I fjor på denne tiden kjøpte Orkla hele reklamepausen på «Senkveld» for å vise det de kalte «Norges kjedeligste reklamefilm». Gjennom hele seks minutter ble tv-seerne vitne til en potetskives gradvise forvandling fra bløtt til sprøtt. Ikke alle klarte å vente så lenge. IIfølge tall Kampanje fikk hentet inn mistet TV 2 100.000 seere i reklamepausen, langt flere enn vanlig.

Les mer: Mistet 100.000 seere etter «Norges kjedeligste reklame»

Nå går Orkla for en helt annen strategi når de ruller ut det de tror kan være verdens korteste radioreklame for den nye Smash-sjokoladebaren.

- Radioreklamen er verdens korteste og varer kun 0,5 sekunder. Den er så kort at mange trolig ikke vil legge merke til den første gang, sier produktansvarlig Anders Bjørneby i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

Skru på lyden og hør det halve sekundet her:


I løpet av 0,5 sekunder rekker lytteren å få med seg lyden l
yden «app, app, app», og det er det hele. Lyden, som også er blitt brukt i de siste reklamefilmene for Smash, skal være et uttrykk for «fingrene fra fatet», i tillegg til å være navnet på den nye sjokoladebaren.

Saatchi & Saatchi er reklamebyrået bak den nye Smash-kampanjen, mens Både Og har produsert de korte radiospotene.

- Vi har lang tradisjon med annerledes reklame for Smash. Radiospoten advarer egentlig mot å spise sjokoladebaren fordi det er så lett å bli «hekta», sier Bjørneby.

Norsk byrå bak forrige rekord
Hvorvidt Orkla faktisk har satt en ny rekord, er vanskelig å si. Den
forrige verdensrekorden innen kort radioreklame er på 0,954 sekunder - og også den er norsk - men Guinness rekordbok registrerer ikke nye rekordforsøk innenfor denne sjangeren.

Kanskje er årsaken at kappløpet mot millisekundene nådde et nytt metanivå i 2006, da BBDO Oslo havnet i Guinness rekordbok for radiospoten som var for ingen ringere enn Guinness rekordbok selv, via Schibsted Forlag. 0,9 sekunder er for øvrig tiden det tar å si «Guinness rekordbok» - raskt. I tillegg til ny rekord ble spoten også premiert med Grand Prix i Eurobest. Du kan høre spoten her.

Det nye, mulige verdensrekorden fra Smash blir sendt onsdag, torsdag og fredag denne uken på P4. Det sendes også andre og lengre versjoner av radioreklamen, slik at det skal være mulig å gjøre koblingen mellom den superkorte lyden og Smash. I tillegg plasserer Orkla ut lydsensor i de største butikkene, som spiller av lyden «app, app, app» når folk passerer Smash-hyllene.

- Er dette Norges dyreste halve sekund?

- Ha ha ha, dette er en del av en større pakke, så det er vanskelig å si, svarer kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

Kjempet om å bli Årets Markedsfører
Smash var nylig én av fire kandidater til å vinne prisen for Årets Markedsfører etter at de gjennomførte en snuoperasjon for å finne tilbake til Smash-sjelen.

- Jeg så at Smash hadde opplevd en fantastisk reise fra tidlig 2000-tallet til 2010. Da ble det lansert all verdens produkter. Vi innså at vi i vår iver etter å ekspandere merkevaren hadde mistet sjelen til Smash, har Anders Bjørneby sagt til Kampanje.

Snuoperasjonen har gitt Smash og Saatchi & Saatchi en rekke reklamepriser, men  kampen om å bli Årets Markedsfører måtte de gi tapt til Kolonial.no.

Les mer: Smash-sjelen forsvant i vafler og boller