Jeg har dessverre ikke anledning til å kommentere innlegg eller meninger knyttet til prisstruktur eller prisnivåer hos medlemmene av Foreningen Tenk TV. TV-kanalene er suverene på å fastlegge sine egne rammebetingelser.

Kronikken til daglig leder i Atyp, Hågen Pettersen, dreier seg nettopp om et av elementene som styrer prisen opp eller ned i TV-industrien. Men å se på disse virkemidlene årlig med nye briller er absolutt en anbefaling jeg kan stille meg bak.

Arenaer som evner å fortelle kommersielle historier gjennom levende bilder er forbeholdt fattig og rik, på både analoge og digitale plattformer. Det er ingenting som burde forhindre annonsører fra å ta slike initiativ, men jeg tror Pettersen har rett i at det er mer krevende i dag sammenliknet med tidligere.

Ikke først og fremst på grunn av prisnivået, men heller fordi volumet i enkelte målgrupper er lavere enn i tidligere år. Da må man investere mer tid sammen med TV-selskapene, og ikke minst mediebyrået sitt, for å sikre optimal bruk av budsjettet.

Vi vet at TV og video er det mest effektive virkemiddelet annonsørene har til rådighet innen betalt kommunikasjon. Å sikre kvaliteten og best mulig effekt fordrer derfor mer tid i planning fasen, og trenden i dag er dessverre det motsatte.

Veldig mange av de Hågen Pettersen kaller små og mellomstore kunder, bruker online video-plattformer som koster mer enn det man i dag må betale for visning på lineære plattformer. Å finne den optimale miksen for levende bilder på digitale og lineære plattformer blir jo fort en av utfordringene i tiden fremover. Her eksisterer det to arenaer som utfyller hverandre. TV-selskapene befinner seg i begge universene, og det er mange hensyn som skal tas. Og noen ganger er gode råd dyre.

Men å heie på gode og effektive historier – korte og lange – er en av mange ting vi kan enes om.