide. Året etter kjøpte A-pressen hele Edda for 1,5 milliarder kroner. Etter sammenslåingen gikk Mediehuset Tek med store underskudd. I 2013 fikk selskapet (alle nettstedene) et underskudd på 31,8 millioner etter å ha gjort en avskrivning på 29 millioner kroner. Sommeren 2015 ble altså nettstedene solgt til TU Media. Nå er det VG som fra og med 1. juni som blir ny eier av Tek.no.

Tek.no har seks redaksjonelle medarbeidere som fokuserer på produkter som mobiltelefoner, datautstyr, lyd, bilde og tilbehør. Nettstedet er det største innen sin nisje i Norge, og har ca. 300 000 unike brukere pr. uke. Redaksjonen til Tek.no vil flytte inn til VG og sitte sammen med resten av VGs redaksjon.

Les mer:  Amedia vil selge nettaviser

Les mer: Slår sammen teknologi-nettsteder