Alt ligger til rette for utrullingen av Facebook Instant Articles og Apple News i Norge i år. Det betyr at internasjonale tech-giganter vil be norske medier om tilgang til deres innhold, uten å sende leserne til medienes nettsted.

- For mange medier er det selvfølgelig en farlig utvikling at leserne forsvinner fra medienes egne nettsider. Forvitring av etablerte forretningsmodeller vil tvinge fram kostnadskutt, oppsigelser og til slutt avisdød, sier digitalredaktør Ola Stenberg i VG til Klassekampen.

For andre kan en slik strategi være gunstig, mener han.

- Det er for lengst bevist at aktører som Facebook og Google tar både brukere og annonsekroner fra etablerte medier, men for noen kan også Facebook være den beste veien til både leserne og pengene.

Les også: Facebook frister med nye annonseinntekter