Saken er oppdatert med kommentarer fra BI-professor Peggy Brønn. Les mer nederst i saken!

Et nytt kull studenter står nå på trappene til norske byråer med en rykende fersk bachelor- eller mastergrad i hånden. Jakten på drømmejobben er i gang, og konkurransen om å kapre de mest attraktive stillingene er stor.

- Det gjelder å være i søkelyset til byråene, sier Robin Kristensen som nylig fullførte sin bachelorgrad i markedskommunikasjon på BI.

Den nyutdannede markedskommunikatøren er 22 år gammel, og vet at han ikke er alene om å jakte på drømmejobben. I løpet av sine tre år på BI har han engasjert seg i studentforeninger og vært aktiv utenom forelesningene, men om dette er nok til å nå helt opp er han usikker på.

- Hvordan skal man egentlig klare å skille seg ut? Det er så mange som har utdanning innen PR og markedsføring nå. Ser jeg tilbake på valgene jeg har tatt, så skulle jeg nok ønske at jeg skaffet meg en mer relevant deltidsjobb ved siden av studiene, sier han til Kampanje.

- Karakterer betyr ingenting
Etter hva Kampanje kjenner til er også byråene på kontinuerlig jakt etter de beste kandidatene. I reklamebyrået SMFB er daglig leder, Christian Steen, alltid i rekrutteringsmodus og jobber med dette i mange forskjellige kanaler.

- Vi mottar mange henvendelser, men leter også aktivt etter spennende mennesker som kan gjøre oss bedre, sier han til Kampanje.

Han forteller at byrået ansetter de beste kandidatene, uavhengig alder, hvem de er og når de ble ferdig utdannet. Karakterer har heller ingen betydning. Det som kreves er at kandidatene har evne til å lage god kommunikasjon.

- I tillegg må man ha høy arbeidsmoral og være moden nok til å kunne ta et stort ansvar. Vi forventer at alle som begynner i SMFB skal gjøre oss bedre, og dette inkluderer nyutdannede. Derfor må de også ha forutsetningen til å tilføre oss noe nytt, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gir blaffen i karakterer:

Christian Steen i SMFB er ikke opptatt av karakterer når han ansetter unge talenter. - Men det er ekstremt viktig at man har vist at man kan tenke smarte tanker og har gjennomføringsevne, sier han til Kampanje. Foto: Anita Arntzen

- Master er ikke nødvendig
Også PR-byrået Trigger har gått vekk fra tradisjonelle stillingsutlysninger, og rekrutterer heller gjennom egne nettverk. Det viktigste for dem er at kandidatene har lidenskap for kommunikasjonsfaget. Karakterer er ikke viktig, så lenge engasjementet er høyt.

- Når vi møter mennesker som brenner for å skape engasjement gjennom kommunikasjon, samtidig som de ikke er redde for å brette opp ermene og ta i et tak når det trengs, så skal det mye til for at de ikke får jobb hos oss, sier daglig leder i Trigger, Preben Carlsen, til Kampanje.

Byrået har flere ganger opplevd at unge mennesker som virkelig vil noe, tar til seg deres faglige filosofi raskere enn seniorer som har jobbet på andre måter et langt yrkesliv. Av den grunn har Trigger alltid en ambisjon om en sette sammen en god miks av endringsglade seniorer og unge talenter som faller innenfor kategorien Carlsen kaller ”fulle av lyst til å endre verden”.

Men hvilken grad eller hva slags karakterer den nyutdannede har, bryr heller ikke Carlsen seg noe særlig om.

- Gode karakterer er ofte et tegn på et godt hode, arbeidsvilje og talent, men når det er sagt så er det lite jeg synes er mer inspirerende enn å møte unge talenter som overbeviser meg med sin teft og glød for hvordan de vil bruke kommunikasjon til å skape engasjement og positiv endring i verden. I min bok går derfor faglig teft, arbeidslyst og et genuint ønske om å være med å utvikle Trigger og kommunikasjonsfaget i riktig retning gode karakterer en høy gang. 

Han syns det har gått inflasjon i at alle må ha en mastergrad for å være verdt noe i dag.

- Det er jo ikke sant, og hos oss er det ganske uvesentlig om man har bachelor eller master eller en helt annen bakgrunn for den saks skyld. Det viktigste er at man har hodet på rett sted, brenner for kommunikasjonsfaget og har lyst, vilje og pågangsmot til å hjelpe oss med å utvikle oss selv, byrået vårt, bransjen vår og ikke minst kundene våre til å bli enda bedre. Har de dette på plass trenger de ikke en mastergrad for å overbevise meg, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lidenskap viktigst:

For Preben Carlsen i Trigger er det ingen tvil om at lidenskap for kommunikasjonsfaget trumfer karakterer. Foto: Frida Marie Grande

- Må ha dokumentert evne til å lære
Geelmuyden Kiese opplever også stor pågang fra nyutdannede som er på jobbjakt. Hans Geelmuyden mener selv at det er gull verdt å ha GK notert på CV’en.

- Vi har 3-400 mennesker som banker på døren vår hvert år. Alle vet at nåløyet inn til GK er meget trangt. Vi ansetter bare 10-15 stykker rett fra skolebenken i Norge. Nå er vi 150 ansatte i Skandinavia. Slik har vi over tid bidratt til å lære opp en bransje, sier Geelmuyden til Kampanje.

Han mener GK har seiret i jakten på de beste hodene så lenge selskapet har eksistert.

- Det kan man blant annet se på Universums kåringer. Derfor er vi markedsleder i både Norge og Danmark, sier han.

For å få jobb i Hans Geelmuydens byrå må man, i likhet med Trigger og SMFB, være ordentlig engasjert i kommunikasjonsfaget.

- Våre kandidater må ha kjærlighet til kommunikasjon og være superkreative. Kreativitet er kommunikasjonens hjerte. Dessuten må de ha analytisk evne og samfunnsforståelse. Vi har et organisk menneskesyn. If there’s a will, there’s a way, som amerikanerne sier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sikker i sin sak

Hans Geelmuyden mener at GK har seiret i jakten på de beste hodene så lenge selskapet har eksistert. Foto: Eivor Eriksen

I tillegg er Hans opptatt av karakterer, i motsetning til de andre byråene.

- Det viktigste er ikke hvilken skole kandidaten kommer fra, men at vedkommende har dokumentert evne til å lære. Jeg ser på GK som en av Norges viktigste kommunikasjonsutdanninger.

På spørsmål om det er nødvendig med mastergrad for å få jobb i GK, svarer Hans Geelmuyden følgende:

- Minst én!

- Sender ut helt feil signal
SMFB og Triggers utsagn om karakterer får PR-professor Peggy Brønn til å koke.

- Å si at karakterer ikke teller er hodeløst. Du vet ikke noe om kommunikasjon om du ikke har gått på skole og fått en god grad. Du må forstå faget, og den eneste måten man vet om du har gjort det er nettopp gode karakterer, sier Brønn til Kampanje.

Hun mener denne holdningen til utdanningsresultater ikke er rettferdig overfor hverken studentene eller profesjonen. 

- Disse uttalelsene er med på å latterliggjøre karakter, noe som rett og slett er dårlig gjort. Det sender ut et helt feil signal.

Som professor på BI's PR-studie er Brønn opptatt av at faget skal bli sett på som en profesjon. At kjente byråer går ut og sier at karakterer ikke betyr noe, gjør ikke  kampen noe enklere.

- Fagfeltet kjemper for at det skal bli sett på som en profesjon, og situasjonen blir ikke noe bedre hvis alle tror de bare kan gå inn i bransjen uten utdanning, sier hun.

Ikke imponert:

Reklamebyrået SMFB og PR-byrået Trigger sier de ikke er opptatt av karakterer når de rekrutterer nyutdannede. - Hodeløst, sier professor på BI, Peggy Brønn.