For mange er det ikke noe vei utenom akkurat nå. Din arbeidshverdag må videre, og da må du klare å overbevise over nett.

La oss først sette scenen: du skal holde en presentasjon i eget selskap eller for en kunde der du er avhengig av å overbevise. Kanskje tar du til orde for en plan, en idé eller et prosjekt som du ønsker gjennomført. Og du må gjøre det over nett.

«Uansett hva jeg putter inn i maskinen så kommer det pølser ut på andre sida», sa pølsemakeren.

Dette er også utfordringen med vanlige webkonferanser fordi den presser alt ditt innhold gjennom den samme, trange kommunikasjonstrakten. Slik står du i fare for at produktet ditt blir tamt, grått og uten særtrekk når det kommer ut på andre siden.

Når det er sagt, så er antakelsen om at det «ikke er så nøye med den presentasjonen, det er jo bare en videokonferanse» din største fiende. Målet er fortsatt å overbevise et publikum som ikke gir deg noe gratis.

Men du har en mulighet, og den er at publikum sannsynligvis forventer mindre enn ved en fysisk presentasjon. De forventer ikke å bli engasjert, noe som gir deg et rom å gå i.

Og når det kommer til engasjerende webkonferanser er det mye upløyd mark.

- Din presentasjon er en sprint

Publikum sitter med alle sine enheter tilgjengelig og kan sjekke dem alle uten å bli oppdaget. I tillegg har de bekvemmeligheter som kaffetrakter, kjøleskap og toalett som kan ta dem vekk fra din presentasjon.

Med andre ord, din presentasjon er en sprint der du må gjøre alt du kan for å holde publikummet engasjert.

Språket ditt må være ekstra tydelig, enkelt og poengtert, og gjerne tabloid og lekent for å bygge appetitt. En tittel som bare overordnet beskriver tema, for eksempel «markedstiltak 4. kvartal» lukter pølse. Beskriv heller essensen; «Slik skal SoMe-følgerne inn i butikk».

Meningsløse presentasjoner blir enda mer meningsløse over nett, så vær øyeblikkelig med å definere hensikten, nemlig hvilket problem du skal løse hos og for publikum. Dette knytter seg til utbyttet som nett-publikummet er helt avhengig av – si klart fra hva folk får igjen for å høre på deg.

Men ikke «spill the beans» med en gang - skap heller forventning til det som kommer etter hvert og helt til slutt (rosinen i pølsa!); «... så det er utfordringen slik vi alle kjenner den. Det jeg skal vise i dag, i løpet av 15 minutter, det er en oppdagelse. – At vi sannsynligvis har sett på problemet fra helt feil vinkel, og at vi nå kan ta første steget mot en løsning.»

- Gjør noe uventet med rekkefølgen

Du gjør det lettere både å produsere og fordøye presentasjonen om innholdet deles opp på en hensiktsmessig måte. Gjør gjerne noe uventet med rekkefølgen også. Hvorfor ikke gå rett på en spørrerunde for å avdekke viktigheten av ditt tema, så skrur du på publikum i samme slengen?

Uansett hvor interesserte publikum er i utgangspunktet, så må du erkjenne at deres oppmerksomhet er en ressurs du må forvalte. Lange resonnementer, store kapitler og høy «innholdstetthet» fungerer enda dårligere på nett.

Du bør heller porsjonere innholdet i passe biter slik at publikum ikke mettes før helt til slutt. Eksempelvis kan 2-4 inndelinger bli for få i en 20-minutters presentasjon, se heller om du kan gjøre det til «Mine 7 beste råd», «2 imot, 3 for» eller «10 gode grunner». Med hyppige inndelinger får publikum også en god følelse av fremdrift. De kan heller lytte fremfor å se på klokka.

Har du et veldig viktig budskap ville jeg vurdert en profesjonell teknisk produksjon med skikkelig lyd, bilde og redigeringsmuligheter. For alle andre situasjoner har vi tradisjonell webkonferanse via PC-kamera. Her er det som sagt ganske stramme rammer, men det er også flere fordeler.

I motsetning til store, fysiske grupper, er det mye lettere (og mindre hemmende for din presentasjon) å interagere med publikum. Eksempelvis kan du dele presentasjonen opp i tre deler med påfølgende spørsmål og svar etter hver del. Du kan ta rollen som fasilitator og bygge enda mer engasjement rundt tema. At du åpner for diskusjon vitner om enda mer kontroll på stoffet.

Det er ingen som har sagt at du må filme deg selv hele tiden. Du kan også vise fysiske rekvisitter, gjennomføre demonstrasjoner eller illustrere dine poeng på kladdeark. Gjør noe så banalt enkelt som presentere stående, og du vil få merkbart mer energi inn i presentasjonen.

- Du er formidleren, ikke presentasjonen alene

Det er ikke noe galt med deg, bare se hvilken omstilling det er for gullrekka å gjennomføre uten publikum i studio.

Når du skal fremføre foran en enslig kameralinse er det bare én ting å gjøre – stå i eget engasjement selv om det gjør vondt. Du vil ikke oppleve responsen, men tro meg, den er der og den har stor betydning. Fremføringen er ikke noe annet enn innholdet ditt. Det er du som er formidleren, ikke presentasjonen alene.

Du må bringe det som ikke finnes fra før i denne webkonferansen, nemlig liv. Vær åpen om deg selv og la din personlighet skinne gjennom sånn at du oppretter en kontakt med de som ser deg. Publikum er enda tettere på, så ikke vær en slapp grillpølse. Mimikk og kroppsspråk må formidle at du er levende opptatt av dette emnet.

Når det kommer til engasjerende webkonferanser er mye uprøvd, og det er hverken mange eller store grep som skal til for å gi økt effekt. Vi er mange som skal delta på mange webkonferanser fremover, så vi gjør alle hverandre en tjeneste ved å lage engasjerende presentasjoner for nett. Kanskje blir vi også overbevist.