Under Nordiske Mediedager i Bergen tidligere denne måneden presenterte medieforsker Elisabeth Eide en fersk undersøkelse av forholdet mellom kjønn og journalistikk i norske medier.

- Kvinnelige programledere ser ut til å være flinkere til å få kvinnelige gjester enn mannlige programledere, slo Eide fast under framlegg­elsen ifølge Klassekampen.

Ifølge Eide er NRK-programmet «Lindmo» er best i klassen med en fordeling på 45 prosent kvinner og 55 prosent menn. «Skavlan» havner derimot langt ned på forskernes liste med en fordeling på 35 prosent kvinner og 65 prosent menn. Skavlan forteller til Klassekampen at tallene stemmer dårlig overens med beregningene gjort av hans egen redaksjon, som viser at kjønnsbalansen er nesten identisk med «Lindmo» Skavlans egne tall viser nemlig en fordeling på 44 prosent kvinner og 56 prosent menn.

- Det viser at forskningens mangel på seriøsitet skader dens gode hensikt, nemlig å synliggjøre fraværet av kvinner i offentligheten, skriver han i en e-post.

Elisabeth Eide vil ikke kommentere saken overfor Klassekampen. Heller ikke medieprofessor Kristin Skare Orgeret, som også står bak undersøkelsen, har kommentert kritikken, skriver Klassekampen.