I sommer ruller Redd Barna ut en kampanje om betydningen av barndom, som har fått navnet #barndombetyralt. Her oppfordrer de nordmenn til å bruke stemmen sin og dele et barndomsminne til støtte for barn på flukt. Målet er å påvirke politikerne til høsten, og sammen med kampanjen vil de stille politiske krav til behandling av barn på flukt. 

- Redd Barna har i sommer invitert nordmenn til å dele et barndomsbilde og sette ord på betydningen av barndom. Dette gjør vi for å holde oppmerksomheten oppe rundt flyktningbarn og hvor viktig deres barndom er. Av alle barn i verden i dag, er 1 av 200 en flyktning. Og av alle de over 60 millioner menneskene som er på flukt i dag, er 51 prosent barn. De står i fare for å dø eller miste verdifull skolegang. Mange kommer bort fra eller mister trygge omsorgspersoner og opplever stor utrygghet, sier kampanjeleder i Redd Barna, Ane Aamodt. 

Les også: Elleve hjelpeorganisasjoner gikk sammen om kampanje for å forhindre sultkatastrofe  

Kampanjen har gått sin seiersgang på Instagram, og flere kjendiser har vist sin støtte ved å dele personlige barndomshistorier på bildedelingstjenesten. Blant dem finner vi Martin Ødegaard, Ane Brun, Gunnar Staalesen, Ravi, Morten Hegseth og Martine Halvorsen: 

- Jeg bidrar fordi alle barn fortjener de samme mulighetene og rettighetene som meg. Ingen barn velger å bli født, og ingen barn burde bli voksne før de må. Jeg ønsker å tale for de som ikke kan, og det burde alle vi som har mulighet til gjøre, sier Martine Halvorsen, som først ble kjent gjennom TV 2-serien "Sykt perfekt". 

 

Mange har sendt inn bidrag til kampanjen på Instagram.

Kampanjebidrag blir bok
Når kampanjen er over i august, vil alle bidragene bli samlet i en bok som vil bli gitt til politikerne før valget. Så langt kan det se ut til at det blir en ganske tykk bok: 

- Vi er overveldet over responsen vi har fått. Engasjementet viser at folk bryr seg om barn på flukt, og er opptatt av at de skal få den barndommen de har krav på, sier Aamodt til Kampanje.

- En landsrepresentativ undersøkelse Ipsos gjennomførte for Redd Barna i vinter, viser at nordmenn er langt mer positive til flyktninger enn det politikerne og mediene kan gi inntrykk av. Vi er glade for at dette bekreftes i sommerkampanjen vår, sier Aamodt. 

Tidligere Sofa og Farmen kjendis-deltaker Tore Petterson håper kampanjen kan gi flere et mer humant syn på flyktningbarn: 

- Min drøm er, og har alltid vært, at Norge skal være et forbilde for andre land når det kommer til integrering. Vi har kjærligheten i oss, vi må bare få de noen få som ikke klarer å se enkeltmenneskene og bare ser en stor skremmende gruppe som en utfordring, til å se ressursene hvert enkeltmenneskene har, sier Petterson.

- Vi må starte med de små. De som ikke kan beskytte seg selv. Det er aldri for sent å skape en bra barndom, men vi må starte nå. Derfor valgte jeg å delta i Redd Barnas kampanje. Vi må gjøre det vi kan! Det koster så lite og vi har mer enn nok tid og råd til det, sier han. 

Dette er de politiske kravene Redd Barna stiller i høst, som vil bli overlevert sammen med boken: 

  • Gi enslige mindreårige asylsøkere over 15 år et omsorgstilbud som både er kvalitativt og rettighetsmessig likeverdig det tilbudet som gis til enslige mindreårige asylsøkere under 15 år og øvrige barnevernsbarn i Norge. Omsorgstilbudet til enslige mindreårige mellom 14 og 18 år bør lovfestes, og omsorgsansvaret må overføres til barnevernet.
  • Sikre trygge ruter for de som har behov for internasjonal beskyttelse, blant annet gjennom raskere familiegjenforening.
  • Investere i å forebygge årsakene til at barn flykter.
  • Avskaffe ordningen med å gi midlertidig opphold til enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år, ved at utlendingsforskriften §8-8 fjernes.