NRK ønsker å være mer rause med deling av videoinnholdet nyhetsdivisjonen produserer på nett. Det forteller nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk, som vil åpne opp for at kommersielle konkurrenter kan hente inn trafikk på videoklipp produsert av NRK.

- Mange spør om vi ikke kan dele mer med andre. Kanskje vi rett og slett skal være rausere med det. Når vi er et sted og dekker noe, kan vi dele det. Vi lever ikke av klikkene, for oss er det viktigst at folk ser at dette har NRK levert, så kan klikkene gå et annet sted, sa Kalbakk på et seminar om NRKs fremtid i dag, kort tid før stortingsmeldingen om NRK skal legges frem.

Les også: Ny seier til Eriksen i NRK-debatten

- Må diskutere reklame
Han vil likevel være forsiktig med hva som deles. Kalbakk vil nemlig ikke gå NTB eller andre i næringen, eller dele fra tv-produksjoner som er rettighetsbelagte.

- Det vil være mest aktuelt å dele video fra pressekonferanser, markeringer og annet fellesstoff som det ikke er knyttet store kostnader eller rettigheter til, sier Kalbakk til Kampanje.

- Vi vet at andre aktører satser på å bygge opp egne tv-tilbud og vi skal ikke ødelegge for dem.

Det er bransjen selv som har etterspurt mer deling fra NRK, ifølge Kalbakk. Tidligere har NRK ført en politikk om at medier som ønsker å bruke deres videoinnhold må embedde - bygge inn - NRKs egen videospiller. Dermed havner all trafikken hos NRK. Det kan det nå bli en endring på.

- Vi lever ikke av klikkene, så det er ikke et stort problem for oss, medgir Kalbakk.

- Det betyr at andre medier kan selge reklame på innhold NRK har produsert?

- Det må vi diskutere. Vi er mest opptatt av at det ikke skal være reklame på allmennkringkastingsoppdraget, men det er noen spørsmål i forlengelsen av det vi må finne ut av.

TV 2: - Bekymret
NRK har allerede suksess med å dele videoinnhold på det lokale og det regionale planet, forteller Kalbakk.

- Der deler vi mye allerede, som fotballkamper og pressekonferanser. Forskjellen fremover vil være at vi er mindre opptatt av embeddingen.

Forslaget ble først luftet på seminaret «Hva nå, NRK» i Store Studio på Marienlyst tirsdag. Dit hadde NRK invitert kollegaer, konkurrenter og andre interesserte til å høre mer om mediehusets visjon for fremtiden. Rådgiver Marianne Røiseland i TV 2 var blant deltagerne på seminaret. Hun ser noen utfordringer med en mer liberal delepraksis.

- Vi er bekymret for at det blir vanskelig å konkurrere dersom mye ligger gratis ute. Hvordan bidrar det til lønnsomhet for Bergens Tidende dersom konkurrenten BA kan bruke bilder gratis fra NRK? spurte hun under en åpen spørsmålsrunde.

- Du peker på et viktig poeng. Det er derfor vi ikke setter i gang med dette nå, men sier at det er noe vi ønsker å snakke om. Det må være lik tilgang for alle som ønsker, og det må være der det er naturlig og hvor vi ikke kommer i veien for andres mulighet til å leve i et marked, svarte Kalbakk.