Reklame- og kommunikasjonskonsernet Schjærven slår sammen selskapene Schjærven Reklamebyrå, Empefire og Schjærven Pilot. Dermed avvikler Schjærven sitt nummer to-byrå Empefire bare tre år etter oppstart.

- Både Empefire og Schjærven Pilot ble opprettet i samme tidsrom og kom i reell drift våren 2015. Mye har skjedd i løpet av disse tre årene og vi er veldig stolte over hva vi har fått til med begge selskapene. De tre byråene har de siste årene bygget opp sterke kulturer som nå forenes til det som er et av Nordens ledende marketingbyrå, sier konsernsjefen i Schjærven-gruppen, Anders Waage

Samtidig forsvinner også Empefire-sjefen Ben Christensen. Han blir ikke med videre i Schjærven-systemet når de to byråene slås sammen og sier til Kampanje at han nå vil starte opp et eget konsulentselskap. 

Les også: Christensen slutter - forlater byrået han bygget fra null til 90 millioner

Sammenslåingen berører ikke byråene Re: Media, Schjærven Film og de andre Schjærven-selskapene. 

- Som følge av en strategiprosess vi har gjennomført det siste året, har vi etablert tydelige mål for hele konsernet. En viktig del av dette er erkjennelsen av at vi jobber best når vi jobber sammen og tiden er nå riktig for å samle kreftene og jobbe under en tydelig felles strategi, sier konsernsjefen i Schjærven-gruppen, sier Waage.

Les også: Nytt Schjærven-byrå nærmer seg 30 mill.

Mistet Elkjøp
Samtidig hører det med til historien at Schjærven har mistet en av sine aller største kunder. I fjor valgte Elkjøp å fase ut samarbeidet med Schjærven Reklamebyrå til fordel for DDB. Dermed forsvant også mye av rasjonalet bak det å ha to byråer.

Empefire ble i sin tid startet for å komme unna en kundekonflikt mellom Elkjøp og Expert. For å opprettholde vanntette skott mellom de to elektronikk-rivalene besluttet Schjærven å opprette et nytt byrå, slik at Elkjøp ble igjen i Schjærven, mens Expert, som senere ble døpt om til Power, ble med over til Empefire.

Nå skal Power betjenes av mange av de samme menneskene, men da i Schjærven Reklamebyrå.

Waage avviser at det er en direkte sammenheng mellom tapet av Elkjøp og beslutningen om å slå sammen de to byråene. Han sier Schjærven Reklamebyrå gjorde jobber for Elkjøp helt inn i 2018.

- Hvor lenge har dere visst at Elkjøp ville avvikle kundeforholdet?

- Vi har visst det halvannet års tid og har hatt en avviklingsplan. Men da de forsvant så vi fordelene av å ha en dialog på tvers av de to miljøene. Det ga oss veldig mange gode synergier og det ble klart for oss at det var riktig å slå de tre byråene sammen, sier Waage.

Les også: Elkjøp kutter Schjærven

- Feil å se det i sammenheng
- Så beslutningen om å avvikle Empefire har ikke sammenheng med tapet av Elkjøp?

- Det blir feil å se de to sakene direkte i sammenheng. Vi mener dette grepet gir kundene våre et bedre totaltilbud og i Empefire er det så mye bra kompetanse som vi ønsker å ha med oss videre i en sammenslått enhet.

- Men hvis Elkjøp fortsatte som kunde av Schjærven, hadde ikke Empefire blitt avviklet?

- Da hadde vi ikke fått muligheten til å tenke det vi nå gjør. Nå fikk vi muligheten til å jobbe sammen og ser allerede hvor mye positivt vi får ut av å jobbe sammen, sier Waage.

Avviklingen av Empefire og Pilot fører til at Schjærven Reklamebyrå kan plusse på rundt ytterligere 30 ansatte.

- Er det noen som ikke får være med over til Schjærven Reklamebyrå?

- Nei, dette går heller andre veien. De som kommer fra Empefire og Pilot vil styrke tjenestetilbudet og kompetansen i Schjærven Reklamebyrå.

- Greit 2017-resultat
Samtidig er det klart at det i løpet av perioden, siden beskjeden kom om at Elkjøp ville gjennomføre et byråbytte, har blitt foretatt en bemanningsreduksjon i Schjærven. Waage sier fjoråret resultatmessig «vil bli greit» selv om tapet av Elkjøp «vil gi noe reduserte tall» på driften. 

- Det fine med den avtalen vi hadde med Elkjøp er at det fant sted en langsiktig plan som gjorde det mulig å skalere ned underveis. Samtidig har det også kommet inn nye kunder, sier Waage.

- Hvor mange færre ansatte har dere blitt?

- Jeg har ikke noe konkret tall og det har også vært en del naturlig avganger. Men det er klart Elkjøp var en stor kunde så noe nedtrapping har det vært, sier Waage.

På spørsmål om Christensen slutter som en følge av sammenslåingen, svarer konsernsjefen i Schjærven.

- Christensen sluttet i begynnelsen av januar. Dette var to separate prosesser og vi skilles som venner.

- Du ville gjerne hatt med Ben Christensen videre?

- Ja, det vil jeg si.

- I ettertid, var det lurt å starte opp Empefire?

- Empefire har gjort mye bra og det er ikke noe negativt rundt byrået som leder til dette. Det er en overordnet beslutning som bygger opp under at vi er sterkest når vi står samlet.

Samler seg i Mølleparken
Schjærven har i tillegg besluttet å forlate kontorene i Bygdøy Allé og samle alle Schjærven-selskapene i de nye lokalene i Møllerparken. Sistemann tar med seg pappeskene i månedsskifte juli og august.

Den nye byrålederen av Schjærven Reklamebyrå, Kei Grieg Toyomasu, får dermed en 80 personer stor stab å styre.

- Ja, vi blir rundt 30 nye ansatte, men det er de aller beste menneskene vi vet om og de fleste har allerede tyvstartet med noen jobber på tvers i de to selskapene. Dette er mennesker vi kjenner godt allerede.

- Hva sier Empefire-kundene XXL og Optimera om at byrået deres blir borte?

- Vi mener dette er udelt positivt for kundene våre. Våre kunders behov forandrer seg og vi må forandre oss med dem slik at vi kan levere helhetlige løsninger på tvers av etablerte fagdisipliner. Det gjøres bedre og mer effektivt i ett selskap enn i tre. De tre byråene innehar spesialkompetanse som nå kommer alle kundene til gode. Det nye storbyrået vil dekke hele kundereisen for nordiske retailere fra merkevarebygging og helt inn i de fysiske og digitale butikkene, sier Kei Grieg Toyomasu.

Johanna Nordberg-Aas, har vært en del av ledelsen i Empefire. Hun blir med over til Schjærven Reklamebyrå og vil jobbe tett med Toyomasu som kommersiell direktør og rådgiver.

- Vi har hatt tre fine og utviklende år i Empefire. På kort tid har vi bygget opp et sterkt fagmiljø, fått bryne oss på mange spennende oppgaver fra kundene og har levert mye vi er stolte av. Jeg kjenner godt til Schjærven Reklamebyrå etter å ha jobbet der tidligere, så det er ikke noe tvil om at det er bra folk. Det at vi nå slås sammen er positivt og jeg tenker at det øker slagkraften og bredden i kompetansen vi kan tilby kundene våre, sier hun.