Camilla Øyen Langfeldt, prosjektleder for 17. mai-sendingene hos NRK, bekrefter at årets 17. mai-sendinger i år vil gjennomføres som normalt. 

- Det er virkelig det vi både håper og ønsker. Vi legger opp til det. Så kan vi jo ikke forutse hva som skal skje, men vi legger opp til at det blir en vanlig 17. mai-feiring i Oslo. Det blir barnetog i Oslo i år, og det blir veldig hyggelig at vi kan komme tilbake til det, sier hun til Kampanje.

- Så det blir sendinger foran Slottet og fra Karl Johan?

- Det blir studio på Slottsplassen, foran balkongen der kongefamilien står. I tillegg er vi jo land og strand rundt med reportere i hele Norge. Det blir sendinger fra feiringer fra andre deler i verden også, med nordmenn i utlandet, slik som til vanlig, sier hun. 

Røper programledere i starten av mai
NRK ønsker imidlertid ikke å røpe hvem som skal lede sendingene ennå. Både i 2020 og i 2021 ble sendingene ledet av Nadia Hasnaoui og Christian Strand.

- Det er en del som skjer i påsken, så jeg tror ikke vi vil gjøre programlederne kjent før i begynnelsen av mai, sier Langfeldt. 

Hun kan også fortelle at det kommer til å være redaksjonelt fokus på Ukraina under sendingene, men sier også at det er for tidlig å komme med detaljer.

- Mange flyktninger fra Ukraina kommer til å være i Norge på 17.mai. Det vil være naturlig at også dette blir en del av sendingen, sier hun. 

- Har hatt fantasifulle feiringer
- Hvordan har det vært å gjennomføre annerledes 17.mai-feiringer de siste to årene?

- Da pandemien satte inn to måneder før 17.mai i 2020, så trodde vi at det ville bli vanskelig å lage en 17.mai-sending uten den vanlige feiringen. Men istedenfor å nedskalere, så gjorde vi alt vi kunne for å lage 17. mai på TV, når man ikke kunne møtes i gatene, sier Langfeldt.

Dette innebar altså at de vanlige sendingene fra Karl Johan og Slottsplassen uteble. 

- I 2020 var vi på taket på Marienlyst-bygget, for å ha god avstand og for å ikke tiltrekke oss mennesker. I fjor var vi på Akershus-festning, også borte fra Karl Johan, sier Langfeldt. 

Hun forteller at NRKs reportere rundt omkring i landet hadde et fint blikk på 17. mai-feiringene der de var mulig å gjennomføre. 

- Det ble en veldig fantasifull feiring på alle mulige plan, med alt fra hvordan vanlige små, familier, helt opp til Kongehuset, utførte feiringene sine. Folk fant andre måter å feire på. Det ble veldig fine og samlende 17. mai-sendinger. Nå gleder vi oss veldig til å snart være tilbake, og å se alle barn og korps ute i gatene. Det skal bli fint å få den gode, gamle feiringen tilbake, avslutter Langfeldt.